Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα έκθεσης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη φιλανθρωπική οργάνωση Trussell Trust, σύμφωνα με την οποία ένας στους επτά ανθρώπους στη Βρετανία αντιμετώπισε πείνα το 2022 καθώς δεν είχε αρκετά χρήματα για να αγοράσει τρόφιμα.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, αυτό αντιστοιχεί σε 11,3 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ εκτιμάται ότι η κατάσταση οφείλεται σε ένα δυσλειτουργικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας καθώς και στην κρίση κόστους ζωής.
Η Βρετανία είναι η έκτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, αλλά οι κάτοικοί της πλήττονται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο από τον υψηλό πληθωρισμό. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα βρετανικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη, διετή πίεση στο βιοτικό τους επίπεδο από τη δεκαετία του 1950 όταν άρχισαν να διατηρούνται στοιχεία. Το δίκτυο του Trussel Trust, που διαχειρίζεται 1.300 τράπεζες τροφίμων σε όλη τη Βρετανία, προσέφερε αριθμό ρεκόρ 3 εκατομμυρίων πακέτων με τρόφιμα από τον Μάρτιο του 2022 ως τον φετινό Μάρτιο, αύξηση κατά 37% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα.
Η τάση αυτή δεν δικαιολογείται μόνο από την πανδημία
«Αυτή η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία αποκαλύπτει τις αδυναμίες του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που δημιουργούν (στους πολίτες) την ανάγκη να στραφούν στις τράπεζες τροφίμων», επεσήμανε το Trussel Trust, εκτιμώντας ότι η τάση αυτή δεν δικαιολογείται μόνο από την πανδημία ή την κρίση κόστους ζωής.
Η φιλανθρωπική οργάνωση επεσήμανε ότι το 7% του πληθυσμού της Βρετανίας λαμβάνει στήριξη προκειμένου να έχει επαρκή τρόφιμα, αν και το 71% των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πείνα δεν έχουν καμία πρόσβαση σε βοήθεια. Εξήγησε δε, πως ένας στους πέντε ανθρώπους που στράφηκε στις τράπεζες τροφίμων του δικτύου της ζει σε νοικοκυριό όπου τουλάχιστον ένα μέλος εργάζεται και ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι το σύστημα κοινωνικών επιδομάτων καλύπτει τα βασικά έξοδα.
«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται, για τον λόγο αυτό προσφέρουμε ποσοστό ρεκόρ οικονομικής βοήθειας, αξίας κατά μέσο όρο 3.300 λιρών (περίπου 3.800 ευρώ) ανά νοικοκυριό», σχολίασε εκπρόσωπος της υπηρεσίας Εργασίας και Συντάξεων απαντώντας στην έκθεση και συνέχισε: «Εξάλλου η κυβέρνηση έχει αυξήσει τα επιδόματα και τις κρατικές συντάξεις ανάλογα με τον πληθωρισμό, αύξησε τον κατώτατο μισθό και παρείχε στήριξη στις οικογένειες για την αντιμετώπιση βασικών εξόδων, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα».
Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ανήλθε στο 18,3% τον Μάιο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία. Χθες, Τρίτη, διευθυντές βρετανικών σούπερ μάρκετ απέρριψαν τις κατηγορίες ότι επωφελούνται από την κρίση του κόστους ζωής εις βάρος των καταναλωτών.
Οι ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη πίεση στο βιοτικό επίπεδο των Βρετανών από τη δεκαετία του 1950 και έχουν εγείρει ερωτήματα για το ποιος ευθύνεται. Συνδικάτα και πολιτικοί έχουν κατηγορήσει τα σούπερ μάρκετ για απληστία, εκτιμώντας ότι καθυστερούν να περάσουν στους καταναλωτέςτις μειώσεις στις τιμές παραγωγού.