Οι Γάλλοι κριτικοί… τα έχωσαν στον Ρίντλεϊ Σκοτ για την ταινία του «Ναπολέων» και ο ίδιος δεν μάσησε τα λόγια του…
Ο διάσημος σκηνοθέτης δεν εισέπραξε ευχάριστα τις αρνητικές κριτικές που ήδη κυκλοφόρησαν για το έργο που επίσημα ανεβαίνει αύριο στις ελληνικές αίθουσες. Οι Γάλλοι τον «πετσόκοψαν», αλλά κάτι αντίστοιχο έκανε με εκείνους και ο διάσημος σκηνοθέτης!
Ο Ρίντλεϊ Σκοτ λοιπόν τα βάζει με τους Γάλλους κριτικούς της νέας του ταινίας. Το τελευταίο του έργο, με πρωταγωνιστές τους Χοακίν Φίνιξ και Βανέσα Κίρμπι, αφηγείται την ιστορία του Γάλλου Αυτοκράτορα, Ναπολέοντα Βοναπάρτη, την άνοδό του στην εξουσία και την τελική πτώση του πριν από τον θάνατό του το (σημαδιακό βέβαια για την Ελλάδα) 1821.
Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα στο Παρίσι στις 14 Νοεμβρίου, αλλά πολλοί Γάλλοι κριτικοί δεν είδαν με καλό μάτι το νέο ιστορικό δράμα του Σκοτ και το στόλισαν με κάτι παραπάνω από αυστηρά σχόλια. Το σενάριο δε του Ναπολέοντα υπογράφει ο Ντέιβιντ Σκάρπα. Ο Βρετανός σκηνοθέτης, που ζει στην Γαλλία, βρίσκεται πίσω κι από άλλες δημιουργίες όπως: House of Gucci, Gladiator, Black Hawk Down και Kingdom of Heaven.
Ο ιστορικός Patrice Gueniffey, γράφοντας στο περιοδικό Le Point, χαρακτήρισε την ταινία ως «πολύ αντιγαλλική» και ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν «πολλά ιστορικά λάθη». Ο 85χρονος σκηνοθέτης, απάντησε άμεσα, λέγοντας στο BBC News: «Οι Γάλλοι δεν χωνεύουν ούτε τους εαυτούς τους. Στο κοινό στο οποίο το έδειξα στο Παρίσι, το αγάπησαν».
Αλλά και το GQ France χαρακτήρισε το φιλμ «βαθιά αδέξιο, αφύσικο και ακούσια αστείο», ενώ η Le Figaro έγραψε: «Barbie and Ken under the Empire» (Η Μπάρμπι και ο Κεν στην εποχή της Αυτοκρατορίας).
«Έχω κάνει πολλές ιστορικές ταινίες. Πάντα με διασκεδάζει όταν ένας κριτικός μού λέει: «Αυτό δεν συνέβη στην Ιερουσαλήμ». Απαντώ, «Ήσουν εκεί;». Αυτή είναι η γ@@@@@ απάντηση», λέει ο Σκοτ. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους The Sunday Times εξήγησε: «Ο Ναπολέων πεθαίνει τότε, 10 χρόνια αργότερα, κάποιος γράφει ένα βιβλίο. Μετά κάποιος παίρνει αυτό το βιβλίο και γράφει ένα άλλο και έτσι, 400 χρόνια αργότερα, υπάρχει πολλή φαντασία, στα βιβλία ιστορίας».
«Όταν έχω προβλήματα με ιστορικούς», συνέχισε, «Ρωτάω: «Συγγνώμη, φίλε, ήσουν παρών; Όχι; Λοιπόν, βούλωσε το στόμα σου, τότε!». Αυτή δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που ο Σκοτ τα έβαλε με επικριτές της συγκεκριμένης και πολυσυζητημένης ταινίας. Πρόσφατα, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους επισημαίνουν ανακρίβειες στο «Napoleon»: «Get a life» (Αποκτήστε ζωή), με λίγα λόγια «βρείτε κάτι πιο χρήσιμο να κάνετε στην ζωή σας»…