Tην αυτοδιάλυσή της καθώς και τη διάλυση όλων των θεσμών της από την 1η Ιανουαρίου 2024 ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 28/9 η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια εβδομάδα μετά την επιτυχημένη επίθεση-αστραπή του Αζερμπαϊτζάν και έπειτα από 30 χρόνια συγκρούσεων.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε διάταγμα του Σαμβέλ Σαχραμανιάν, ηγέτη του θύλακα στο Νότιο Καύκασο που είχε αποσχισθεί από την αζερική επικράτεια, ανακοινώνεται η διάλυση «όλων των κυβερνητικών θεσμών και των οργανώσεων (…) την 1η Ιανουαρίου 2024» και, κατά συνέπεια, «η Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) παύει να υφίσταται». Στο διάταγμα για τη διάλυση της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας, ο αυτονομιστής ηγέτης υπογραμμίζει πως, μόλις γίνουν γνωστοί οι όροι της επιστροφής της περιφέρειας υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, οι κάτοικοι και οι πρόσφυγες θα μπορέσουν «να λάβουν ατομικά την απόφαση να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».
▶️ Nagorno-Karabakh: Dream of independence comes to an end https://t.co/Q7Jp3WTAPH pic.twitter.com/uLM5sGyVyJ
— FRANCE 24 English (@France24_en) September 28, 2023
Οι Αρμένιοι αυτονομιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ υπέστησαν την περασμένη εβδομάδα και μέσα σε 24 ώρες μια στρατιωτική ήττα που τούς ανάγκασε να συνθηκολογήσουν έναντι του Αζερμπαϊτζάν, της χώρας από την οποία είχαν αποσχισθεί όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, πριν από περισσότερο από τριάντα χρόνια. Η Αρμενία, η οποία όλο αυτό το διάστημα υποστήριζε τη συγκεκριμένη περιφέρεια, αυτή τη φορά αποφάσισε να μην εμπλακεί στρατιωτικά, ανοίγοντας, έτσι, το δρόμο για την επανένταξή της στο Αζερμπαϊτζάν.
Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με δήλωση της εκπροσώπου του πρωθυπουργού της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, περίπου 65.000 άνθρωποι, δηλαδή οι μισοί από τους περίπου 120.000 κατοίκους του θυλάκου, διέφυγαν στην Αρμενία μέσα σε μερικές ημέρες, φοβούμενοι ότι θα αποτελέσουν στόχο καταστολής από το Αζερμπαϊτζάν, παρά τις υποσχέσεις του Μπακού ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματά τους. Το Μπακού άνοιξε την Κυριακή 24/9 τη μοναδική οδό που συνδέει το θύλακα με την Αρμενία, τέσσερις ημέρες μετά τη συνθηκολόγηση των αυτονομιστών και μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ώθησε χιλιάδες αμάχους να διαφύγουν καθώς έφθαναν αζέρικες δυνάμεις.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας κατηγόρησε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν για «εθνική αποκάθαρση» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και δήλωσε πως όλοι οι Αρμένιοι, κάτοικοι του θύλακα, θα τον έχουν εγκαταλείψει μέσα «στις επόμενες ημέρες». «Η έξοδος των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ συνεχίζεται. Η ανάλυσή μας δείχνει πως μέσα στις επόμενες ημέρες δεν θα υπάρχουν πια Αρμένιοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Είναι μια πράξη εθνικής αποκάθαρσης εναντίον της οποίας είχαμε προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Νικόλ Πασινιάν ενώπιον των μελών της κυβέρνησής του.
«Αν οι καταδίκες (από τη διεθνή κοινότητα) δεν ακολουθηθούν από τις κατάλληλες πολιτικές και νομικές απόφάσεις, τότε οι καταδίκες αυτές θα γίνουν πράξεις συναίνεσης σε αυτό που συμβαίνει», κατήγγειλε ο Πασινιάν.
Προφυλακίσθηκε ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης του Ναγκόρνο Καραμπάχ
Ο πρώην ηγέτης του θύλακα τέθηκε σε προσωρινή κράτηση τεσσάρων μηνών από το Αζερμπαϊτζάν, μια απόφαση η οποία καταδικάσθηκε αμέσως από το Γερεβάν, που κατήγγειλε «παράνομες συλλήψεις».
Ο Ρούμπεν Βαρντανιάν, επιχειρηματίας, τραπεζίτης και φιλάνθρωπος, ο οποίος ηγήθηκε του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον περασμένο Φεβρουάριο, κατηγορείται για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και άλλα εγκλήματα, σύμφωνα με την αζερική υπηρεσία κρατικής ασφαλείας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που παρουσιάσθηκε από την υπηρεσία, η οποία δημοσιοποίησε ένα βίντεο που δείχνει τον κατηγορούμενο με χειροπέδες να συνοδεύεται από πράκτορες των αζέρικων δυνάμεων ασφαλείας, ο Βαρντανιάν κατηγορείται, επίσης, ότι δημιούργησε μια παράνομη ένοπλη οργάνωση.
Πλέον, ο Βαρντανιάν, απειλείται με ποινές που μπορεί να φθάσουν τα 14 χρόνια κάθειρξης. Την ίδια ώρα, το Γερεβάν κατηγορεί το Μπακού ότι προχωρεί σε συλλήψεις μεταξύ των προσφύγων που διαφεύγουν από την αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που σήμερα ανακοίνωσε την προσεχή διάλυσή της.
«Αυτό μας ανησυχεί τρομερά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο απηύθυνε έκκληση για το θέμα αυτό προς τη διεθνή κοινότητα. «Η κυβέρνηση προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τού ζήτησε να ρωτήσει πού βρίσκεται ο Βαρντανιάν και ποια είναι η κατάσταση της υγείας του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χασμίκ Σαμβελιάν, εκπρόσωπος του αντιπροσώπου της Αρμενίας για διεθνή νομικά ζητήματα.
Το Αζερμπαϊτζάν δέχθηκε να επιτρέψει στους αυτονομιστές, που καταθέτουν τα όπλα, να φύγουν για την Αρμενία, στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο, αζέρικη κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι συνοριακοί φρουροί διεξάγουν επίσης έρευνες για υπόπτους για «εγκλήματα πολέμου», οι οποίοι «πρέπει να διωχθούν δικαστικά».
Δείτε επίσης: