Στα… σκουπίδια πέταξε με δηλώσεις του χθες ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, την πρόταση της Τουρκίας για το ότι το Κίεβο πρέπει να μαλακώσει τη στάση του για να αναβιώσει η συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας μάλιστα πως η Ουκρανία δεν θα υποστηρίξει μια ελάφρυνση των κυρώσεων για τη Μόσχα ή μια πολιτική «κατευνασμού».
«Ας είμαστε στην τελική ρεαλιστές και ας σταματήσουμε να συζητάμε για ανύπαρκτες επιλογές, πολύ λιγότερο να ενθαρρύνουμε τη Ρωσία να διαπράξει περαιτέρω εγκλήματα» δήλωσε στο Reuters ο Ποντόλιακ. Είχε προηγηθεί βέβαια η δήλωση του «σουλτάνου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τη Δευτέρα, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο Σότσι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε πως η Ουκρανία θα πρέπει να χαλαρώσει τη διαπραγματευτική της στάση έναντι της Ρωσίας στις συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας.
Ο Ουκρανός αξιωματούχος τόνισε ότι η Μόσχα εστιάζει στην καταστροφή των ουκρανικών θαλάσσιων λιμανιών και των υποδομών μεταφόρτωσης σιτηρών, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν έχει ανάγκη μια συμφωνία για τα σιτηρά και ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται να αποκόψει την Ουκρανία από την παγκόσμια αγορά σιτηρών, να αυξήσει τις τιμές αυτών και να έχει το μονοπώλιο του ελέγχου στη Μαύρη Θάλασσα. «Πού βρίσκεται εδώ το πεδίο για μια άμβλυνση της στάσης της Ουκρανίας;» αναρωτήθηκε ο Ποντόλιακ. «Και ας το ξεκαθαρίσουμε», πρόσθεσε, «σίγουρα δεν θα συμμετάσχουμε σε μια πολιτική κατευνασμού του επιτιθέμενου και επιείκειας για την άρση των κυρώσεων».
Η Ρωσία αποφάσισε τον Ιούλιο να αποχωρήσει από τη λεγόμενη «Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά», συμφωνία καίριας σημασίας για τον παγκόσμιο εφοδιασμό με τρόφιμα, καταγγέλλοντας πως η διάθεση των δικών της αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων στη διεθνή αγορά συνεχίζει να εμποδίζεται εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων. Ο Πούτιν χθες, μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν, επανέλαβε τη θέση ότι η Μόσχα θα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία μόλις εκπληρωθούν τα ρωσικά αιτήματα που σχετίζονται με τη συμφωνία. Ο Ερντογάν δήλωσε πως η Αγκυρα προετοιμάζει με τον ΟΗΕ «νέες προτάσεις» για την αναβίωσή της.