Επικαλούμενο διπλωματική πηγή, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι ο Κύπριος πρέσβης Κύπρος Γιωργαλλής κλήθηκε αναφορικά με τη σύλληψη του ανταποκριτή της ρωσικής εφημερίδας Rossiyskaya Gazeta, Αλεξάντρ Γκασιούκ!
Πιο συγκεκριένα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την «κατηγορηματική διαμαρτυρία σε σχέση με τις απαράδεκτες και προκλητικές ενέργειες των Αρχών της Κύπρου εναντίον του ανταποκριτή εφημερίδας της ρωσικής κυβέρνησης «Ροσίσκαγια Γκαζιέτα». Συγκεκριμένα μιλούν για τον «Αλεξάντρ Γκασιούκ, διαπιστευμένου στη Λευκωσία, καθώς και του Ντ. Ντόινικοφ, υπαλλήλου της ρωσικής Πρεσβείας στην Κύπρο».
Και συνεχίζει η ενημέρωση του υπουργείου υπογραμμίζοντας: «Με πρόσχημα την αφαίρεση άδειας παραμονής του Ρώσου δημοσιογράφου με την καθιερωμένη κατηγορία περί “απειλής της εθνικής ασφάλειας”, οι κυπριακές μυστικές υπηρεσίες επιχείρησαν να τον συλλάβουν με τη χρήση ωμής βίας για επακόλουθη απέλασή του. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν ο ευρισκόμενος στο σημείο του συμβάντος εκπρόσωπος της διπλωματικής μας αποστολής, ενώ ο ίδιος ο Α. Γκασιούκ με σοβαρό τραυματισμό στο χέρι ρίχθηκε σε κελί», αναφέρει το ρωσικό Υπουργείο εξωτερικών, σημειώνοντας ότι θεωρεί «απολύτως επινοημένους τους ισχυρισμούς περί ανάρμοστης δραστηριότητας του ανταποκριτή της “Ροσίσκαγια Γκαζιέτα” και παραβίασης του καθεστώτος παραμονής του στην Κύπρο, πολύ περισσότερο υπό το πρίσμα της επιδεικτικά προκλητικής και ωμής συμπεριφοράς των κυπριακών υπηρεσιών δυνάμεων ασφαλείας».
Έπειτα, αναφέρεται: «Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν στα εγκαίρως απεσταλμένα σχετικά αιτήματα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι ψυχολογικής πίεσης, μεταξύ άλλων και στην οικογένεια του δημοσιογράφου, και κατέληξαν όλα με τη σωματική βία. Στην οργάνωση αυτής της προβοκάτσιας έβαλαν το χέρι τους δυτικές μυστικές υπηρεσίες» και «απαίτησε από την κυπριακή κυβέρνηση την άμεση απελευθέρωση του Ρώσου ανταποκριτή, αναλυτικές εξηγήσεις για το πρωτοφανές περιστατικό και επίσημη συγγνώμη».
Η εφημερίδα «Ροσίσκαγια Γκαζιέτα» έγραψε ότι ο Ρώσος ανταποκριτής αναχώρησε από την Κύπρο για Ρωσία, αλλά και ότι έπειτα από την «αγνόηση των σχετικών αιτημάτων της ρωσικής πρεσβείας στη Λευκωσία, αναμέναμε αυτή τη στιγμή, δεν κάναμε σχόλια, για να μην εμποδίσουμε της διαδικασία επιστροφής του ανταποκριτή μας». Ευχαριστεί δε τους Ρώσους διπλωμάτες για την έγκαιρη υποστήριξη και εντάσσει το περιστατικό «στην κοινή προσέγγιση των χωρών της ΕΕ για αύξηση της πίεσης στα ρωσικά ΜΜΕ και παραβίασης των νόμιμων δικαιωμάτων των δημοσιογράφων μας στο εξωτερικό».
Ο ίδιος ο δημοσιογράφος στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι» χαρακτήρισε το περιστατικό «πρωτοφανές στα 63 χρόνια των σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας. Δεν προέβαλα αντίσταση κατά τη σύλληψή μου, επέδειξα τη δημοσιογραφική ταυτότητα, ενώ πρόσφατα οι αρμόδιοι συνομιλητές με είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη δημοσιογραφική διαπίστευση. Όσο για την υπόθεση της άδειας παραμονής έπρεπε να αναμένω την απάντηση της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, η οποία δεν έφθασε ποτέ».