Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι δήλωσε ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει «όλα τα νόμιμα μέσα» για να αφαιρέσει τον φόρο διαμετακόμισης της Βουλγαρίας -το χαράτσι δηλαδή- στο ρωσικό φυσικό αέριο.
«Ο φόρος διαμετακόμισης στο ρωσικό φυσικό αέριο άνω των 10 ευρώ (10,90 $) ανά μεγαβατώρα που επιβάλλεται από τη Βουλγαρία, είναι παράνομος», δήλωσε ο Σκοπιανός, ο οποίος νωρίτερα είχε επισημάνει ότι η «Βόρεια Μακεδονία» δεν μπορεί να εισάγει μη ρωσικό αέριο μέσω της Βουλγαρίας, αλλά ο φόρος παραμένει σε ισχύ.
Το χαράτσι από τη Σόφια, θα αύξανε τις τιμές θέρμανσης και φυσικού αερίου κατά 20% για τους καταναλωτές των Σκοπίων.
«Μέτωπο» κατά της Βουλγαρίας
Η Ουγγαρία την περασμένη Πέμπτη χαρακτήρισε την απόφαση της Βουλγαρίας «πράξη εχθρότητας» και προειδοποίησε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέσει σε κίνδυνο τον ενεργειακό εφοδιασμό άλλων χωρών».
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο μάλιστα, δήλωσε ότι η Βουδαπέστη είναι έτοιμη να απαντήσει στη δράση της Βουλγαρίας με συγκροτημένο τρόπο στο πλαίσιο της ΕΕ. Η Βουδαπέστη κίνησε ποινική διαδικασία κατά της Σόφιας στις 13 Νοεμβρίου, πρόσθεσε.
Όπως αναφέρουν μάλιστα βουλγαρικά ΜΜΕ, η Σερβία, η Ουγγαρία και τα Σκόπια έχουν σχηματίσει συνασπισμό κατά της Βουλγαρίας.
Η βουλγαρική κυβέρνηση από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι το επιβαλλόμενο τέλος δεν παραβιάζει κανέναν κανόνα της ΕΕ, αλλά αντίθετα, είναι σύμφωνο με τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, τα Σκόπια και η Σερβία, λαμβάνουν αέριο από τη Ρωσία μέσω της Βουλγαρίας.
Πώς προέκυψε η εμπλοκή της Τουρκίας;
Θυμίζουμε ότι το βουλγαρικό χαράτσι είναι «υποκινούμενο» από την Τουρκία, η οποία χάρη στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικής ενέργειας, αυξάνοντας αλματωδώς τις εξαγωγές της προς την Ε.Ε.
Η Άγκυρα εισάγει ρωσικό πετρέλαιο και αέριο και στη συνέχεια το μοσχοπουλά στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα ως «τουρκικό», αφού, τυπικά, η προέλευση του προϊόντος έχει αλλάξει.
Η βουλγαρική κρατική εταιρία φυσικού αερίου Bulgargaz υπέγραψε τον περασμένο Ιανουάριο συμφωνία με την τουρκική Botas, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση η Τουρκία σε βουλγαρικούς αγωγούς για την πώληση φυσικού αερίου προς τις γειτονικές χώρες της Βουλγαρίας.
Έτσι λοιπόν η Τουρκία προμηθεύεται το ρωσικό φυσικό αέριο και στη συνέχεια του δίνει άλλα έγγραφα προέλευσης.
Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη… τσιμουδιά
Η μόνη χώρα της οποίας η Κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει ακόμα, είναι η Ελλάδα! Παρότι ο έξτρα φόρος 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα απειλεί τον ενεργειακό μας εφοδιασμό, παρότι αυξάνει κι άλλο τους λογαριασμούς των καταναλωτών εν όψει χειμώνα και παρότι καθιστά την Αθήνα ακόμα πιο ασφυκτικά εξαρτημένη από την Τουρκία…
Το χαράτσι τέθηκε σε ισχύ στις 13 Οκτωβρίου και επιβαρύνει τους εισαγωγείς φυσικού αερίου, τους διαχειριστές δικτύων μεταφοράς και τους διανομείς.
Υπολογίζεται ότι θα σημάνει αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου τουλάχιστον κατά 25%, επιβαρύνοντας την Ελλάδα με επιπλέον ετήσιο κόστος 360.000.000 ευρώ περίπου.
Δείτε επίσης: