Το Ισραήλ φέρεται να συμφώνησε για καθημερινές τετράωρες παύσεις του πυρός στη Γάζα – Το γραφείο του Νετανιάχου διαψεύδει την πληροφορία!

Πρωταρχικός στόχος η απομάκρυνση των αμάχων από την εμπόλεμη ζώνη

Must Read

Ραγδαίες εξελίξεις στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς με βάση τις τελευταίες πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ οι Ισραηλινοί φέρονται να συμφώνησαν σε καθημερινή 4ωρη παύση πυρός στη Γάζα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σχετικά ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, οι εχθροπραξίες θα σταματούν κάθε ημέρα για τέσσερις ώρες, προκειμένου να γίνεται απομάκρυνση των αμάχων από την εμπόλεμη ζώνη. Συγκεκριμένα, το Ισραήλ ξεκινά από αύριο, Παρασκευή 10/11, τετράωρες παύσεις των βομβαρδισμών και των επίγειων επιχειρήσεων του στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, προκειμένου να φεύγουν με ασφάλεια οι άμαχοι, με τους Ισραηλινούς να ενημερώνουν τουλάχιστον τρεις ώρες νωρίτερα για το πότε ακριβώς θα ξεκινά η 4ωρη παύση πυρός.

Ωστόσο, το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έσπευσε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του Λευκού Οίκου περί συμφωνίας του Ισραήλ για καθημερινή τετράωρη ανθρωπιστική παύση πυρός στη βόρεια Γάζα. «Οι μάχες συνεχίζονται και δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των αιχμαλώτων μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού και προσθέτει πως «το Ισραήλ επιτρέπει ασφαλείς διαδρόμους από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας προς το νότο, όπως έκαναν 50.000 κάτοικοι της Γάζας μόλις χθες», σύμφωνα πληροφορίες που μεταδίδει το ισραηλινό site Times of Israel.

Κι αυτό την ώρα που τις τελευταίες ημέρες οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (Israel Defence Forces – IDF) αποφάσισαν να σταματούν ούτως ή άλλως τις μάχες για αρκετές ώρες καθημερινά, προκειμένου να επιτρέπουν σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της πόλης της Γάζας να απομακρυνθούν προς τα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι έχει ζητήσει τριήμερη παύση πυρός στη Γάζα και μια παύση μεγαλύτερης διάρκειας, προκειμένου να ελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς. Προσθεσε δε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πλήξουν ξανά, εάν χρειαστεί, στόχους που συνδέονται με το επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης και οργανώσεις που συνδέονται με αυτό, μετά το πλήγμα του αμερικανικού στρατού σε κτίριο στη Συρία και έπειτα από το κύμα επιθέσεων εναντίον στρατευμάτων των ΗΠΑ και του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ.

Σύμφωνα δε με σχετικές πληροφορίες, ερωτώμενος εάν πιστεύει ότι υπάρχουν πιθανότητες για κατάπαυση του πυρός, ο Μπάιντεν δήλωσε εκ νέου ότι δεν υπάρχει «καμιά πιθανότητα» εκεχειρίας στη Γάζα.

Νέα απελευθέρωση ομήρων

Με βάση, εξάλλου, νεότερες πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, η ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ ανακοίνωσε την επικείμενη απελευθέρωση δύο ακόμη αμάχων, του 13χρονου Yagil Yaakov και της 77χρονης Hanna Katzir, οι οποίοι στις 7 Οκτωβρίου απήχθησαν από μαχητές της Χαμάς από το κιμπούτς Nir.  Όπως δήλωσε σχετικά εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ-Κοντς σε ηχογραφημένο μήνυμά του, οι δυο τους αναμένεται να απελευθερωθούν για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους «εφόσον πληρούνται οι συνθήκες ασφαλείας».
Τις τελευταίες ώρες, πάντως, οι Ισμαήλ Χανίγια και Καλέντ Μεσάντ, τα ανώτερα, δηλαδή, στελέχη της Χαμάς που ζουν εκτός Γάζας, βρέθηκαν στο Κάιρο, προκειμένου να συμμετάσχουν σε διαπραγματευτικές συνομιλίες με τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου. Σημειώνεται πως, νωρίτερα μέσα στην ημέρα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως οι επικεφαλής της CIA και της Μοσάντ συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στην Ντόχα, για να συζητήσουν τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων και μια παύση στον πόλεμο Χαμάς – Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This