Επείγουσα έκκληση της Ε.Ε. για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα – Στη δημοσιότητα η λίστα με τους 7.028 νεκρούς από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Η κατάπαυση πυρός από το Ισραήλ θα οδηγούσε στην απελευθέρωση όλων των ομήρων της Χαμάς, υποστηρίζει το Κατάρ

Must Read

Τα κατάφεραν και συμφώνησαν, τελικά, οι ηγέτες των κρατών–μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την εξαιρετικά εύφλεκτη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, με τους «27» να αποφασίζουν πως είναι επείγουσα η ανάγκη για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ειδικότερα, με βάση τα συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που προέκυψαν  κατόπιν της -σχεδόν- πεντάωρης συζήτησης των ηγετών της, «η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλεί για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια για να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες».

Η βασική λεπτομέρεια της απόφασης των «27» είναι ότι μιλούν για «ανθρωπιστικές παύσεις» και οχι για «κατάπαυση» (του πυρός), με τους ηγέτες της Ε.Ε. να επισημαίνουν πως «επιβεβαιώνοντας τη δήλωση των μελών του της 15ης Οκτωβρίου 2023, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη Χαμάς για τις βάναυσες και αδιάκριτες τρομοκρατικές της επιθέσεις σε ολόκληρο το Ισραήλ. Η χρήση αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων από τη Χαμάς είναι μια ιδιαίτερα άθλια θηριωδία».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ειρήνης Ζαρκαδούλα για την ΕΡΤ, οι «27» υπογραμμίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει έντονα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους χωρίς καμία προϋπόθεση. Επαναλαμβάνουν δε τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και εκφράζει τη λύπη του για όλες τις απώλειες αμάχων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε την κατάσταση και τη συνέχεια που δόθηκε στα διάφορα σκέλη δράσης, συμπεριλαμβανομένων των συντονισμένων προσπαθειών για την παροχή βοήθειας στους πολίτες της ΕΕ. Οι αρχηγοί των κρατών-μελών επαναλαμβάνουν τη βαθύτατη ανησυχία τους για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλούν για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια για να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργαστεί στενά με τους εταίρους στην περιοχή για την προστασία των αμάχων, την παροχή βοήθειας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε τροφή, νερό, ιατρική περίθαλψη, καύσιμα και καταφύγιο, διασφαλίζοντας ότι δεν θα γίνει κατάχρηση της βοήθειας αυτής από τρομοκρατικές οργανώσεις. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει την ανάγκη να αποφευχθεί η περιφερειακή κλιμάκωση και να υπάρξει συνεργασία με τους εταίρους από την άποψη αυτή, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συμβάλει στην αναβίωση μιας πολιτικής διαδικασίας στη βάση της λύσης των δύο κρατών, μεταξύ άλλων μέσω της προσπάθειας για την Ημέρα της Ειρήνης, και χαιρετίζει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη και την ασφάλεια και υποστηρίζει τη διεξαγωγή μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης σύντομα. Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη καταπολέμησης της διάδοσης παραπληροφόρησης και παράνομου περιεχομένου και υπογραμμίζει τη νομική ευθύνη των πλατφορμών σε αυτό το πλαίσιο.

Το «σφυροκόπημα» από αέρος συνεχίζεται

Η χθεσινοβραδινή στοχευμένη επιδρομή των Ισραηλινών στη Γάζα, με περίπου 1.000 στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα αποτέλεσε μια «πρώτη γεύση» του τι θα ακολουθήσει με το που ξεκινήσει η πολυσυζητημένη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στην περιοχή, με το «σφυροκόπημα» από αέρος να συνεχίζεται, ωθώντας τη Χαμάς να απαντά με εκτόξευση πυραύλων και ρουκετών σε κεντρικές περιοχές του Ισραήλ.

Μόνο σήμερα, Πέμπτη 26/10, το Ισραήλ έπληξε 250 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου να διαμηνύει πως «όλοι οι μαχητές της Χαμάς είναι καταδικασμένοι». Από την πλευρά του, το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε πως κατά το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους ακόμη 750 άνθρωποι, την ώρα που τα νοσοκομεία της Γάζας καταρρέουν από την έλλειψη καυσίμων, τα φάρμακα λιγοστεύουν, ενώ πόσιμο νερό και τρόφιμα παρέχονται στους πολίτες με το σταγονόμετρο.

 

Ιδιαίτερη αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε σήμερα η κίνηση του υπουργείου του παλαιστινιακού θυλάκου να δώσει στη δημοσιότητα μια λίστα 212 σελίδων με τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των συνολικά 7.028 ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στις 7 Οκτωβρίου, ως απάντηση στις Ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις (IDF) και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που αμφισβητούν τους απολογισμούς που δημοσιοποιούν οι -ελεγχόμενες από τη Χαμάς- αρχές στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέσα στην ημέρα το υπουργείο είχε ανακοινώσει πως από τους -μέχρι στιγμής- 7.028 νεκρούς από τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, οι 2.913 είναι παιδιά και οι 1.709 γυναίκες, ενώ 18.484 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Ο Μπάιντεν προειδοποιεί το Ιράν: Μην τολμήσετε να βάλετε στο στόχαστρο αμερικανικές δυνάμεις

Ένα ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποιώντας τον να μην μπουν στο στόχαστρο οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Τού μεταφέρθηκε ένα ξεκάθαρο μήνυμα», είπε σχετικά κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, αποφεύγοντας, πάντως, να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο επέκτασης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, με το Πεντάγωνο να εντείνει την παρακολούθηση της ευρύτερης περιοχής και να αναπτύσσει επιτόπου πρόσθετες δυνάμεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, μέσα στην περασμένη εβδομάδα αμερικανικές δυνάμεις έγιναν στόχος τουλάχιστον 12 φορές στο Ιράκ και άλλες τέσσερις στη Συρία. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι προειδοποίησε τον Αλί Χαμενεΐ ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν, εάν συνεχιστεί η στοχοποίηση των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε τη θέση του για «λύση δύο κρατών», εκφράζοντας, παράλληλα, την ανησυχία του για «εξτρεμιστές εποίκους» που, όπως είπε, επιτίθενται σε Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη.

Πώς θα ξεδιπλωθεί η ισραηλινή εισβολή στη Γάζα

Από τον βορρά, ακριβώς μπροστά στην πόλη της Γάζας, και όχι από το στενό κομμάτι της, όπως θα περίμενε κανείς, επέλεξε να εισβάλλει χθες στην περιοχή ο ισραηλινός στρατός, προετοιμάζοντας τo έδαφος για τη μεγάλη χερσαία επιχείρηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι Ισραηλινοί δεν στοχεύουν μόνο την πόλη της Γάζας. Θέλουν, σε πρώτη φάση, να αποφύγουν τον αστικό ιστό και θα κινηθούν παραλιακά, σε περιοχή που δεν είναι τόσο κατοικημένη, και να φτάσουν μέχρι το Άλ Σάτι το προσφυγικό στρατόπεδο στα παράλια, από όπου εκτιμάται ότι ξεκινούν ουσιαστικά όλες οι στοές της Γάζας. Κι αυτό, γιατί δίπλα στο Αλ Σάτι είναι η θάλασσα.

Τυχόν κατάληψή του, σταθεροποίηση και μεταφορά μεγάλων αντλιών στο σημείο εκείνο, σημαίνει ότι έχουν απεριόριστο απόθεμα νερού για να πλημμυρίσουν τις στοές της Γάζας στην πρώτη φάση της επιχείρησης, οδηγώντας έτσι τη Χαμάς στην επιφάνεια. Ο IDF εκτιμά ότι το δίκτυο της Χαμάς ξεκινά από εκεί και από εκεί μπορεί να πλημμυρίσει όλο το δίκτυο της Χαμάς από τη θάλασσα.

Παράλληλα, διαμορφώνεται το έδαφος της εισβολής, οι διάδρομοι. Πρώτα είδαμε τις τεράστιες θωρακισμένες μπουλντόζες D9, τα «κινητά φρούρια», οι οποίες προηγήθηκαν ακόμα και των αρμάτων. Άνοιξαν τους διαδρόμους, ξήλωσαν ό,τι εμπόδια υπήρχαν και χάραξαν τους διαδρόμους απ’ όπου θα περάσουν οι επόμενες μονάδες. Όσον αφορά τα ναρκοπέδια και τις ναρκοπαγίδες, στάλθηκε το όχημα διάσπασης ναρκοπεδίων Puma. Την επιχείρηση ανέλαβε κατόπιν η ταξιαρχία Γκιβάτι και όχι τυχαία. Η συγκεκριμένη μονάδα στάθμευε μέσα στη Γάζα μέχρι το 2005. To μήνυμα του IDF ήταν σαφές: «η Γκιβάτι επιστρέφει στη Γάζα».

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ υποσχέθηκε σήμερα ότι το Ισραήλ θα κερδίσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και θα επιστρέψει στα σπίτια τους τους -περισσότερους από- 200 ομήρους που κρατά η τρομοκρατική ομάδα. «Αυτός είναι ένας πόλεμος για το σπίτι μας και θα τον κερδίσουμε. Είναι εμείς ή αυτοί», ξεκαθάρισε και  πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε καθοριστικές στιγμές. Αυτός είναι ένας πόλεμος εναντίον μικρών παιδιών, γυναικών και επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο».

«Είδα στρατιώτες να πέφτουν στη μάχη και διοικητές μεραρχιών να ηγούνται των μαχών», συνέχισε ο Γκάλαντ, αναφερόμενος στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και τις μάχες με τη Χαμάς τις επόμενες ημέρες και διεμήνυσε πως «θα έρθουν και επιπλέον στάδια στον πόλεμο, τα προετοιμάζουμε και θα τα πραγματοποιήσουμε. Είμαι αποφασισμένος να μας φέρω τη νίκη».

Διαπραγματευτές του Κατάρ: Σταματούν οι βομβαρδισμοί, απελευθερώνονται οι όμηροι

Όλοι οι άμαχοι που κρατούνται όμηροι στη Γάζα θα μπορούσαν να απελευθερωθούν σε λίγες ημέρες, εάν υπάρξει παύση των μαχών, λένε οι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από το Κατάρ.

Ο Dr. Mohammed Al Khulaifi, ανώτερος διαπραγματευτής και υφυπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, δήλωσε στο Sky News σε αποκλειστική συνέντευξη ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των Ισραηλινών που έχουν αιχμαλωτιστεί από τη Χαμάς είναι δύσκολες, αλλά οι διαμεσολαβητές σημειώνουν πρόοδο. «Είναι μια πολύ, πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, αυτή με την οποία ασχολούμαστε. Και με τη βία να αυξάνεται κάθε μέρα και με τους βομβαρδισμούς να είναι συνεχείς, το έργο μας έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως δήλωσε στο Sky News, είναι αισιόδοξος πως υπάρχει σημαντική πρόοδος. «Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε όλους τους αμάχους ομήρους. Σε αυτό εργαζόμαστε και αυτό θέλουμε να πετύχουμε. Παραμένουμε αισιόδοξοι. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε προσπαθώντας να τους βγάλουμε όλους σύντομα και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέσα στις επόμενες ημέρες», είπε σχετικά.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως υπάρχει μια σημαντική επιφύλαξη σε αυτή του την αισιοδοξία: Για να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος και να εξασφαλιστούν περισσότερες απελευθερώσεις, θα πρέπει να υπάρξει παύση των μαχών. «Εάν ο διαμεσολαβητής θέλει να επιτελέσει το έργο του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ως κράτος, τότε πρέπει να φτάσουμε σε μια περίοδο ηρεμίας. Πρέπει να φτάσουμε σε μια περίοδο όπου θα μπορούμε να μιλήσουμε λογικά και στις δύο πλευρές και να καταλήξουμε σε θετικές πρωτοβουλίες», επισήμανε.

Οποιαδήποτε αναζωπύρωση των μαχών από οποιαδήποτε πλευρά, συμπεριλαμβανομένης μιας ισραηλινής χερσαίας επίθεσης, θα έθετε σε κίνδυνο τις πιθανότητες επιτυχίας, δήλωσε στη συνέχεια. «Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα κάνει τη δουλειά μας πραγματικά πιο δύσκολη. Οποιαδήποτε κλιμάκωση. Έτσι προσπαθούμε να στείλουμε αυτά τα μηνύματα στους εταίρους και τους φίλους μας».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This