Μπαράζ επιθέσεων δέχεται την Τρίτη το Ισραήλ με τις σειρήνες να ηχούν σε ολόκληρη την επικράτεια. Οι ρουκέτες της Χαμάς που πέφτουν είναι μέρος μαζικής εκτόξευσης που έχει στόχο τις πολυπληθέστερες περιοχές.
Σύμφωνα με τους Times of Israel, οι περιοχές ανατολικά και γύρω από το αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» και πόλεις στον Βορρά και τον Νότο βρίσκονται στο στόχαστρο κατά τον τρίτο και σφοδρότερο βομβαρδισμό σε λιγότερο από δύο ώρες.
Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν ανελέητα την Γάζα και όπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, 704 άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.
Στο Μαϊάμι ο γιος του Νετανιάχου – Οργισμένοι εκατοντάδες χιλιάδες έφεδροι στρατιώτες στο Ισραήλ
Η οργή στο Ισραήλ για τον Μπένιαμιν Νετανιάχου, όπως αυτή καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, για την αποτυχία της κυβέρνησής του να προλάβει την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο 7 Οκτωβρίου επεικείνεται στον γιο του.
Την ώρα που 360.000 έφεδροι Ισραηλινοί έχουν επιστρατευθεἰ ακόμη και από το εξωτερικό για τον υπέρ πάντων αγώνα κατά της Χαμάς. ο Γιαΐρ Νετανιάχου ζει στο Μαϊάμι και απολαμβάνει τις ηλιόλουστες παραλίες της Φλόριντα.
View this post on Instagram
Ο 32χρονος βρίσκεται στην Φλόριντα από τον Απρίλιο, όταν ο πατέρας του ζήτησε να σταματήσει τις αναρτήσεις στα social media καθώς είχε κάνει πολλές μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση.
Το γεγονός ότι ο Γιαΐρ παρέμεινε στις ΗΠΑ προκαλεί έντονες επικρίσεις από τους Ισραηλινούς: «Απολαμβάνει την ζωή του στην παραλία του Μαϊάμι ενώ εγώ είμαι στην πρώτη γραμμή» δήλωσε στους Times ένας στρατιώτης εθελοντής, που υπηρετεί στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ.
«Είμαστε εμείς που αφήνουμε την δουλειά μας, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας, για να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας πίσω στο σπίτι και την χώρα μας, όχι οι άνθρωποι που ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση. Τα αδέρφια μας, οι πατέρες μας, οι γιοι μας, πηγαίνουν όλοι στην πρώτη γραμμή, αλλά ο Γιαΐρ δεν είναι ακόμη εδώ. Δεν βοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην ηγεσία της χώρας» γράφει η Daily Mail.
«Έχω πετάξει πίσω από τις Πολιτείες όπου έχω δουλειά, ζωή, οικογένειά μου. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνω εκεί και να εγκαταλείψω την χώρα μου, τον λαό μου αυτή την κρίσιμη στιγμή. Πού είναι ο γιος του πρωθυπουργού; Γιατί δεν είναι στο Ισραήλ;
Είναι η πιο ενωτική στιγμή για εμάς ως Ισραηλινούς στην πρόσφατη ιστορία μας και ο καθένας από εμάς πρέπει να είναι εδώ αυτήν την στιγμή, συμπεριλαμβανομένου του γιου του πρωθυπουργού».
Ανεβαίνει η ένταση στη Μέση Ανατολή. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην Γάζα συνεχίζονται, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε το πρωί στην περιοχή για «διπλωματικές διεξόδους». Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και Ιράν προειδοποιούν για παρέμβαση σε περίπτωση κλιμάκωσης.
Αγωνία για τους ομήρους – 120 νεκροί Παλαιστίνιοι
Η Χαμάς ανακοίνωσε πως 5.087 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι μεταξύ των οποίων 2.055 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς που πραγματοποιεί ως αντίποινα το Ισραήλ από την αρχή της σύγκρουσης. Τουλάχιστον 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της περασμένης νύχτας από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ υπάρχουν «εκατοντάδες τραυματίες» και «δεκάδες κατεστραμμένες κατοικίες».
Παρότρυνση στο Ισραήλ να καθυστερήσει την χερσαία εισβολή έκαναν οι ΗΠΑ και ο λόγος δεν είναι άλλος από τους 200 και πλέον ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η New York Times, ανάμεσα στους ομήρους υπάρχουν και Αμερικανοί αξιωματούχοι τους οποίους δεν κατονόμασε.
As Israel prepares to invade the Gaza Strip, many families of hostages seized by Hamas are pleading with the Israeli government to rein in the war effort and instead negotiate the release of their loved ones https://t.co/LWa0OzBNcD pic.twitter.com/WnEuWbPo3M
— Reuters (@Reuters) October 24, 2023
Επίσης, πηγές της εφημερίδας αναφέρουν πως εκτός από την αποφυγή για περαιτέρω απώλεια αμάχων, υπάρχει πρόθεση να φθάσει επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό.
Στο Ισραήλ έφτασε ο Γάλλος πρόεδρος τόσο για την στόχευση μίας προσωρινής και ανθρωπιστικού χαρακτήρα «παύση πυρός», όσο και για την εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων για την απελευθέρωση ομήρων. Αρχικά συναντήθηκε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Ραμάλα για επαφές με τον Μαχμούντ Αμπάς. Η γαλλική πλευρά εκτιμά πως σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ομήρων, που δεν είναι μόνο ισραηλινής υπηκοότητας, το Ισραήλ δεν θα πρέπει να αφεθεί μόνο του στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς. Μακροπρόθεσμα θεωρεί πως δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση παρά η δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή, ενός για τους Ισραηλινούς και ενός για τους Παλαιστινίους.
«Ανοίξτε το πέρασμα της Ράφα για να βγουν οι τραυματίες»
Εκκλήσεις προς την Αίγυπτο για άνοιγμα της συνοριακής διέλευσης της Ράφα έκαναν οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα, ώστε να επιτραπεί να βγουν τραυματίες από τον παλαιστινιακό θύλακα. «Απευθύνουμε έκκληση στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου να ανοίξει τη συνοριακή διέλευση στη Ράφα και να εγγυηθεί την εισαγωγή ιατρικής βοήθειας και καυσίμων, καθώς και την αποχώρηση τραυματιών και ασθενών», ανέφερε το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας κάλεσε τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τις επιτροπές του σε κράτη της περιοχής να πραγματοποιήσουν εκστρατείες αιμοδοσίας αλλά και στα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουν την προσπάθεια για να φθάσουν καύσιμα στα νοσοκομεία της παραθαλάσσιας παλαιστινιακής περιοχής.
Καρέ – καρέ η απελευθέρωση ομήρων
Την ίδια ώρα, η Χαμάς απελευθέρωσε δύο ομήρους, όπως ισχυρίστηκε «για ανθρωπιστικούς λόγους», τις οποίες κατονόμασε ως Ισραηλινές Νουρίτ Κούπερ (Nurit Cooper, 75 ετών) και Γιότσβεντ Λίφσιτς (Yochved Lifshitz, 85 ετών). Οι δύο ηλικιωμένες είχαν απαχθεί από τη Χαμάς κατά την επίθεση της σε κιμπούτζ.
Οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι καθοριστικές καθώς ο ισραηλινός στρατός έχει συγκεντρώσει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από την Λωρίδα της Γάζας και παραμένει με το δάχτυλο στην σκανδάλη, αναμένοντας τις εντολές που θα δοθούν από τους αξιωματούχους των IDF.
Σε εξέλιξη είναι οι εχθροπραξίες όμως και στο βόρειο μέτωπο του πολέμου των συνόρων Ισραήλ και Λίβανο, όπου ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί κατά κόρον τα τελευταία 24ωρα drones, χτυπώντας θέσεις των μαχητών της Χεζμπολάχ, όπου οι οποίοι διαρκώς επιτίθενται στο ισραηλινό έδαφος με αντιαρματικούς πυραύλους. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το Ιράν προσπαθεί να συντονίσει τη Χεζμπολάχμε την οποία έχει δεσμούς, αλλά και τη Χαμάς πλέον να ουσιαστικά να τις ενοποιήσει την ώρα που πλέον στη Δυτική Όχθη υπάρχουν καθημερινές αναφορές για εχθροπραξίες.