Με τα χέρια σταυρωμένα, ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ στεκόταν όρθιος μπροστά στην πόρτα του κυβερνητικού γερμανικού αεροσκάφους και περίμενε τουλάχιστον μισή ώρα, μέχρι να έρθει να τον υποδεχθεί και τον χαιρετήσει ο Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σουλτάνος Μπιν Σαάντ Αλ Μουραϊκί.
Ο Γερμανός Πρόεδρος βρέθηκε στη Ντόχα για… τρίωρη επίσκεψη και η άφιξή του εκεί αντί να γίνει με κάθε επισημότητα και τυπικότητα, έγινε με εξευτελισμό, αφού κανένας αξιωματούχος του Κατάρ δεν ήταν παρών για να τον υποδεχτεί επίσημα!
Germany’s President Frank-Walter Steinmeier was seen waiting at the entrance of a German airplane in Doha for half an hour before Qatar’s Minister of State for Foreign Affairs Sultan bin Saad Al Muraikhi finally exited and greeted him pic.twitter.com/s7uG2pcUWv
— TRT World (@trtworld) November 30, 2023
Να είχε γίνει άραγε «λάθος» με τον σχεδιασμό, ή οι αξιωματούχοι του εμιράτου ψυχράθηκαν με τη Γερμανία, γιατί ο Στάινμαϊερ έκατσε μόλις τρεις ώρες εκεί, ενώ στο Ισραήλ κάθισε τρεις μέρες και στο Ομάν δύο νύχτες;
Στη Γερμανία πάντως, η επιρροή της Ντόχα στον πόλεμο Ισραήλ–Χαμάς θεωρείται κάπως «αμφιλεγόμενη» σύμφωνα με την DW, καθώς το Κατάρ είναι η έδρα της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς.
Τον Οκτώβριο μάλιστα, η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είχε δηλώσει στο ZDF επ’ αυτού: «Δεν δεχόμαστε υποστήριξη της τρομοκρατίας. Για να τερματιστεί αυτή η τρομοκρατία, χώρες όπως το Κατάρ έχουν ειδική ευθύνη».
Το Κατάρ εξοργίστηκε από εκείνα τα σχόλια και δεν αποκλείεται να την… πλήρωσε με το καψόνι ο Γερμανός Πρόεδρος, ο οποίος πήγε στη Ντόχα για να συζητήσει τις προσπάθειες απελευθέρωσης των εναπομεινάντων Γερμανών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.
German President Frank-Walter Steinmeier had an unusual wait at the airport in Qatar's capital Doha.
He was left standing at the door of his plane for nearly 30 minutes after touching down. pic.twitter.com/kQdkeA81qa
— DW Politics (@dw_politics) November 29, 2023
Το Κατάρ πιστεύεται επίσης ότι έχει στείλει τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στη ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας, για να χρηματοδοτήσει, εν μέρει, τους μισθούς των νοσοκομείων και του διοικητικού προσωπικού. Σύμφωνα με το εμιράτο, η μεταφορά κεφαλαίων γίνεται με την άδεια του Ισραήλ.
*φωτογραφία: video capture