Πλάνα που εμφανίστηκαν το Σάββατο, αποκαλύπτουν τουρκική στρατιωτική επίθεση σε αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ, που φέρεται να περιλαμβάνει τη χρήση τακτικής πυρηνικής βόμβας, ενός όπλου που βρέθηκε στον κατάλογο των χωρών μελών του ΝΑΤΟ αλλά που απαιτεί αποκλειστική έγκριση από την συμμαχία για χρήση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANF.
Η κατάσταση περιπλέκεται, διότι μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, πολλοί εξέφρασαν ανησυχίες πως η αμφιλεγόμενη ταύτιση της συμμαχίας με τις δήθεν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Τουρκίας και η πλήρης στήριξη που εγγυήθηκαν στον Ερντογάν, θα οδηγούσε σε αδιάκριτη σφαγή Κούρδων.
Το βίντεο, που καταγράφηκε από ντόπιους κατοίκους και αντάρτες, παρέχει μια ζωντανή απεικόνιση των συνεπειών της τουρκικής επίθεσης στις 13 Ιουλίου. Το Κέντρο Τύπου των Δυνάμεων Λαϊκής Άμυνας (HPG) εξέδωσε ανακοίνωση στις 14 Ιουλίου, επιβεβαιώνοντας τη χρήση τακτικών πυρηνικών βομβών από τον τουρκικό στρατό.
Ο διοικητής του HPG Murat Karayılan, σε συνέντευξή του στο ANF στις 12 Ιουλίου, υποστήριξε ότι οι θέσεις των ανταρτών στο βόρειο Ιράκ στοχοποιούνταν ανελέητα για περίπου δυόμισι χρόνια, με μια ποικιλία χημικών όπλων που χρησιμοποιούνταν. Συγκεκριμένα, αυτές οι επιθέσεις εντάθηκαν μετά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο Karayılan.
Τα τακτικά πυρηνικά όπλα, γνωστά και ως μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα, έχουν σχεδιαστεί για χρήση στο πεδίο της μάχης, ιδιαίτερα όταν οι φιλικές δυνάμεις βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Αυτά τα όπλα, τα οποία δεν διέπονται από διεθνείς συνθήκες, διαθέτουν χαμηλότερες εκρηκτικές αποδόσεις και οχήματα μεταφοράς μικρότερης εμβέλειας.
📌Footage emerged on Saturday revealing a Turkish military attack on PKK guerrillas in northern Iraq, reportedly involving the utilisation of a tactical nuclear bomb. #TurkeyAttacks | #NuclearBomb | #PKK https://t.co/HmhwRjaMyn pic.twitter.com/8emp9bXIXW
— MedyaNews (@1MedyaNews) July 15, 2023
Ενώ οι Συμβάσεις της Γενεύης απαγορεύουν οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο έλεγχο των πυρηνικών όπλων ή άλλων πυρηνικών εκρηκτικών μηχανισμών, δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία συγκεκριμένη συνθήκη σε ισχύ που να απαγορεύει ουσιαστικά τη χρήση τους. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει αναγνωρίσει ότι η χρήση πυρηνικών όπλων θα ήταν γενικά αντίθετη με τις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ωστόσο, το Δικαστήριο δεν μπόρεσε να καθορίσει οριστικά εάν μια τέτοια χρήση θα ήταν παράνομη σε «ακραίες περιπτώσεις όπου διακυβεύεται η επιβίωση ενός κράτους».
Ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει διεθνώς απαγορευμένα χημικά όπλα στις διασυνοριακές της επιχειρήσεις κατά των μαχητών του PKK δεν είναι κάτι καινούριο. Το 2022 όμως, ο Karayılan ισχυρίστηκε προηγουμένως ότι οι τουρκικές δυνάμεις είχαν αναπτύξει τακτικές πυρηνικές βόμβες στο βόρειο Ιράκ.
Τον Δεκέμβριο του 2022, το HPG εξέδωσε δήλωση στην οποία ανέφερε ότι 11 Κούρδοι μαχητές έχασαν τη ζωή τους λόγω της χρήσης χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό.
Ενώ οι ισχυρισμοί του Karayılan σχετικά με τη χρήση τακτικών πυρηνικών βομβών από την Τουρκία μπορεί να φαίνονται τραβηγμένοι, ο Dr. Peppe Savary, Πρόεδρος των Διεθνών Ιατρών για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου (IPPNW) Ελβετίας, ενημέρωσε το πρακτορείο Mezopotamya ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση από την Τουρκία χημικών όπλων στις διασυνοριακές δραστηριότητές της.
Κούρδοι ακτιβιστές οργανώνουν συνεχώς διαδηλώσεις για να διαμαρτυρηθούν για την αντιληπτή αδιαφορία του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) σχετικά με αυτές τις καταγγελίες.