Προ των πυλών φαίνεται πως είναι η χερσαία επιχείρηση στο έδαφος της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό.
Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ κάλεσε τους στρατιώτες να είναι έτοιμοι για την εισβολή.
Μάλιστα, όπως τόνισε η επίθεση θα γίνει «με ακρίβεια και θα είναι θανατηφόρα».
Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους κοντά στα σύνορα με την Γάζα είπε:
«Είμαι υπεύθυνος για το αμυντικό κατεστημέο στη χώρα. Ήμουν υπεύθυνος γι’ αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακόμη και στα δύσκολα περιστατικά, και είμαι υπεύθυνος να οδηγήσω τους μαχητές μας στη νίκη».
«Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι και θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή», είπε χαρακτηριστικά σχετικά με την χερσαία εισβολή.
Νεοναζί η Χαμάς
Να εμποδίσει την διεύρυνση των ειρηνικών σχέσεων στη Μέση Ανατολή είχε ως στόχο η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο 7 Οκτωβρίου δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στην συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ ο οποίος επισκέφτηκε το Ισραήλ.
«Βρισκόμασταν στα πρόθυρα να διευρύνουμε αυτή την ειρήνη και η καταστροφή αυτής της κίνησης ήταν ένας από τους λόγους που αναλήφθηκε αυτή η δράση», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε πως ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε δίκιο όταν αποκάλεσε τη Χαμάς «τους νέους ναζί» και τόνισε πως «πρέπει να τους πολεμήσουμε μαζί όπως όλος ο κόσμος πολεμά τους ναζί».
«Αυτή είναι η πιο σκοτεινή μας ώρα«, πρόσθεσε. «Αυτό σημαίνει πως θα είναι ένας μακρύς πόλεμος, και θα χρειαστούμε τη συνεχή υποστήριξή σας».
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ δήλωσε από το Ισραήλ ότι είναι σημαντικό η σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς να μην κλιμακωθεί διευρυνόμενη προς την υπόλοιπη Μέση Ανατολή.
«Είναι σημαντικό ο πόλεμος αυτός να μην γνωρίσει περιφερειακή κλιμάκωση. Για τον λόγο αυτόν συζητώ με όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ σε ολόκληρη την περιοχή», είπε ο Ρίσι Σούνακ.
Ο βρετανός πρωθυπουργός απάντησε με αυτό τον τρόπο στην δήλωση που είχε κάνει προηγουμένως στο πλευρό του ο ισραηλινός ομόλογός του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος του είπε «...θα είναι ένας μακρύς πόλεμος, και θα χρειαστούμε τη συνεχή υποστήριξή σας».
Δείτε βίντεο:
Σε απελπισία, περιμένοντας την ανθρωπιστική βοήθεια
Με τα αναγκαία αγαθά να τελειώνουν οι Παλαιστίνιοι που βρίσκονται αποκλεισμένοι στη Γάζα είναι απελπισμένοι και περιμένουν τα φορτηγά με τη βοήθεια που υποσχέθηκαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η Αίγυπτος.
Το Ισραήλ συνέχισε σήμερα να σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που τα κομβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια που αναμένεται να περάσουν στον θύλακα όπου ζουν 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, βρίσκονται αποκλεισμένα εδώ και μέρες στην άλλη πλευρά των συνόρων του με την Αίγυπτο, στο σημείο διέλευσης της Ράφα, που είναι το μοναδικό που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.
Πηγαίνοντας αυτοπροσώπως χθες, Τετάρτη, στο Ισραήλ, που επλήγη από μια άνευ προηγουμένου σε φόρο αίματος μεταξύ των πολιτών επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο έδαφός του στις 7 Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν βεβαίωσε ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, με τον οποίο είχε μόλις συναντηθεί, «δέχθηκε» να «επιτρέψει σε έως και 20 φορτηγά να διασχίσουν» τα σύνορα για να μεταφέρουν αυτήν την ανθρωπιστική βοήθεια.
Δείτε βίντεο:
Σχεδόν 3.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς. Ολόκληρες συνοικίες έχουν ισοπεδωθεί και δεν έχουν νερό, τροφή ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μετά την πολιορκία που επέβαλε το Ισραήλ στις 9 Οκτωβρίου στη Γάζα, η οποία βρισκόταν ήδη υπό αποκλεισμό από ξηράς, θαλάσσης και αέρος από τότε που η Χαμάς ανέβηκε εκεί στην εξουσία, το 2007.
Στο Ισραήλ, πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που άρχισε ο πόλεμος, στην πλειονότητά τους άμαχοι που σκοτώθηκαν την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, ενώ ο αριθμός των ομήρων που απήγαγαν οι μαχητές της αναθεωρήθηκε σήμερα προς τα πάνω σε 203.
Στη συνοριακή διάβαση της Ράφα ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Γάζα, Αιγύπτιοι επισκεύαζαν σήμερα τις ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς προκειμένου να περάσουν τα φορτηγά με τη βοήθεια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το AFP, ενώ δεκάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί εκεί σήμερα το πρωί ελπίζοντας ότι θα ξανανοίξει το μεθοριακό πέρασμα.
Οι απώλειες στην Παλαιστίνη
Τουλάχιστον 3.785 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 12.493 τραυματίστηκαν κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.
Από τον συνολικό απολογισμό 1.524 νεκροί ήταν παιδιά και 1.000 γυναίκες, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ασράφ αλ Κούντρα.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι 44 υγειονομικοί εργαζόμενοι σκοτώθηκαν στη Γάζα ενώ τέσσερα νοσοκομεία είναι εκτός λειτουργίας και 14 υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχουν επίσης σταματήσει τη λειτουργία τους.
«Δεν υπάρχουν αποθέματα φαρμάκων σε κανένα από τα νοσοκομεία στη Γάζα», είπε ο ίδιος και έκανε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να επισπεύσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Δείτε βίντεο:
Την ίδια στιγμή, τρεις ακόμα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με ισραηλινές δυνάμεις στον καταυλισμό προσφύγων Νουρ Σαμς στην πόλη Τουλκάρμ της Δυτικής Όχθης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στον καταυλισμό, ενώ οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και αριθμού ενόπλων συνεχίζονται, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Την ίδια ώρα, μέσα ενημέρωσης της Χαμάς μετέδωσαν ότι πολλοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σήμερα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σε αεροπορικό πλήγμα σε κατοικία στη Χαν Γιούνες στη νότια Λωρίδα της Γάζας.
Ο ραδιοφωνικός σταθμός Aqsa, που πρόσκειται στη Χαμάς, μετέδωσε ότι τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν στην αεροπορική επίθεση.
Δείτε βίντεο:
Διαδηλώσεις και διπλωματία
Στο μεταξύ χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στον αραβικό κόσμο εκφράζοντας την οργή τους για την τραγωδία στο νοσοκομείο, την οποία αυτοί απέδωσαν στο Ισραήλ, παρά τη διάψευσή του.
Σημαντικές διαδηλώσεις έγιναν στο Αμμάν, την Τύνιδα, την Βηρυττό, τη Δαμασκό κι άλλες πρωτεύουσες, όπως η Μανάμα, μετά το πλήγμα αυτό που πυροδότησε αιτήματα για τη διοργάνωση «Ημέρας Οργής» στον αραβικό κόσμο.
Την ίδια ώρα πολλές χώρες κινητοποιήθηκαν για να αποφευχθεί μια περιφερειακή διάχυση της κρίσης. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ μετέβη σήμερα στο Ισραήλ, πρώτο σταθμό περιφερειακής περιοδείας του, για να απευθύνει έκκληση να αποφευχθεί μια κλιμάκωση του πολέμου.
Από το Πεκίνο, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Αιγύπτιο πρωθυπουργό ότι η χώρα του επιθυμεί «να εργαστεί με την Αίγυπτο» καθώς η Κίνα θέλει να «φέρει περισσότερη βεβαιότητα και σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο».
Οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν επίσης τον ερχομό στο Κάιρο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν εδώ και μέρες για τον κίνδυνο «ανθρωπιστικής καταστροφής» στη Γάζα.
Η ένταση παραμένει επίσης μεγάλη στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και την σιιτική λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ, όπως και στην Δυτική Όχθη, όπου 64 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 18 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ.
Δείτε βίντεο:
Δείτε επίσης:
Ευρωπαίος αξιωματούχος υπηρεσίας πληροφοριών: «50, όχι 500 τα θύματα στο νοσοκομείο της Γάζας»
Νεκρή η σκληρή γυναίκα της Χαμάς, Τζαμίλα Χάντι
Φρίκη! Νεκρή 12χρονη Ισραηλινή με αυτισμό και η 80χρονη γιαγιά της – Θεωρούνταν όμηροι της Χαμάς