Ο Λευκός Οίκος περικόπτει τη βοήθεια στην Ουκρανία: Τα ψιλά γράμματα της πρότασης Μπάιντεν

Must Read

Το αίτημα χρηματοδότησης 105 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απέστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο θα περιόριζε τη μηνιαία επιδότηση προς την ουκρανική κυβέρνηση στα 825 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Όπως υπογράμμισε ο Μπάιντεν στην ομιλία του την Πέμπτη το απόγευμα, η βοήθεια προς την Ουκρανία συνδυάζεται με χρηματοδότηση για το Ισραήλ, την Ταϊβάν και τα σύνορα των ΗΠΑ. Η ομαδοποίηση αυτή έχει σκοπό να εξασφαλίσει δικομματική υποστήριξη στο Κογκρέσο, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Τι λένε τα ψιλά γράμματα στα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν;

Η βοήθεια της Ουκρανίας θα ανερχόταν σε 61,4 δισεκατομμύρια δολάρια και το Ισραήλ θα λάβει 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την πρόταση 69 σελίδων που απέστειλε το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου (OMB) στον ασκούντα καθήκοντα Προέδρου της Βουλής, Πάτρικ Μακ Χένρι.

Μία από τις αποκαλύψεις όμως στο έγγραφο είναι ότι οι ΗΠΑ στέλνουν 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα στην Ουκρανία ως μέρος του προγράμματος του Ταμείου Οικονομικής Στήριξης, επιτρέποντας στο Κίεβο να κλείσει τρύπες στον προϋπολογισμό του και να πληρώσει τους κρατικούς υπαλλήλους.

Αυτό το αίτημα περικόπτει τη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία από 1,1 δισεκατομμύρια $ ανά μήνα σε άμεση δημοσιονομική στήριξη σε 825 εκατομμύρια $ ανά μήνα“, για ένα σύνολο 11,775 δισεκατομμυρίων $, αναφέρει το αναθεωρημένο αίτημα. Αυτοί οι αριθμοί βασίζονται στις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τον προϋπολογισμό της Ουκρανίας για το 2024 και στις «υποθέσεις των ΗΠΑ για ισχυρό επιμερισμό του οικονομικού βάρους από την ΕΕ, την Ιαπωνία και άλλους χορηγούς».

Η υποστήριξη του Κιέβου είναι απαραίτητη επειδή η Ρωσία «επιδιώκει ρητά να διασφαλίσει ότι η οικονομία της Ουκρανίας θα καταρρεύσει για να εξασφαλίσει την παράδοση της Ουκρανίας», σύμφωνα με την επιστολή της OBM. Προσθέτει ότι τα χρήματα θα παρασχεθούν «μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας ως επιστροφές για εγκεκριμένες και επαληθευμένες δαπάνες στην κυβέρνηση της Ουκρανίας σύμφωνα με το τρέχον πλαίσιο όρων» που αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ.

Μεταξύ των άλλων αξιοσημείωτων αιτημάτων στην πρόταση της OMB ήταν η αλλαγή του ορίου ανάληψης στρατιωτικής βοήθειας από 100 εκατομμύρια δολάρια σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια και ο διπλασιασμός των εγγυήσεων δανείου για την Ουκρανία από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Απαιτείται δράση του Κογκρέσου «για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να ικανοποιούμε τις ανάγκες του Ουκρανικού στρατού επί του πεδίου της μάχης και να προστατεύσουμε τον λαό της», επειδή η χρηματοδότηση που είχε προηγουμένως εγκριθεί από το Κογκρέσο «έχει σχεδόν εξαντληθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, σε τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή. .

 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι χωρίς Πρόεδρο από τις 3 Οκτωβρίου, όταν ο Κέβιν Μακάρθι εκδιώχθηκε με εξέγερση από αρκετούς Ρεπουμπλικάνους, σύμφωνα με πληροφορίες για την επίτευξη μυστικής συμφωνίας για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας με τον Λευκό Οίκο. Ο αντικαταστάτης του δεν έχει ακόμη εκλεγεί.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This