Σε ανησυχητικό βαθμό έχουν αυξηθεί οι απαγωγές στην Αϊτή τους πρώτους έξι μήνες του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο φως η UNICEF, χαρακτηριζίοντας το φαινόμενο «εξαιρετικά ανησυχητικό».
«Οι απαγωγές μέχρι στιγμής φέτος ήδη αντιστοιχούν σχεδόν στο σύνολο αυτών που καταγράφτηκαν το 2022 κι είναι σχεδόν τριπλάσιες από αυτές του 2021», υπογράμμισε το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, γυναίκες και παιδιά απάγονται από ένοπλες ομάδες και χρησιμοποιούνται για οικονομικά ή τακτικά οφέλη. Τα θύματα που επιστρέφουν στα σπίτια τους συχνά φέρουν ανεξίτηλα ψυχικά τραύματα, υπογράμμισε η UNICEF.
«Οι γυναίκες και τα παιδιά δεν είναι ούτε εμπορεύματα, ούτε πιόνια. Δεν πρέπει να υφίστανται τέτοια αδιανόητη βία», τόνισε ο Γκάρι Κόνιλ, περιφερειακός διευθυντής της UNICEF για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. «Η μεγεθυνόμενη τάση απαγωγών είναι εξαιρετικά ανησυχητική και απειλεί τόσο τον λαό της Αϊτής όσο και αυτούς που πάνε να τον βοηθήσουν», συνέχισε.
Συμμορίες ελέγχουν περί το 80% του Πορτ-ο-Πρενς, της αϊτινής πρωτεύουσας, όπου διαπράττονται καθημερινά βίαια εγκλήματα όπως βιασμοί, απαγωγές για λύτρα, ένοπλες ληστείες, πειρατείες αυτοκινήτων κ.ο.κ.
«Σχεδόν 5,2 εκατομμύρια άνθρωποι, ή περίπου ο μισός πληθυσμός, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Αϊτινός πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί απευθύνουν έκκληση από πέρυσι να αναπτυχθεί διεθνής οπλισμένη δύναμη για να βοηθήσει την αστυνομία της Αϊτής. Η Κένυα ανέλαβε πρωτοβουλία να ηγηθεί τέτοιας δύναμης και βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές για αυτή.
Εκτός της κρίσης ασφαλείας, η Αϊτή βιώνει ταυτόχρονα ανθρωπιστική, οικονομική και πολιτική κρίση. Στη χώρα της Καραϊβικής έχουν να διεξαχθούν εκλογές από το 2016.
«Σχεδόν 5,2 εκατομμύρια άνθρωποι, ή περίπου ο μισός πληθυσμός, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων 3 εκατομμυρίων παιδιών», υπενθύμισε η UNICEF και συμπλήρωσε: «Το σύστημα υγείας βρίσκεται στο όριο της κατάρρευσης, ενώ σχολεία υφίστανται επιθέσεις και ο πληθυσμός βιώνει μόνιμο τρόμο».
Η βία των συμμοριών είχε συνέπεια να αυξηθεί κατά 30% μέσα σε έναν χρόνο ο οξύς ακραίος υποσιτισμός των παιδιών, όπως έδειξαν δεδομένα που δημοσιοποίησε η UNICEF τον Μάιο. Σχεδόν το ένα παιδί στα τέσσερα υφίσταται χρόνιο υποσιτισμό και 115.600 παιδιά αναμενόταν να αντιμετωπίσουν το 2023 την πλέον θανατηφόρα μορφή υποσιτισμού, κατά την ίδια πηγή.