Οι επόμενες κινήσεις στρατηγικής του Βλαντιμίρ Πούτιν…
Η σύγκρουση με την Ουκρανία αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο, ωστόσο πέρα από αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκει στην αναμέτρηση μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ έναν μάλλον απροσδόκητο μοχλό, ώστε να μπορέσει να κινήσει -όπως ο ίδιος επιθυμεί- τις γεωπολιτικές γραμμές της ευρύτερης περιοχής.
Μια σύντομη επισκόπηση των πέντε μεγάλων θεμάτων που διακυβεύονται για τον αρχηγό του ρωσικού κράτους αναδεικνύει το μεγαλεπήβολο πλάνο του. Πολλά από τα μείζονα ζητήματα εξετάστηκαν άλλωστε στις συνομιλίες του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο του συνεδρίου των Νέων Δρόμων του Μεταξιού στο Πεκίνο. Οι πέντε άξονες γύρω από τους οποίους κινείται εδώ και καιρό η ρωσική διπλωματία έχουν την δική τους ξεχωριστή ανάλυση ο καθένας…
Κεφάλαιο Ουκρανία
Έπειτα από 600 και πλέον ημέρες πολέμου στην Ουκρανία, η κρίση στη Μέση Ανατολή στρέφει εκεί τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας. «Η έφοδος της Χαμάς και οι συνέπειές της συμβάλλουν ουσιαστικά στη μείωση του γενικού ενδιαφέροντος των Δυτικών για την Ουκρανία», είπε ο Ιγκόρ Ντελανοέ, υποδιευθυντής του Γαλλορωσικού Παρατηρητηρίου.
«Η σύγκρουση αυτή είναι μάννα εξ ουρανού για την Ρωσία γιατί αποσπά πολύ την προσοχή των ΗΠΑ και της Δύσης», ανέφερε ο Αλεξάντρ Γκαμπούεφ, του κέντρου Carnegie.
Μέση Ανατολή
Η Μέση Ανατολή είναι μια κομβική περιοχή για την Ρωσία που από την Δύση υποψιάζονται ότι το Κρεμλίνο έπαιξε κάποιο ρόλο στην όλη επιχείρηση. Κανένα όμως χειροπιαστό στοιχείο δεν επιβεβαιώνει αυτή την υπόθεση. «Δεν είδα καμιά απόδειξη μιας άμεσης ρωσικής υποστήριξης στην Χαμάς στην επίθεση αυτή. Και ας είμαστε σαφείς: η ρωσική βοήθεια δεν ήταν υποχρεωτική», είπε η Χάνα Νότε, αναλύτρια στο CSIS. «Οι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην Συρία επιτρέπουν την προβολή της επιρροής της Μόσχας στην Αφρική και την Μέση Ανατολή», σημείωσε.
Το Ιράν
Η προσέγγιση μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας έγινε ένα από τα κλειδιά της ρωσικής διπλωματίας. Η Ισλαμική Δημοκρατία είναι ένας αναμφισβήτητος υποστηρικτής της Χαμάς, όπως και της Χεζμπολάχ. Και εδώ οι ισορροπίες είναι λεπτές για την Μόσχα στην περιοχή. «Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει συσφίξει τους στρατιωτικούς δεσμούς με το Ιράν», είπε ο Νάιτζελ Γκουλντ-Ντέιβις, του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS).
Το Ισραήλ
Η Μόσχα πρέπει παράλληλα να φροντίζει για την προστασία του Ισραήλ, ειδικά όταν οι προσωπικές σχέσεις είναι καλές μεταξύ Πούτιν και Νετανιάχου. «Το Κρεμλίνο έχει καταφέρει έως σήμερα να κρατήσει (το Ισραήλ) εκτός του πολέμου στην Ουκρανία και θα ήθελε η δυτική αυτή χώρα να μην γίνει είναι ένας επιπλέον υποστηρικτής της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ντιμίτρι Μίνιτς, του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (IFRI).
Η Δύση
Ο θεμελιώδης και προφανής στόχος της ρωσικής διπλωματίας είναι να αποδυναμώσει την δυτική παγκόσμια τάξη. Σχέδιο που συμμερίζονται το δίχως άλλο οι σύμμαχοί της στην Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου κατηγόρησε επίσης ευθέως την Ουάσινγκτον για την κρίση στη Μέση Ανατολή.
Πούτιν: «Οι πύραυλοι φτάνουν στα 1.000 χλμ»
Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος σε δηλώσεις του από το Πεκίνο υπενθύμισε ότι οι πύραυλοι στη Μαύρη Θάλασσα έχουν βεληνεκές μέχρι την Μεσόγειο. Χαρακτηριστικά, σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ έστειλαν δύο ομάδες αεροπλανοφόρων στην Μεσόγειο ως απάντηση στον πόλεμο του Ισραήλ και των Παλαιστινίων» και όπως είπε διέταξε ρωσικά αεροσκάφη με υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal να περιπολούν πάνω από την Μαύρη Θάλασσα. «Δεν είναι απειλή. Με δική μου εντολή η ρωσική Πολεμική Αεροπορία θα ξεκινήσει μόνιμα τις περιπολίες στην ουδέτερη ζώνη του εναέριου χώρου πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Τα αεροσκάφη μας MIG-31 είναι εξοπλισμένα με τα πυραυλικά συστήματα Kinzhal τα οποία είναι γνωστό πως έχουν βεληνεκές πάνω από 1.000 χιλιόμετρα με ταχύτητα 9 μαχ».
Σημαντική σημασία της επίσκεψης Πούτιν στην Κίνα είναι η επίδειξη υψηλού επιπέδου στρατηγικού συντονισμού μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Είναι σημαντικό άλλωστε για τις δύο πλευρές να ενισχύσουν τον συντονισμό τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο για να αντιμετωπίσουν την παράλογη ανάσχεση και καταστολή της Δύσης, ανέφεραν Κινέζοι εμπειρογνώμονες.
Σε αντίθεση με την αντιπαράθεση των μπλοκ που καθοδηγείται από την Δύση, η εταιρική σχέση Κίνας-Ρωσίας είναι μια ανοικτή συνεργασία με αμοιβαία οφέλη, ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες, σημειώνοντας ότι σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές τοπίο, η πολιτική ισχύος υπό την ηγεσία της Δύσης έχει οδηγήσει χώρες του Παγκόσμιου Νότου να αναζητήσουν αλληλεγγύη.
🔴#Israel | #USA | #Russia | Russian President Putin:
▫️ American aircraft carriers stationed in the Mediterranean are within the range of Russian air-launched hypersonic missiles in the Black Sea.
▫️ This is not a warning, just a reminder. 👀 pic.twitter.com/2qGjvlYqVH
— SceNews (@scehaber) October 18, 2023