Την τελευταία της πνοή άφησε η 16χρονη Αρμιτά Γκεραβάντ, η οποία είχε πέσει σε κώμα μετά την άσκηση βίας από Ιρανούς αξιωματούχους στο μετρό της Τεχεράνης, μετά από 28 ημέρες νοσηλείας στη μονάδα εντατικής θεραπείας.
«Δυστυχώς, είχε πέσει σε κώμα για κάποιο χρονικό διάστημα αφού είχε υποστεί εγκεφαλική βλάβη. Πέθανε πριν από λίγα λεπτά», μετέδωσε το IRNA.
Από την πλευρά του, το πρακτορείο Borna, το οποίο συνδέεται με το υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού του Ιράν μετέδωσε: «Η Αρμιτά Γκεραβάντ, μια μαθήτρια που κατοικούσε στην Τεχεράνη, πέθανε πριν από μια ώρα έπειτα από εντατική ιατρική θεραπεία και μετά 28 ημέρες νοσηλείας της στη μονάδα εντατικής θεραπείας».
BREAKING
Armita Garavand, the 16-year-old Iranian girl who was violently arrested and assaulted by the Islamic Republic’s morality police earlier this month, has died after spending nearly a month in a coma.
Story: https://t.co/NfgyPp7tMq pic.twitter.com/1GkvtNk4CH
— Yashar Ali 🐘 (@yashar) October 28, 2023
Το χρονικό της υπόθεσης
Στις αρχές του Οκτώβρη η 16χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Φατζρ της Τεχεράνης μετά τη λιποθυμία της μέσα στο μετρό της ιρανικής πρωτεύουσας, ωστόσο οι συνθήκες υπό τις οποίες λιποθύμησε είναι αμφιλεγόμενες.
Άπαντες θεωρούν ότι Ιρανοί αξιωματούχοι άσκησαν βία σε βάρος της 16χρονης ωστόσο οι αρχές ανακοίνωσαν ότι «έπεσε η πίεση» και διαψεύδουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε «λεκτική ή σωματική αντιπαράθεση ανάμεσα σε αυτήν και επιβάτες ή στελέχη του μετρό».
Iranian teenager dies after alleged hijab encounter with officers, reports say https://t.co/daMdsuwjwG
— The Guardian (@guardian) October 28, 2023
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim το οποίο επικαλέστηκε «την επίσημη γνωμάτευση γιατρών» η έφηβη «υπέστη πτώση που οδήγησε σε εγκεφαλική βλάβη, ακολουθούμενη από συνεχείς σπασμούς, μείωση της οξυγόνωσης του εγκεφάλου και εγκεφαλικό οίδημα, έπειτα από ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης».
Όπως τονίζει το ΑΠΕ, μη κυβερνητικές οργανώσεις αναφέρουν ότι η 16χρονη κοπέλα τραυματίστηκε σοβαρά σε “επίθεση” μελών της αστυνομίας ηθών, καθώς δεν φορούσε μαντίλα σε δημόσιους χώρους, κάτι που είναι υποχρεωτικό στις γυναίκες του Ιράν.