Guardian: Πώς γίνεται η παραπληροφόρηση για τον πόλεμο στο Ισραήλ

Η προπαγάνδα αφορά στην σκόπιμη διάδοση ψευδών πληροφοριών

Must Read

Από το περασμένο Σάββατο, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στα νότια της χώρας και το ασταμάτητο σφυροκόπημα στην Λωρίδα της Γάζας, τα social media έχουν κατακλυστεί από αναρτήσεις παραπληροφόρησης.

O βρετανικός Guardian εξηγεί τι συμβαίνει σε αναλυτικό ρεπορτάζ με τίτλο «Πώς η παραπληροφὀρηση στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς διαδίδεται στο Διαδίκτυο»

How Israel-Hamas war disinformation is being spread online

Το βίντεο δείχνει ένα νεαρό αγόρι με μαύρο μπλουζάκι να βρίσκεται σε λίμνη αίματος στο έδαφος. Από πάνω του είναι μια κάμερα με έναν άντρα να φωνάζει οδηγίες. Δύο άντρες με κιπά, τα εβραϊκά καπάκια του κρανίου, και άνδρες με πράσινες στρατιωτικές στολές παρόμοιες με τις στολές των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) είναι συγκεντρωμένοι γύρω του.

Το κλιπ έχει προβληθεί περίπου 2 εκατομμύρια φορές στο X, πρώην Twitter. Το κοινοποίησε ένας επαληθευμένος χρήστης με την λεζάντα: «Βίντεο που δείχνει το Ισραήλ να προσπαθεί να δημιουργήσει πλαστά πλάνα θανάτων».

Στην πραγματικότητα, το κλιπ είναι από παλαιστινιακή ταινία μικρού μήκους, το Empty Place, η οποία επικεντρώνεται στο κενό που άφησαν οι Παλαιστίνιοι που διέφυγαν λόγω της ισραηλινής κατοχής. Φαίνεται ότι ξεκίνησε στο TikTok προτού δημοσιευτεί στο X, ενώ η αρχική ανάρτηση δεν είναι διαθέσιμη, στο X συνέχισε να κυκλοφορεί και να κερδίζει θεατές.

Ο χρήστης πίσω από την ανάρτηση στο X αργότερα αναγνώρισε ότι το κλιπ μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί εκτός περιεχομένου.

Aπό τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου, η Χ έχει πλημμυρίσει από προπαγάνδα και παραπληροφόρηση, η οποια που έχει αυξήσει τις εντάσεις σε όλο τον κόσμο. Η προπαγάνδα αναφέρεται στην σκόπιμη διάδοση ψευδών πληροφοριών, ενώ η παραπληροφόρηση είναι όταν κάποιος διαδίδει άθελά του ή πιστεύει ότι οι ψευδείς πληροφορίες είναι αληθείς.

Ένα άλλο βίντεο, που προέρχεται από το TikTok αλλά δεν είναι πλέον διαθέσιμο εκεί, συγκέντρωσε 2 εκατομμύρια προβολές στο X, αναφέροντας ότι δείχνει Ισραηλινούς στρατηγούς που συνελήφθησαν από μαχητές της Χαμάς. Στην πραγματικότητα, το βίντεο δημοσιεύτηκε αρχικά από το επίσημο κανάλι YouTube της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας του Αζερμπαϊτζάν, την περασμένη εβδομάδα και δείχνει συλληφθέντες πρώην ηγέτες της αποσχισθείσας κυβέρνησης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ένα έγγραφο που υποδηλώνει ότι ο Τζο Μπάιντεν έδωσε βοήθεια 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ εμφανίστηκε στο X την περασμένη εβδομάδα και προβλήθηκε 400.000 φορές. Το πλαστό σημείωμα ήταν μια επεξεργασμένη έκδοση του υπομνήματος του προέδρου των ΗΠΑ τον Ιούλιο, όπου ανακοίνωσε 400 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια προς την Ουκρανία. Δεν υπάρχει τέτοιο έγγραφο στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε στο NBC ότι το έγγραφο ήταν πλαστό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This