Στο Ισραήλ, στα χέρια της οικογένειάς τους βρίσκονται πλέον οι δύο Αμερικανίδες, μητέρα και κόρη οι οποίες απελευθερώθηκαν χθες από την Χαμάς που τις κρατούσε ομήρους μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η 59χρονη Τζούντιθ Τάι Ραάναν και η 17χρονη κόρη της Νάταλι παραδόθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.
Την απελευθέρωσή τους ανακοίνωσε ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ και την επιβεβαίωσε λίγη ώρα αργότερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
https://twitter.com/upuknews1/status/1715519067845718045
Ο Νετανιάχου επεσήμανε ότι οι δύο Αμερικανίδες, που διαμένουν στο προάστιο Έβανστον του Σικάγο, βρίσκονται «καθ’ οδόν προς ένα σημείο συνάντησης σε στρατιωτική βάση στο κέντρο της χώρας, όπου τους περιμένουν μέλη της οικογένειάς τους».
Παράλληλα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι το Ισραήλ «θα πολεμήσει μέχρι τη νίκη» στη Γάζα.
«Δύο από τους απαχθέντες μας είναι σπίτι τους. Δεν παραιτούμαστε από τις προσπάθειες να επιστρέψουν όλοι οι απαχθέντες και οι αγνοούμενοι», τόνισε στην ανακοίνωσή του. «Παράλληλα θα συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι τη νίκη», κατάληξε ο Νετανιάχου.
Ο Ούρι Ραάναν, πατέρας της Νάταλι, δήλωσε ότι μίλησε με την κόρη του στο τηλέφωνο. «Ακούστηκε πάρα πολύ καλά, πολύ χαρούμενη και μοιάζει να είναι καλά».
Δείτε βίντεο:
Σύμφωνα με τον Νετανιάχου και την οικογένειά τους, οι δύο γυναίκες απήχθησαν από το κιμπούτς Ναχάλ Οζ στη διάρκεια της επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Οι δύο γυναίκες επισκέφθηκαν το κιμπούτς, που βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γάζα, στο πλαίσιο ταξιδιού τους που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο για να γιορτάσουν τις εβραϊκές γιορτές, την αποφοίτηση της Νάταλι από το σχολείο και τα 85α γενέθλια της γιαγιά της, δήλωσαν συγγενείς τους.
Στο μεταξύ η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι συνέβαλε στην απελευθέρωση των δύο γυναικών.
Σε ανακοίνωσή της η Μιριάνα Σπόλιαριτς Έγκερ εξήγησε ότι η ΔΕΕΣ συνέβαλε στην απελευθέρωσή τους «μεταφέροντας τους ομήρους από τη Γάζα στο Ισραήλ», υπογραμμίζοντας την ουδετερότητα του οργανισμού του οποίου προΐσταται.
https://twitter.com/upuknews1/status/1715534183618269306
«Η σημερινή απελευθέρωση δύο ομήρων από τη Γάζα αποτελεί αχτίδα ελπίδας. Είμαστε εξαιρετικά ανακουφισμένοι που κατάφεραν να επιστρέψουν στην οικογένειά τους έπειτα από δύο εβδομάδες αγωνίας», τόνισε.
Οι δύο γυναίκες ήταν μεταξύ των περίπου 200 ομήρων που κρατά η Χαμάς. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση, 50 άλλοι όμηροι κρατούνται από άλλες ένοπλες ομάδες στη Γάζα, ενώ περισσότεροι από 20 έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.
Η Χαμάς διευκρίνισε ότι οι δύο Αμερικανίδες αφέθηκαν ελεύθερες για «ανθρωπιστικούς λόγους», έπειτα από τη μεσολάβηση του Κατάρ.
Israel vows to 'fight until victory' after Hamas releases two US hostages :- Read full news in below 👇
Israel vows to 'fight until victory' after Hamas releases two US hostages#Israel #hostages #HamasTerrorists
@ASHOKKUMARpgtb
@HBPrar@AakshitaLata
@chandu_199 pic.twitter.com/yVmHYeYg7e— रलीक्षा सिंह (@rlishsingh620) October 21, 2023
Πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων σχολίασε ότι η απελευθέρωση των δύο αποτελεί «ένα πρώτο βήμα», ενώ πρόσθεσε ότι «συνεχίζονται οι συνομιλίες για περισσότερες απελευθερώσεις».
Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συνεργάζονται με το Κατάρ για να πετύχουν την απελευθέρωση και των υπόλοιπων ομήρων, που κατάγονται από διάφορες χώρες, όπως η Ταϊλάνδη, η Αργεντινή, η Γερμανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία.
Δείτε βίντεο:
Διαψεύδει το Ισραήλ την εκκένωση σχολείων
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) διέψευσαν τις αναφορές από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο και την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) περί προειδοποίησης που έλαβαν από το Ισραήλ για εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κοντς και πέντε σχολείων στη Γάζα, ενόψει επικείμενης επίθεσης.
Εκπρόσωπος των IDF υπογράμμισε πως δεν υπήρξε προειδοποίηση για εκκένωση νοσοκομείου ή σχολείων, επαναλαμβάνοντας ότι ο ισραηλινός στρατός έχει ζητήσει εδώ και μέρες από όλους τους αμάχους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν νότια.
Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυνε χθες Παρασκευή «κατεπείγουσα έκκληση» στη διεθνή κοινότητα, αναφέροντας ότι «δέχθηκε απειλή από τις δυνάμεις κατοχής για βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Κοντς». Στο νοσοκομείο αυτό νοσηλεύονται 400 ασθενείς και φιλοξενούνται 12.000 εκτοπισμένοι άμαχοι, υποστηρίζει η παλαιστινιακή οργάνωση αρωγής και περίθαλψης.
«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει αμέσως και επειγόντως δράση για να εμποδίσει μια νέα σφαγή, σαν εκείνη που συνέβη στο Νοσοκομείο Βαπτιστών Αλ Αχλί», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν κατ’ επανάληψη τονίσει πως δεν βάζουν νοσοκομεία στο στόχαστρό τους.
Παράλληλα, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ζήτησε να εκκενωθούν πολλά από τα σχολεία της όπου έχουν καταφύγει άμαχοι στην πόλη της Γάζας, κρίνοντας ότι «δεν είναι πλέον ασφαλή».
«Ενημερωθήκαμε από το Ισραήλ ότι είναι αναγκαίο να εκκενώσουμε τις δομές αυτές το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η UNRWA. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να διαμαρτυρηθούμε και να απορρίψουμε αυτήν την απόφαση, όμως το συμπέρασμα είναι ότι πλέον οι δομές μας δεν είναι πια ασφαλείς», πρόσθεσε, ζητώντας να προχωρήσει «αμέσως» η εκκένωση.
Στο μεταξύ το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά την Γάζα. Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε βομβαρδισμούς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ειδικότερα στην περιοχή της Ράφα και σε έναν προσφυγικό καταυλισμό.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν κατά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων ωρών.
Ο Μπάιντεν δεν είπε να καθυστερήσει η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα
Αλαλούμ δημιουργήθηκε χθες με την απάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν το Ισραήλ θα έπρεπε να καθυστερήσει την πιθανολογούμενη εισβολή στρατευμάτων του στη Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι, ο οποίος είπε «ναι».
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο πρόεδρος δεν άκουσε καλά την ερώτηση και η απάντηση ερμηνεύτηκε ως παρότρυνση προς την ισραηλινή κυβέρνηση.
«Ο πρόεδρος ήταν μακριά. Δεν άκουσε όλη την ερώτηση. Η ερώτηση ακούστηκε σαν “Θα θέλατε να δείτε περισσότερους ομήρους να απελευθερώνονται;”. Δεν σχολίασε κάτι άλλο», διευκρίνισε ο Μπεν Λαμπόλτ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Ο 80χρονος Μπάιντεν ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο Air Force One όταν δημοσιογράφος έκανε την ερώτηση, φωνάζοντας για να ακουστεί, λόγω του θορύβου από τους κινητήρες του προεδρικού αεροσκάφους. Ο Τζο Μπάιντεν κοντοστάθηκε και απάντησε «ναι», προτού επιβιβαστεί στο αεροσκάφος.
Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τις δύο Αμερικανίδες – την Τζούντιθ και τη Νάταλι Ραάναν – που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς χθες Παρασκευή. Δηλώνοντας «πανευτυχής» για το αίσιο τέλος στη δοκιμασία τους, υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές τους «μέχρι να επιστρέψουν στο σπίτι τους» και οι υπόλοιποι Αμερικανοί που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.
Δείτε βίντεο: