«Μόνος εναντίον όλων» ο Ερντογάν: Νέα πυρά κατά Νετανιάχου – Κλονισμένη η εμπιστοσύνη της Τουρκίας στην ΕΕ

«Στην Κύπρο, η Ελλάδα μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, και αν η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα. Γιατί να μην υπάρχει μια παρόμοια δομή στη Γάζα;», αναρωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος

Must Read

Το γεγονός ότι διακόπτει κάθε επαφή με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο 4/11, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως «δεν είναι πλέον ένα πρόσωπο που μπορεί να θεωρηθεί συνομιλητής μας με οποιονδήποτε τρόπο», αλλά και επισημαίνοντας πως δεν γίνεται να κοπούν εντελώς οι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Ειδικότερα, επιστρέφοντας σπίτι μετά τη 10η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στο Καζακστάν, ο Τούρκος έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο των οποίων αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και στο μέλλον της Γάζας, τονίζοντας πως η Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί εγγυήτρια χώρα, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη μνεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον ένα πρόσωπο που μπορεί να θεωρηθεί συνομιλητής μας με οποιονδήποτε τρόπο», διαμήνυσε ο Ερντογάν και σημείωσε ότι οι αποφάσεις για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Πρόσθεσε δε ότι δεν γίνεται να κοπούν εντελώς οι δεσμοί μεταξύ δύο χωρών, ιδιαίτερα στη διεθνή διπλωματία, γι’ αυτό και ανέφερε ότι θα χρησιμοποιήσει και -ουσιαστικά- εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά μέσα, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, Ιμπραχίμ Καλίν.

«Ο στόχος μας είναι η επίτευξη οριστικής ειρήνης στο ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα. (…) Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει η αιματοχυσία και να εδραιωθεί η ειρήνη. Στόχος μας είναι η επίτευξη μιας διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης που θα ανακουφίσει τόσο την περιοχή μας όσο και τη χώρα μας. Κάνουμε εκκλήσεις για να το διασφαλίσουμε αυτό. Για παράδειγμα, θέλουμε να φέρουμε όλα τα σχετικά μέρη σε μια διάσκεψη», ανέφερε ο Ερντογάν.

«Κλονισμένη η εμπιστοσύνη της Τουρκίας στην ΕΕ»

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κατηγορώντας τη για το ρόλο που έχει κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι η εμπιστοσύνη της Τουρκίας σε αυτήν έχει κλονιστεί.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη διαδραματίσει έναν πολύ περίεργο και ασυνεπή ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Δεν πρόβαλε και δεν μπόρεσε να προτείνει μια δίκαιη προσέγγιση», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και επέμεινε ότι δεν μπορεί να περιμένει κάτι τέτοιο από την Ε.Ε. «Για περισσότερα από 50 χρόνια, τι άλλο μπορεί να περιμένει κανείς από έναν τέτοιο οργανισμό που έχει κρατήσει μια χώρα όπως η Τουρκία να περιμένει στην πόρτα;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ξανά ότι δεν γίνεται να περιμένει κανείς μια δίκαιη στάση, όταν πρόκειται για την Ε.Ε.

«Διότι, προσέξτε ποιος τάσσεται σήμερα στο πλευρό του Ισραήλ και ποιος είναι εκτός των διπλωματικών διαδικασιών στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας; Η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς, η εμπιστοσύνη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλονιστεί», υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Σχολίασε δε ότι θα ήταν λάθος της Ε.Ε. να κάνει μια ειρηνευτική διάσκεψη που να περιλαμβάνει μόνο το Ισραήλ «και να επιβάλει αυτό που λέει ως λύση». «Θα ήταν λάθος να σκεφτεί κανείς ότι μια συνάντηση στην οποία δεν θα συναντηθούν τα μέρη μπορεί να υπηρετήσει την ειρήνη. Δεν είναι ώρα για θόρυβο, είναι ώρα για την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και του δικαιώματος στη ζωή», εξήγησε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε καθήκοντα εγγυητή στη Γάζα»

Απαντώντας, κατόπιν, στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Ερντογάν ανέφερε ότι ο κόσμος αναρωτιέται τι θα συμβεί στη Γάζα μετά το τέλος της σύγκρουσης και επισήμανε τη βούλησή του να αναλάβει η Τουρκία τον ρόλο της εγγυήτριας χώρας.

«Λέμε και λέμε για το θέμα της εγγυοδοσίας από την αρχή των γεγονότων. Έχουμε πει ότι αν η Τουρκία έχει εγγυητικό καθήκον, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε αυτό το καθήκον, μπορούμε να γίνουμε εγγυήτρια χώρα. Στην Κύπρο, η Ελλάδα μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, και αν η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα. Γιατί να μην υπάρχει μια παρόμοια δομή στη Γάζα;», αναρτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, όσον αφορά στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους αμάχους.

«Τι θα μπορούσε να είναι πιο φυσικό από το να είναι η Τουρκία εγγυήτρια χώρα στη Γάζα; Με άλλα λόγια, μπορούμε να αναλάβουμε το ρόλο της εγγυήτριας χώρας και εκεί. Ποια μορφή θα πάρει αυτό, θα το δείξει ο χρόνος», πρόσθεσε ο Ερντογάν και επισήμανε πως «εμείς, ως Τουρκία, πρέπει να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο. Αυτή θα είναι μια εξέλιξη που σχεδόν διαμορφώνει την ιστορία, το παρόν και το μέλλον».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα του για τη Λωρίδα της Γάζας. Όπως είπε, βρίσκεται σε επαφή με τις άλλες χώρες της περιοχής, όσο και με οργανισμούς όπως ο ΠΟΥ. «Δεν θα αφήσουμε τη Γάζα μόνη και αβοήθητη. Έχουμε στείλει κάθε είδους ιατρικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, στην Αίγυπτο και έχουμε να στείλουμε κι άλλα. Αρκεί να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και να τη μετατρέψουμε σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός», τόνισε σχετικά.

Παράλληλα, κατηγόρησε εκ νέου τη Δύση και ειδικά την Αμερική ότι είναι στο πλευρό του Ισραήλ. «Θέλουμε η Γάζα να είναι μια ειρηνική περιοχή εντός των συνόρων του 1967, με γεωγραφική ακεραιότητα, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ως αναπόσπαστο τμήμα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», επανέλαβε, προσθέτοντας ότι εξετάζονται και άλλες φόρμουλες.

«Δεν θα υπάρξει ειρήνη στην περιοχή μέχρι να εγκαθιδρυθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην περιοχή. Αυτό το γνωρίζουν και τα κράτη που επιδοκιμάζουν τις σφαγές του Ισραήλ και στέκονται πίσω από το Ισραήλ ακόμη και με τον κίνδυνο να παραβιάσουν τις αξίες που υπερασπίζονται. Υποστηρίζουμε φόρμουλες που θα φέρουν ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή. Δεν υποστηρίζουμε σχέδια που θα σκοτεινιάσουν ακόμη περισσότερο τις ζωές των Παλαιστινίων και θα τους σβήσουν σταδιακά από τη σκηνή της ιστορίας», είπε, σημειώνοντας πως οι φόρμουλες που κάνουν το Ισραήλ «πιο απερίσκεπτο, σκοτώνοντας αμάχους χωρίς να ανοιγοκλείνουν καν το μάτι, ρίχνοντας βόμβες πάνω σε μωρά με σάβανα και τραυματίες στα νοσοκομεία, δεν αποτελούν για εμάς λύση, αλλά πηγή αφερεγγυότητας».

  • Δείτε το ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This