Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της ΕΕ από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 40% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2023, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε την Τετάρτη η ΜΚΟ Global Witness.
Σε αντίθεση με το ρωσικό πετρέλαιο, το ρωσικό αέριο δεν απαγορεύεται, ούτε υπόκειται σε κυρώσεις στην Ευρώπη. Όμως, ενώ ο εφοδιασμός φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχει επιβραδυνθεί σταδιακά, η Ευρώπη αύξησε τις εισαγωγές LNG, συμπεριλαμβανομένου του LNG από τη Ρωσία.
Η ΕΕ αγοράζει τώρα πολύ περισσότερο ρωσικό LNG από ότι πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, με την Ισπανία και το Βέλγιο να έχουν μόλις χάσει τη θέση τους από την Κίνα, ως κορυφαίοι αγοραστές, όπως έδειξε η ανάλυση της Global Witness των δεδομένων της Kpler (σ.σ. πάροχος λύσεων πληροφοριών για τις αγορές εμπορευμάτων).
Η Ισπανία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού LNG παγκοσμίως, με το Βέλγιο να βρίσκεται πολύ κοντά. Πριν από τα δύο μέλη της ΕΕ είναι μόνο η Κίνα, η οποία πήρε το 20% του LNG της Ρωσίας τους πρώτους επτά μήνες του 2023.
Η Ισπανία αγόρασε το 18% των συνολικών εξαγωγών LNG της Ρωσίας και το Βέλγιο πήρε το 17%, σύμφωνα με την Global Witness. Την ίδια περίοδο το 2021, πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ισπανία κατείχε την 5η θέση και το Βέλγιο την 7η μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών ρωσικού LNG.
Συνολικά, η ΕΕ αγόρασε το 52% των εξαγωγών LNG της Ρωσίας μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2023, σε σύγκριση με 49% το 2022 και 39% το 2021.
Χρησιμοποιώντας τις ρωσικές τιμές LNG που εκτιμήθηκαν από το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, η Global Witness υπολόγισε ότι οι αγορές ρωσικού LNG από την ΕΕ ανήλθαν σε 5,75 δισεκατομμύρια δολάρια (5,29 δισεκατομμύρια ευρώ) τον Ιανουάριο-Ιούλιο του τρέχοντος έτους.
«Η αγορά ρωσικού φυσικού αερίου έχει τον ίδιο αντίκτυπο με την αγορά ρωσικού πετρελαίου. Και τα δύο χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία και κάθε ευρώ σημαίνει περισσότερη αιματοχυσία. Ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες αποδοκιμάζουν τον πόλεμο, βάζουν χρήματα στις τσέπες του Πούτιν», δήλωσε ο Jonathan Noronha-Gant, ανώτερος εκπρόσωπος της Global Witness για τα ορυκτά καύσιμα.
Η πλειονότητα του ρωσικού LNG προέρχεται από την κοινοπραξία Yamal LNG, η οποία ανήκει κατά κύριο λόγο στη ρωσική εταιρεία Novatek, μαζί με μερίδια που κατέχουν άλλες εταιρείες. Αυτή η επιχείρηση εξακολουθεί να απαλλάσσεται από εξαγωγικούς δασμούς.
Η αύξηση των εισαγωγών αφήνει την ΕΕ ευάλωτη σε πιθανές περικοπές εφοδιασμού από τη Ρωσία και ενώ οι αξιωματούχοι της ΕΕ στοχεύουν να καταργήσουν σταδιακά τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027, μια οριστική απαγόρευση των εισαγωγών LNG θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενεργειακή κρίση.