Πέμπτη νύχτα βίας, ταραχών, λεηλασιών στη Γαλλία – Χιλιάδες ανήλικοι στους δρόμους

Με δύο χρόνια φυλακή απειλεί τους γονείς η γαλλική κυβέρνηση! - Κινητοποίηση 45.000 αστυνομικών για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα

Must Read

Καζάνι που βράζει είναι η Γαλλία, καθώς για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των εξαγριωμένων πολιτών σε μεγάλες πόλεις της χώρας, μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό.

Φυλακή και πρόστιμο στους γονείς!

Η γαλλική κυβέρνηση επιχειρεί με σειρά κατασταλτικών μέτρων να βάλει φρένο στη δίνη βίας που έχει εμπλακεί η χώρα, με τον Γάλλο υπουργό Δικαιοσύνης, Ερίν Ντιπόν Μορέτι να κάνει σήμερα νέες ανακοινώσεις. Σύμφωνα με αυτές προειδοποιεί τους γονείς των ανηλίκων με 2 χρόνια φυλακή και πρόστιμο 30.00 ευρώ στην περίπτωση που τα παιδιά τους συλληφθούν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων!




Οι έκτακτες ανακοινώσεις του Γάλλου υπουργού Δικαιοσύνης έγιναν μετά τις δραματικές εκκλήσεις από τους δημάρχους της Μασσαλίας και της Λυών οι οποίοι ζήτησαν από το Παρίσι πρόσθετες αστυνομικές ενισχύσεις, κάτι το οποίο έγινε. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 1.311 συλλήψεις εκ των οποίων το 30% είναι ανήλικοι ηλικίας 14 έως 17 ετών.

«Χτυπούν ό,τι βρουν μπροστά τους»

Την ίδια ώρα συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των Ελλήνων που ζουν στη Γαλλία, καθώς ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι με την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

«Είναι σκηνές πολέμου που βλέπουμε ορισμένες φορές. Και σε ορισμένες περιοχές ο κόσμος έχει πράγματι τρομοκρατηθεί, και αυτό το εννοώ», σημειώνει ο πρόεδρος κυπριακής κοινότητας της χώρας, Ευαγόρας Μαυρομάτης μιλώντας στο OPEN. «Από το σπίτι μου, στα περίπου 600 – 700 μέτρα, κάθε βράδυ γίνονται επεισόδια», συμπληρώνει ο γιατρός και διευθυντής νοσοκομείου, Χρήστος Χριστόπουλος.

«Έχω έναν φίλο ο οποίος μένει λίγο παραέξω από το Παρίσι και μού λεγε, το βράδυ δεν μπορεί να κοιμηθεί, έχει δύο βράδια. Κι όπως τυχαίνει εκεί κοντά να είναι και φυλακές γίνεται, λέει, ο χαμός – καίνε τα σκουπίδια, καίνε τα αυτοκίνητα, έχουν κάψει δύο σπίτια», εξηγεί ο εισαγωγέας τροφίμων στη Γαλλία, Γιώργος Παπακήρυκος.




Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, οι Έλληνες κάτοικοι της χώρας λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. «Δεν έχω ξαναζήσει τέτοια κατάσταση στη Γαλλία. Να βλέπετε ολάκερα καταστήματα να καταστρέφονται, να παίρνουν τα πράγματα από μέσα ανεξαρτήτως μικρά, μεγάλα. Ξέρετε, παλιά χτυπούσαν εκεί που ήταν το κεφάλαιο. Τώρα δε χτυπούν εκεί, χτυπούν ό,τι βρουν μπροστά τους, ακόμα και πιο φτωχούς, ακόμα και τους γείτονές τους, αυτό είναι το ανησυχητικό», προσθέτει ο κ. Μαυρομάτης.

Άπαντες καταδικάζουν το περιστατικό με τον 17χρονο που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού ωστόσο η δικηγόρος στη Γαλλία, Αναστασία Μανδραβέλη επισημαίνει: «Εάν δε δοθεί ο λόγος σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι κατάγονται από συνοικίες φτωχές και μεταναστών, δε θα μπορέσουμε να βρούμε άκρη».

Από την πλευρά της, η συγγραφέας και ιστορικός Σώτη Τριανταφύλλου που ζει στη Γαλλία κάνει λόγο για τρεις παράγοντες που οδηγούν την κατάσταση στα άκρα. «Ιδιαίτερα η νεολαία, η ακροαριστερή, η παραβατική, η προερχόμενη από τη μετανάστευση, μισεί την αστυνομία. Έχει κάποιους λόγους. Το δεύτερο φαινόμενο, είναι το αίσθημα της ατιμωρησίας που έχει αυτό το κομμάτι της νεολαίας. Το τρίτο φαινόμενο, είναι ότι ένα μέρος του πληθυσμού καραδοκεί αδιαλείπτως προκειμένου να βάλει φωτιά στη χώρα», ισχυρίζεται.

Απ’ ότι φαίνεται οι αστυνομικοί δείχνουν ανυποχώρητοι στη Γαλλία καθώς την ώρα που οι πολίτες ξεχύνονται στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ένα ακόμη περιστατικό στο οποίο εμπλέκονται οι δυνάμεις ασφαλείας σοκάρει. Αυτή τη φορά “θύμα” είναι ένας άνδρας ο οποίος ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς την ώρα που έτρωγε κεμπάπ στο δρόμο…

Επί ποδός 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες

Σχεδόν 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες είναι ξανά επί ποδός στη Γαλλία απόψε, νύχτα Σαββάτου προς Κυριακή, για να αντιμετωπίσουν τις ταραχές στη χώρα που ξέσπασαν μετά τον θάνατο του εφήβου Ναέλ, κοντά στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν.

Στη Μασσαλία, στη νοτιοανατολική Γαλλία, και στη Λιόν, στην κεντροανατολική, οι μεγαλύτερες πόλεις που επλήγησαν το βράδυ της Παρασκευής, οι δυνάμεις της τάξης θα ενισχυθούν «σημαντικά», πρόσθεσε ο υπουργός.

Νωρίτερα σήμερα οι αστυνομικές δυνάμεις έλαβαν θέση στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, ενώ υπάρχουν αναφορές πως η αστυνομία στέλνει αιτήματα διαγραφής περιεχομένου απευθείας στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για λογαριασμούς που παρακολουθούν τις συνεχιζόμενες εξεγέρσεις!

Όσα συμβαίνουν στη Γαλλία τις τελευταίες ημέρες έχουν επηρεάσει και τον τουρισμό της χώρας καθώς γίνονται δεκάδες ακυρώσεις από τουρίστες στις περιοχές που επλήγησαν από τα επεισόδια.

Θρήνος στην κηδεία του 17χρονου

Σε κλίμα οδύνης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η κηδεία του 17χρονου Ναέλ στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού, με την προβολή του ανοιχτού φέρετρου από συγγενείς και φίλους. Στην είσοδο του νεκροταφείου εκατοντάδες άνθρωποι στέκονταν κατά μήκος του δρόμου για να αποτίσουν φόρο τιμής στη σορό του έφηβου που δολοφονήθηκε από τα πυρά αστυνομικού.

Η τελετή ταφής του 17χρονου που πραγματοποιήθηκε στο νεκροταφείο Μον Βαλεριέν στη Ναντέρ, ήταν ιδιωτική και ολοκληρώθηκε γύρω στις 5.30 το απόγευμα τοπική ώρα. Οι δικηγόροι της μητέρας του Ναέλ ζήτησαν από τα μέσα ενημέρωσης να μείνουν μακριά από το σημείο και να σεβαστούν τον πόνο της οικογένειας, όπως και έγινε.

H χαροκαμένη μάνα του Ναέλ είπε το τελευταίο αντίο στον μονάκριβο γιο της, έχοντας στο πλευρό της τους φίλους του και τους κατοίκους της Ναντέρ. «Ρώτησα αν είναι νεκρός. Ο αστυνομικός είπε… Ούρλιαζα, ούρλιαζα, κατέρρευσα», είπε η χαροκαμένη μητέρα. «Δεν πίστευα ότι είναι ο γιος μου, δεν πίστευα καθόλου ότι είναι ο γιος μου. Είδα ένα μικρό διάγραμμα, όπου μπορούμε να δούμε ακριβώς το ατύχημα. Ο γιος μου ήταν κάτω από το σεντόνι, πριν τρεις ώρες ήταν καλά», δήλωσε με λυγμούς.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε «πολύ ήρεμα, με περισυλλογή και χωρίς παρεκτροπές», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι παρέστησαν πολλοί νεαροί. «Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ οικογενειακή», είπε ο αυτόπτης μάρτυρας.




Η ταφή έγινε παρουσία της μητέρας του και της γιαγιάς του Ναέλ στη Ναντέρ, την πόλη όπου ζούσε ο 17χρονος και όπου σκοτώθηκε την Τρίτη όταν πυροβολήθηκε εξ επαφής από αστυνομικό.

Η κηδεία είχε αρχίσει το πρωί στο νεκροφυλάκειο της Ναντέρ σε κλίμα μεγάλης έντασης μεταξύ ομάδων νέων και του Τύπου, την παρουσία του οποίου δεν επιθυμούσε η οικογένεια. Σύμφωνα με τον μάρτυρα που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, οι παρόντες στην κηδεία ζήτησαν να μην ληφθεί καμία φωτογραφία από την κηδεία για να προστατευθεί η ταυτότητα των νεαρών.

 «Να αναπαυθεί η ψυχή του, να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ήρθα να στηρίξω τη μητέρα, είχε μόνο αυτόν, η καημένη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κάτοικος της Ναντέρ, που δεν θέλησε να δώσει το όνομά της.

Η νεκροφόρα έφυγε από το νεκροφυλάκειο το μεσημέρι για να πάει στο τζαμί Ιμπν Μπαντίς της Ναντέρ για την επικήδεια τελετή.

Ο 17χρονος Ναέλ λάτρευε τη μουσική ραπ και τις μοτοσικλέτες. Τον είχε μεγαλώσει η μητέρα του στη Ναντέρ και ήταν μοναχοπαίδι. Είχε εγκαταλείψει το σχολείο, εργαζόταν ως ντελιβεράς και είχε ξεκινήσει μια “πορεία ένταξης” στον σύλλογο Ovale Citoyen που συντροφεύει νέους μέσα από τον αθλητισμό, ενώ είχε επίσης μια συνεργασία με τον σύλλογο ράγκμπι της Ναντέρ.




Ο άτυχος Ναέλ συμμετείχε σε βίντεο κλιπ γνωστού ράπερ

Νέες πληροφορίες έρχονται στη δημοσιότητα για τη ζωή του 17χρονου Ναέλ που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού. Όπως αποκαλύφθηκε, ο νεαρός είχε συμμετάσχει σε βίντεο κλιπ γνωστού ράπερ στη Μασσαλία. 

Σε πολλά πλάνα ο άτυχος νεαρός φαίνεται να στέκεται πίσω από τον ράπερ, ο οποίος μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατό του θέλησε να τιμήσει τη μνήμη του, αποκαλώντας τον σε ανάρτησή του «μικρό αδερφό».

«Θα σου ρίξω μια σφαίρα στο κεφάλι»

Εν τω μεταξύ, μία νέα συγκλονιστική μαρτυρία, αυτή του τρίτου επιβάτη στο μοιραίο ΙΧ, έρχεται στο φως, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως ο ένας αστυνομικός προέτρεψε τον άλλον να πυροβολήσει τον άτυχο Ναέλ.

«Ο πρώτος αστυνομικός ζήτησε από τον Ναέλ να κατεβάσει το παράθυρο. Του είπε “σβήσε τη μηχανή αλλιώς θα σε πυροβολήσω”. Και του έδωσε μία γροθιά. Και τότε έφτασε και ο δεύτερος αστυνομικός και στάθηκε μπροστά στο παρμπρίζ στο ύψος του Ναέλ. Από εκεί, ο πρώτος αστυνομικός που βρίσκεται στο επίπεδο του παραθύρου το βάζει ένα όπλο στον κρόταφο και λέει “μην κουνηθείς αλλιώς θα σου ρίξω μια σφαίρα στο κεφάλι”», είπε συγκλονισμένος ο φίλος και συνεπιβάτης του 17χρονου Ναέλ.

«Ο δεύτερος αστυνομικός λέει “πυροβολήστε τον”. Ο πρώτος αστυνομικός του ξαναέδωσε μία γροθιά. Τότε ο Ναέλ έβαλε μπρος την μηχανή και τότε ο δεύτερος αστυνομικός που ήταν μπροστά στο όχημα πυροβόλησε. Ξαφνικά το πόδι πάτησε το γκάζι. Τον είδα να ψυχορραγεί και να τρέμει, πέσαμε πάνω σε μία μπάρα», πρόσθεσε ο νεαρός.

Κατηγορία για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως

Την ίδια ώρα, ο 38χρονος αστυνομικός που κατηγορείται για τη δολοφονία του νεαρού προφυλακίστηκε την Πέμπτη και κατηγορήθηκε προκαταρκτικά για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Αυτό σημαίνει ότι οι ανακριτές  ναι μεν υποψιάζονται αδίκημα, αλλά πρέπει να ερευνήσουν περισσότερο πριν στείλουν την υπόθεση σε δίκη. Πάντως, ο εισαγγελέας της Ναντέρ, Pascal Prache, δήλωσε ότι η αρχική του έρευνα τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η χρήση του όπλου από τον αστυνομικό δεν ήταν νομικά δικαιολογημένη.

Διαβάστε επίσης:

Μαρτυρία-σοκ για τη δολοφονία του 17χρονου στη Γαλλία: «Ο αστυνομικός είπε πυροβολήστε τον»

Τρομακτική ανακοίνωση των Γάλλων αστυνομικών: Μιλούν για «ορδές αγρίων» και προειδοποιούν την κυβέρνηση!

Ρεκόρ συλλήψεων σε ένα βράδυ στη Γαλλία – Χιλιάδες πυρκαγιές στους δρόμους

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This