Μετά από έναν χρόνο Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ βρέθηκαν ξανά κατ ‘ ιδίαν σε ένα τετ α τετ που περίμενε όλος ο πλανήτης, ώστε οι δύο υπερδυνάμεις να συνεχίσουν τον διάλογο. Ωστόσο και όπως αναμενόταν, οι διαφορές ΗΠΑ και Κίνας δεν γεφυρώθηκαν, καθώς το ζήτημα της Ταϊβάν εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι».
Πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος κατάφερε για μία ακόμη φορά να προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις, όταν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε γα να κάνει απολογισμό και να εξάρει -υποτίθεται – τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, σχολίασε πως συνεχίζει να θεωρεί τον Σι «δικτάτορα», χαρακτηρισμός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από το Πεκίνο!
Είπε χαρακτηριστικά: «Είναι δικτάτορας με την έννοια ότι κυβερνά μια χώρα, μια κομμουνιστική χώρα, όπου η μορφή διακυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετική από τη δική μας».
Στη συνέχεια, έδειξε το… άλλο του πρόσωπο αναφερόμενος στα όσα συζητήθηκαν στο τετράωρο τετ α τετ δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το Σαν Φρανσίσκο: «Ολοκλήρωσα αρκετές ώρες συνομιλιών με τον πρόεδρο Σι και θεωρώ πως πρόκειται για τις πιο εποικοδομητικές και παραγωγικές που είχαμε»!
Κινεζική αντίδραση: «Ανεύθυνη πολιτική χειραγώγηση»
Ο χαρακτηρισμός του Σι Τζινπίνγκ ως «δικτάτορα» ήταν εξαιρετικά εσφαλμένος και συνιστά ανεύθυνη πολιτική χειραγώγηση, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Αυτό το είδος δηλώσεων είναι εξαιρετικά εσφαλμένο και αποτελεί ανεύθυνη πολιτική χειραγώγηση. Η Κίνα αντιτίθεται κατηγορηματικά», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του υπουργείου Μάο Νινγκ.
«Υπάρχουν πάντα κακόβουλοι άνθρωποι που προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήγμα στις σινοαμερικανικές σχέσεις και οι οποίοι δεν θα το πετύχουν», πρόσθεσε χωρίς να επεκταθεί.
Στρατιωτικές επαφές υψηλού επιπέδου και βόλτα για τις κάμερες
Η συνάντηση των δύο ηγετών, σηματοδότησε την επανέναρξη των επαφών υψηλού επιπέδου και των ενόπλων δυνάμεων των δυο χωρών, που είχαν διακοπεί για πάνω από έναν χρόνο, εξαιτίας της επίσκεψης της τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι στην Ταϊπέι.
Ο Μπάιντεν επεσήμανε ακόμα πως υπάρχει πλέον η δυνατότητα για τον ίδιο και για τον Σι, να μιλήσουν «απευθείας και άμεσα» σε περίπτωση κρίσης, αλλά αυτό μάλλον δεν πίστεψε κανείς ότι μπορεί λύσει κάποιο ακανθώδες ζήτημα.
«Κόκκινο πανί» η Ταϊβάν
Ο Σι Τζινπίνγκ συμφώνησε, όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί, να λάβει «μέτρα για να μειωθεί σημαντικά» η παραγωγή και η διακίνηση φαιντανύλης, ναρκωτικό το οποίο παράγεται με χημικές ουσίες προερχόμενες κυρίως από την Κίνα και προκαλεί δεκάδες χιλιάδες θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.
Ο Τζο Μπάιντεν αξίωσε από τον Κινέζο ομόλογό να «σεβαστεί την εκλογική διαδικασία» στην Ταϊβάν, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαίωσε την ηθελημένα αμφίσημη στάση της Ουάσιγκτον: δεν τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της, αλλά ταυτόχρονα λέει πως θα την υπερασπιστεί αν γίνει προσπάθεια κατάληψής της διά της βίας.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σι από την πλευρά του κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του να «πάψει να εξοπλίζει» την Ταϊβάν, τονίζοντας πως η επανένωση είναι «αναπόφευκτη», σύμφωνα με την κινεζική διπλωματία.
«Ο πλανήτης είναι αρκετά μεγάλος»
Η Ουάσιγκτον αναμένει επίσης η Κίνα –εταίρος του Ιράν και της Ρωσίας– να τηρεί ισορροπίες σε μεγάλες διεθνείς κρίσεις, όπως ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς κι αυτός στην Ουκρανία.
Οι δυο άνδρες είχαν αρχικά συνάντηση μαζί με τις αντιπροσωπείες τους, κατόπιν γευμάτισαν σε πολύ πιο στενή σύνθεση, ενώ έκαναν και έναν… επικοινωνιακό περίπατο μαζί για να τον καταγράψουν οι κάμερες.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ακόμα πως σκοπός του είναι να υπάρξει «υπεύθυνη διαχείριση» της αντιπαλότητας των δυο χωρών, ώστε «να μην εκτραχυνθεί», να μη «μετατραπεί σε σύγκρουση».
Ο Κινέζος, ο οποίος έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα εναντίον των «αφόρητων» συνεπειών ενδεχόμενης σύγκρουσης, έκρινε πως οι δυο χώρες δεν γίνεται να «γυρίσουν την πλάτη» η μια στην άλλη.
«Ο πλανήτης είναι αρκετά μεγάλος ώστε και οι δυο χώρες μας να ευημερήσουν», είπε –κάτι που επαναλαμβάνει αρκετά συχνά–, παρότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν επιδοθεί σε άγριο ανταγωνισμό σε οικονομικό, τεχνολογικό, στρατηγικό και στρατιωτικό επίπεδο. Πάντως τόνισε στον Μπάιντεν πως οι αμερικανικές κυρώσεις πλήττουν «θεμιτά συμφέροντα της Κίνας».
*Πηγή φωτογραφίας: https://twitter.com/POTUS/status/1724910650571317412