Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, όλα δείχνουν πως οι πληροφορίες περί επικείμενης συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την απελευθέρωση ενός μεγάλου αριθμού ομήρων από εκείνους που οι παραστρατιωτικοί απήγαγαν στις 7 Οκτωβρίου από το νότιο Ισραήλ, επιβεβαιώνονται.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τους Ισραηλινούς, στις 6 θα συνεδριάσει το πολεμικό συμβούλιο της χώρας, ακολουθούμενο στις 7 από το συμβούλιο ασφαλείας, ενώ στις 8 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκειμένου να εγκρίνουν τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.
Prime Minister’s Office Announcement:
In light of developments on the issue of the release of our hostages, Prime Minister Benjamin Netanyahu will, this evening, convene the War Cabinet at 18:00, the Security Cabinet at 19:00, and the Government at 20:00.
— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) November 21, 2023
Νωρίτερα σήμερα, σε συνάντησή του με στρατιώτες στο νότιο Ισραήλ, ο Νετανιάχου, αναφερόμενος στους ομήρους της Χαμάς, δήλωσε τα εξής: «Καταγράφουμε πρόοδο. Δεν θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να πούμε πάρα πολλά (…), αλλά ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα». Από την πλευρά του, ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία για την απελευθέρωση τουλάχιστον 53 ατόμων -40 παιδιών και 13 μητέρων-, ενώ δεκάδες άλλοι θα μπορούσαν επίσης να απελευθερωθούν, με αντάλλαγμα την παράταση της συμφωνημένης εκεχειρίας. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν ακόμη «τεχνικά ζητήματα» που πρέπει να επιλυθούν.
«Πιστεύουμε ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ άλλοτε», δήλωσε χθες Δευτέρα, εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο απελευθέρωσης πολλών ομήρων μαζί, μετά από εβδομάδες συνομιλιών με τη σταθερή διαμεσολάβηση του Κατάρ, σημειώνοντας ότι υπάρχει «ακόμη δουλειά για να να γίνει», ενώ σήμερα Τρίτη, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Κίρμπι, δηλώνοντας στο Reuters ότι η ένοπλη ομάδα είναι «κοντά στην επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας» με το Ισραήλ.
Ποιοι οι όροι της συμφωνίας για εκεχειρία
Στο σοβαρό ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, αναφέρονται και οι «New York Times» σε σημερινό άρθρο τους, όπου παρουσιάζουν το πλαίσιο της -πιθανής- συμφωνίας, επισημαίνοντας πως εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια εμπόδια για την επίτευξή της.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τους «NYT», οι συνομιλίες επικεντρώνονται γύρω από μια σύντομη εκεχειρία. Κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης των πυρών θα γίνει ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώθηκαν γύρω από την απελευθέρωση από τη Χαμάς 50 γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι, με αντάλλαγμα περίπου τον ίδιο αριθμό Παλαιστινίων γυναικών και εφήβων, που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, καθώς και την παύση των εχθροπραξιών για αρκετές ημέρες.
Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, λόγω της ευαισθησίας των συνομιλιών, δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία σχετικά με τη διάρκεια οποιασδήποτε παύσης και πόσοι όμηροι θα απελευθερωθούν για πόσους κρατούμενους.
Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει υιοθετήσει δημόσια «σκληρή γραμμή» για τους ομήρους, τονίζοντας επανειλημμένα ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι αιχμάλωτοι. Οι συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει περιθώριο διαφοροποίησης. Σύμφωνα με τον ίδιο Ισραηλινό αξιωματούχο, ενώ έχουν προταθεί σταδιακές ανταλλαγές στις διαπραγματεύσεις, υπάρχουν κάποιοι στην ισραηλινή κυβέρνηση που ζητούν να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι αμέσως.
Η Χαμάς, από την πλευρά της, έχει δηλώσει ότι επιδιώκει πλήρη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές. Πρόσθεσε, επίσης, μία νέα προϋπόθεση για την απελευθέρωση ομήρων: την παράδοση καυσίμων στα νοσοκομεία της Γάζας που καταρρέουν. Το Ισραήλ επέτρεψε κάποια καύσιμα στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο της βοήθειας των εργαζόμενων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά αντιτάχθηκε σε περισσότερες αποστολές, επειδή υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη Χαμάς για στρατιωτική χρήση.
Ο Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε, επίσης, ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτούσε κυβερνητική ψηφοφορία και ορισμένοι δεξιοί Ισραηλινοί πολιτικοί έχουν προτείνει ότι θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε συμφωνία με τη Χαμάς. Παράλληλα, η ισραηλινή κυβέρνηση δέχεται πιέσεις και από συγγενείς των ομήρων, οι οποίοι απαιτούν την άμεση δράση για την απελευθέρωση των αγαπημένων τους.