Reuters: Πώς η Χαμάς έχτιζε επί δύο χρόνια την επίθεση το Ισραήλ

Ποιες ήταν οι κινήσεις που οδήγησαν στην αιφνιδιαστική σύγκρουση

Must Read

Νέα δεδομένα παρουσιάζονται στο μείζον θέμα της Μέσης Ανατολής.

Όπως αναφέρουν διεθνείς πηγές και εκτενή ρεπορτάζ επί του θέματος, για δύο χρόνια η Χαμάς παρουσίαζε μια «ψεύτικη» εικόνα σχετικά σχετικά με τις προθέσεις της, προκειμένου να επιτεθεί αιφνιδιάζοντας το Ισραήλ. Τα παραπάνω αναφέρει στο Reuters πηγή κοντά στην οργάνωση, αποκαλύπτοντας πτυχές της «καμπάνιας παραπλάνησης». Η καμπάνια είχε διπλό στόχο: Η Χαμάς έπρεπε να πείσει το Ισραήλ ότι δεν επιθυμούσε πόλεμο, ενώ έπρεπε να διασφαλίσει ότι δεν θα υπήρχε διαρροή σχετικά με τα στρατιωτικά της πλάνα.

Το Reuters φτιάχνει το παζλ της «προετοιμασίας» της αιφνιδιαστικής επίθεσης, που πολλοί παραλληλίζουν με την 11η Σεπτεμβρίου. «Η Χαμάς έδινε στο Ισραήλ την εντύπωση ότι δεν ήταν έτοιμη για μάχη… Χρησιμοποίησε μια άνευ προηγουμένου τακτική για να παραπλανήσει το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, δημιουργώντας την εντύπωση ότι δεν είναι πρόθυμη να συγκρουστεί στο πεδίο της μάχης, ενώ παράλληλα ετοίμαζε αυτήν την τεράστια επίθεση», ανέφερε η πηγή κοντά στη Χαμάς.

Βασικός άξονας του σχεδίου της Χαμάς ήταν να πειστεί το Ισραήλ ότι η οργάνωση νοιαζόταν για την διασφάλιση της πρόσβασης εργαζομένων στην Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν ενδιαφερόταν για εχθροπραξία. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίθεσης η Χαμάς είχε φτιάξει έναν ψεύτικο «ισραηλινο οικισμό» στη Γάζα, όπου μαχητές της εκπαιδεύονταν.

«Πιστεύαμε ότι το γεγονός ότι έρχονταν για δουλειά και έφερναν χρήματα στη Γάζα θα δημιουργούσε κάποια ηρεμία. Κάναμε λάθος», δήλωσε εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού στο πρακτορείο. «Μας έκαναν να πιστέψουμε ότι ήθελαν χρήματα, όμως όλο αυτό το διάστημα εκπαιδεύονταν με ασκήσεις», είπε στο Reuters πηγή από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ. Στο πλαίσιο του «θεάτρου» που έπαιζε η Χαμάς απείχε τα τελευταία 2 χρόνια από στρατιωτικές επιχείρησεις εναντίον του Ισραήλ. Ένα άλλο σημαντικό σκέλος του σχεδίου της Χαμάς ήταν να φροντίσει να μην υπάρξει η παραμικρή διαρροή προς το Ισραήλ, το οποίο μέχρι πρόσφατα φημιζόταν για την ικανότητά του να «διεισδύει» σε ισλαμιστικές ομάδες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This