Νέα αιματοχυσία από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα – Ακόμη 300 στρατιώτες στέλνουν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Οι τελευταίες εξελίξεις σε Αίγυπτο, Υεμένη και Λίβανο πιστοποιούν ότι το ενδεχόμενο της διεύρυνσης της σύρραξης είναι πιο κοντά από ποτέ άλλοτε

Must Read

Σοκαρισμένος ο πλανήτης από το νέο λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας κατά την 25η ημέρα των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τους Ισραηλινούς να βομβαρδίζουν σήμερα, Τρίτη 31/10, καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπαλίγια, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν πολλοί περισσότεροι, καθώς ισοπεδώθηκαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.

Οι ίδιοι οι Ισραηλινοί, πάντως, έσπευσαν να «δικαιολογήσουν» την επίθεσή τους στην συγκεκριμένη περιοχή, χαρακτηρίζοντάς την «κέντρο επιχειρήσεων της Χαμάς». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των IDF, αντιναύαρχο Ντάνιελ Χάγκαρι, το χτύπημα του Ισραήλ ήταν επιτυχημένο, καθώς ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς που βρισκόταν πίσω από την αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου «εξουδετερώθηκε».

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε και μέσω social media ότι σκοτώθηκε ο Ιμπραχίμ Μπιάρι, διοικητής του κεντρικού τάγματος Τζαμπαλίγια της Χαμάς, και ότι τα χερσαία στρατεύματα ανέλαβαν τον έλεγχο ενός «στρατιωτικού οχυρού» των ισλαμιστών στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας «περίπου 50 τρομοκράτες».

«Το συγκρότημα περιλαμβάνει σήραγγες και θέσεις εκτόξευσης πυραύλων, καθώς και χώρους αποθήκευσης όπλων. Αφού κατέλαβαν την τοποθεσία, τα στρατεύματα εντόπισαν και αργότερα κατέστρεψαν τις εισόδους σε σήραγγες και όπλα, με τη βοήθεια της Πολεμικής Αεροπορίας», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σφοδρές οι διεθνείς αντιδράσεις για το νέο μακελειό

Σαουδική Αραβία και Ιορδανία καταδίκασαν τον βομβαρδισμό της Τζαμπαλίγια από το Ισραήλ και έκαναν λόγο για «παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» και «γενοκτονία» από τη μεριά του.

«Το Ισραήλ συνεχίζει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο», δήλωσαν αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας και συμπλήρωσαν ότι «κάθε ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας είναι υπό την ευθύνη του Ισραήλ και της διεθνούς κοινότητας». Σημειώνεται πως η Σαουδική Αραβία επρόκειτο να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να είναι καθοριστική για την περιοχή. Όμως, λόγω του πολέμου με τη Χαμάς στη Γάζα, οι συνομιλίες σταμάτησαν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας είπε ότι το χτύπημα είναι μια «απάνθρωπη επίθεση» και μέρος των «ισραηλινών εγκλημάτων στη Γάζα», που «προκάλεσε 100 και περισσότερες απώλειες αμάχων».

Παράλληλα, σύμφωνα με το CNN, ο διευθυντής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νέα Υόρκη παραιτήθηκε, ως μια ένδειξη διαμαρτυρίας για την «ανικανότητα του Οργανισμού να αποτρέψει τη γενοκτονία στη Γάζα».

Μεταξύ των διεθνών αντιδράσεων, ξεχώρισε και αυτή της Βολιβίας, η οποία διέκοψε για ακόμα μια φορά τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ, όπως είχε ξανακάνει το 2009 για 10 χρόνια.

Ερωτήματα, ωστόσο, εγείρει η στάση της Αιγύπτου, καθώς ο πρωθυπουργός της δήλωσε σήμερα πως η χώρα είναι έτοιμη να «θυσιάσει εκατομμύρια ζωές προκειμένου να μην εισβάλλει κανείς» στην επικράτειά της. Παράλληλα, αναφορές των διεθνών ΜΜΕ έκαναν λόγο για τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα του αιγυπτιακού στρατού στο πέρασμα της Ράφα.

Το πέρασμα, δηλαδή, απ’ όπου αύριο, Τετάρτη 1η Νοεμβρίου, αναμένονται να περάσουν  περίπου 81 Παλαιστίνιοι που έχουν τραυματιστεί, ώστε να διακομιστούν σε αιγυπτιακά νοσοκομεία και να συνεχίσουν εκεί τη νοσηλεία τους. Από το ίδιο πέρασμα περνούν καθημερινά δεκάδες φορτηγά και νταλίκες με ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους της Γάζας.

Οι πρώτες απώλειες των Ισραηλινών

Μιλώντας για τις τελευταίες χερσαίες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ υποστήριξε ότι «έχουν σημειώσει σημαντικά επιτεύγματα», πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δυστυχώς, ο πόλεμος έχει ένα τίμημα. Το κόστος της τελευταίας ημέρας ήταν αρκετά βαρύ», αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δυο στρατιώτες του, ηλικίας 20 ετών, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτές, σύμφωνα πάντα με τους IDF, ήταν και οι πρώτες απώλειες του ισραηλινού στρατού, μετά την έναρξη της περιορισμένης χερσαίας επιχείρησης που ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου.

Από την πλευρά τους, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η στρατιωτική, δηλαδή, πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσε ότι έστησε ενέδρα σε τέσσερα ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα που εισέρχονταν στην περιοχή από την ανατολική πλευρά της Γάζας. Στην ανακοίνωση που έγινε στη σελίδα των Ταξιαρχιών στο Telegram των αναφέρεται ότι «οι μουτζαχεντίν μας έστησαν ενέδρα σε ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα που εισέρχονταν στην περιοχή Ζουχρ εντ-Ντικ ανατολικά της Γάζας» και διευκρινίζεται πως τρία οχήματα καταστράφηκαν, ενώ ένα τέταρτο που έσπευσε για βοήθεια, στοχοποιήθηκε και κατέστη άχρηστο.

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε η Χαμάς, η χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα χαρακτηρίστηκε ως «μια απελπισμένη προσπάθεια να καλυφθούν οι στρατιωτικές αποτυχίες και οι αποτυχίες ασφαλείας της 7ης Οκτωβρίου». Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι το Ισραήλ υπέστη στρατηγική ήττα στις 7 Οκτωβρίου και αναφέρεται ότι ο ισραηλινός στρατός υπέστη απώλειες στις συγκρούσεις στο βόρειο και νότιο τμήμα της Γάζας.

Στο μεταξύ, ορμώμενες από τις τελευταίες, ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν την απόφαση να στείλουν άλλους 300 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή – ανάμεσά τους και ειδικούς στις επικοινωνίες και στην εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών. Όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πάτρικ Ράιντερ, οι στρατιώτες θα αναχωρήσουν άμεσα από τις ΗΠΑ, αλλά δεν θα κατευθυνθούν στο Ισραήλ.

«Στόχος τους είναι να υποστηρίξουν τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να ενισχύσουν περαιτέρω τις δυνατότητες προστασίας των δυνάμεών μας», διευκρίνισε ο Ράιντερ και πρόσθεσε ότι αυτόν τον μήνα σημειώθηκαν 27 επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, τις δύο τελευταίες εβδομάδες, οι αμερικανικές δυνάμεις δέχθηκαν επιθέσεις 14 φορές στο Ιράκ και εννέα φορές στη Συρία.

Ο βομβαρδισμός των IDF για την «εξουδετέρωση τρομοκρατών» προκάλεσε τεράστια καταστροφή και σκότωσε τουλάχιστον 50 ανθρώπους, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές.

Χούθι και Χεζμπολάχ στο πλευρό των μαχητών της Χαμάς

Οι συγκρούσεις του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ συνεχίστηκαν και σήμερα, με τον Ισραηλινό σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Τζάχι Χανέγκμπι, να δηλώνει στην τηλεόραση ότι οι δυνάμεις των IDF διατηρούν αμυντική στάση στα βόρεια σύνορα ώστε να μην εξουθενωθούν στις συγκρούσεις εναντίον της Χαμάς.

Μάλιστα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι θα έρθει και η ώρα της Χεζμπολάχ, μετά την εξάλειψη της Χαμάς. «Την ημέρα μετά τη Χαμάς», είπε ο Χανέγκμπι, το Ισραήλ θα εφαρμόσει «τα διδάγματα που άντλησε» εναντίον των μαχητών της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, επισημαίνοντας ότι αυτό θα έχει λειτουργικές πτυχές, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Στο μεταξύ τον πόλεμο στο Ισραήλ κήρυξαν επίσημα σήμερα οι Χούθι, με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο των -χρηματοδοτούμενων από το Ιράν- ανταρτών στην Υεμένη να δηλώνει ότι οι επιθέσεις κατά των ισραηλινών θα συνεχιστούν «έως ότου σταματήσουν τις δικές τους στη Γάζα». Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι έκανε λόγο για τρεις επιθέσεις σήμερα κατά του Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους Cruise και drones. Για να καταφέρει να τους αναχαιτίσει, το Ισραήλ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σήμερα το αντιπυραυλικό σύστημα Arrow.

Παράλληλα, ξεκίνησαν και διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων του Ισραήλ για το πώς θα απαντήσουν στις επιθέσεις των Χούθι και πώς θα τους αντιμετωπίσουν. Την ίδια ώρα ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, δήλωσε ότι οι φιλοϊρανικές οργανώσεις στην περιοχή δεν μπορούσαν να παραμείνουν «σιωπηλές» απέναντι στο πόλεμο.

Πρόθεση της Χαμάς να απελευθερώσει κι άλλους ομήρους

Σε μια ανακοίνωση-έκπληξη προχώρησε η Χαμάς νωρίτερα σήμερα, αναφέροντας ότι «τις επόμενες ημέρες» θα απελευθερώσει κάποιους από τους ανθρώπους που αιχμαλώτισαν οι Ταξιαρχίες Κασάμ, κατά τη διάρκεια των αιματηρών επιθέσεων στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα νεότερα σημερινά στοιχεία, οι απαχθέντες ανέρχονται, πλέον, στους 240.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Αμπού Ομπάιντα, δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι ενημέρωσαν τους μεσάζοντες πως η οργάνωση σχεδιάζει να απελευθερώσει «έναν συγκεκριμένο αριθμό» ομήρων που έχουν μη ισραηλινά διαβατήρια, μετά από αιτήματα διαφόρων χωρών, καθώς «δεν θέλουμε να τους κρατήσουμε στη Λωρίδα της Γάζας».

Αναφερόμενος, εξάλλου στην ανακοίνωση των IDF για τη διάσωση της νεαρής Δεκανέα με χερσαία επιχείρηση, ο Ουμπάιντα την αμφισβήτησε, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν το Ισραήλ να φτάσει σε έναν κρατούμενο που κρατείται από την Ταξιαρχία Κασάμ». Πρόσθεσε δε ότι «μπορεί να είναι ένας από τους κρατούμενους που κρατούνται από άλλες ομάδες ή άτομα στη Λωρίδα της Γάζας».

«Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου καυχιέται και πανηγυρίζει για την απελευθέρωση ενός κρατούμενου μετά από ένα μήνα μάχης, θα του πάρει 20 χρόνια για να απελευθερώσει τους υπόλοιπους κρατούμενους στη Γάζα με αυτή τη μέθοδο», δήλωσε  σε οξύ ύφος ο Αμπού Ουμπάιντα.

 

 

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This