Το Newsbreak έχει στα χέρια του και παρουσιάζει σήμερα τη δικογραφία που αφορά τον φιλέλληνα γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ. Από το πλήρες κείμενο προκύπτουν σοβαρές αμφιβολίες για τις κατηγορίες και τη βασιμότητά τους, και το σενάριο του οργανωμένου σχεδίου πολιτικής εξόντωσης του γερουσιαστή μοιάζει πολύ πιθανό, έπειτα από προσεκτική μελέτη της δικογραφίας.
Ο γερουσιαστής είχε απόλυτο δίκιο όταν κατηγόρησε τους εισαγγελείς για επικοινωνιακές υπερβολές χωρίς καμία ουσία, καθώς αυτό ακριβώς προκύπτει από τα συγκεκριμένα έγγραφα. Ως προς τα δήθεν ευρήματα, είναι ξεκάθαρο ότι η αξία τους είναι τόσο ευτελής, που η προβολή τους με φωτογραφίες οι οποίες διέρρευσαν στον Τύπο, χωρίς την αντίστοιχη διαρροή των στοιχείων του κατηγορητηρίου, συνιστά προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρα και όχι διαλεύκανσης εγκλήματος.
Αντίστοιχα, για τον ίδιο τον πρόεδρο της Αμερικής Τζο Μπάιντεν έχουν βρεθεί πληρωμές εκατομμυρίων από εχθρικές χώρες, αλλά καμία έρευνα δεν έγινε! Οπως και για πολλά άλλα πολιτικά πρόσωπα στις ΗΠΑ που κατά καιρούς είχαν στενές σχέσεις με λόμπι και συμφέροντα.
Oύτε μία σύνδεση
Επίσης, από τη δικογραφία προκύπτει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει ούτε μία σύνδεση παράνομης πληρωμής που να οδήγησε με αδιάσειστο τρόπο σε πολιτική ενέργεια του γερουσιαστή, βασικό στοιχείο για να σταθεί οποιοδήποτε τέτοιο κατηγορητήριο σε οποιοδήποτε δικαστήριο του πλανήτη.
Αντίθετα, αυτό που γίνεται ξεκάθαρο από τη δομή της συγκεκριμένης δικογραφίας είναι ότι οι διωκτικές Αρχές εισέβαλαν στην οικία του Μενέντεζ, βρήκαν ό,τι «γυαλίζει», το φωτογράφισαν μαζί με στοιχεία που παραπέμπουν στον γερουσιαστή και τα έδωσαν στη δημοσιότητα. Είναι δεδομένο ότι σε οποιοδήποτε σπίτι Αμερικανού πολιτικού και αν έμπαιναν, σίγουρα θα έβρισκαν πολλαπλάσια αγαθά, τα οποία θα μπορούσαν επίσης να φωτογραφίσουν δίπλα σε μπλουζάκια με το όνομα του πολιτικού…
Στο κατηγορητήριο φαίνεται ότι γίνεται μια προσπάθεια να εργαλειοποιηθούν οι προσωπικές σχέσεις τόσο του ίδιου του Μενέντεζ όσο και της συζύγου του, Ναντίν Αρσλανιάν, και οι κοινωνικές επαφές τους, ώστε να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες βαριές, που αφορούν όχι μόνο «εξυπηρετήσεις» επιχειρηματιών στην πολιτεία του, αλλά και σχέσεις με ξένη κυβέρνηση, αυτήν της Αιγύπτου.
Μεταξύ άλλων, επιχειρείται να περιγραφεί ένα σχήμα διαφθοράς μεταξύ του ζεύγους και τριών επιχειρηματιών του Νιου Τζέρσεϊ, των Βαέλ Χάνα, Χοσέ Ουρίμπε και Φρεντ Ντάιμπες, που φέρεται ότι βρίσκονταν πίσω από τις δωροδοκίες τόσο ως μεσάζοντες για την αιγυπτιακή κυβέρνηση όσο και για ίδιον όφελος. Βέβαια, αυτό που αντικρούεται από την άλλη πλευρά είναι πως η προσπάθεια σύνδεσης των Μενέντεζ με επιχειρηματίες, ώστε να αποδειχθεί σώνει και καλά διαφθορά, είναι σχεδόν παιδαριώδης.
Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί πως ο αιγυπτιακής καταγωγής Χάνα διατηρεί φιλική σχέση εδώ και πολλά χρόνια με την κυρία Μενέντεζ, μάλιστα πολύ πριν εκείνη κάνει σχέση με τον γερουσιαστή. Στο κατηγορητήριο παρουσιάζονται μέχρι και φωτογραφίες του ζευγαριού από εξόδους του με φίλους, ακόμα και από συναντήσεις στο γραφείο του Μενέντεζ – συναντήσεις που κάθε άλλο παρά εν κρυπτώ έγιναν.
Τα «ύποπτα» sms
Επίσης, διάφορα sms, που δεν πιστοποιείται σε ποιο πλαίσιο έχουν σταλεί, όπως και φωτογραφίες από ράβδους χρυσού, που όμως από μόνες τους δεν πιστοποιούν τίποτα. Στο πλαίσιο αυτό, στο κατηγορητήριο υπονοείται πως ο Μενέντεζ, για παράδειγμα, βρίσκεται πίσω από τη σύνταξη γράμματος (τον Μάιο του 2018) εκ μέρους της Αιγύπτου προς Αμερικανούς γερουσιαστές, ώστε να αποδεσμεύσουν ένα πακέτο αμυντικής βοήθειας προς την αφρικανική χώρα.
Για τη βαριά κατηγορία δεν παρέχεται καμία απόδειξη, πέρα από τις προσωπικές σχέσεις του Μενέντεζ. Οσο για το περιβόητο «σκάνδαλο Χαλάλ», η υποτιθέμενη εταιρία που έδινε πληρωμές για να προωθήσει τα συμφέροντά της δεν κατέγραψε την παραμικρή αύξηση κύκλου εργασιών!
Ενας φιλέλληνας γερουσιαστής, ένας άνθρωπος που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, ένας άνθρωπος που έχει συγκρουστεί με τις πιο διεφθαρμένες χώρες του πλανήτη, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, βρίσκεται στο στόχαστρο του λεγόμενου «βαθέος κράτους», το οποίο απολαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια άνομων πληρωμών. Οπως προκύπτει και από το διαβόητο σκάνδαλο «Azerbaijani Laundromat», με τις «μαύρες» πληρωμές ύψους 3 δισ. δολαρίων από τον δικτάτορα Αλίγιεφ σε δυτικούς πολιτικούς, αξιωματούχους, δημοσιογράφους και λομπίστες.
- Δείτε εδώ ολόκληρη τη δικογραφία-φιάσκο.