Νέες ηχηρές αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τις μπίζνες του συζύγου της Εύας Καϊλή, ενός εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου Qatargate, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Όπως φαίνεται, εκτός από το σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού από το Κατάρ, ο Τζόρτζι ασχολούνταν και προμήθειες εκρηκτικών υλικών αλλά και την πώληση πετρελαιοφόρων πλοίων σε Έλληνες εφοπλιστές, όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του το Politico.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το οποίο επικαλείται έγγραφα που διέρρευσαν από την αστυνομική έρευνα ο Τζόρτζι ενώ εργαζόταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχτιζε καριέρα ως σύμβουλος με τη βοήθεια της τότε αντιπρόεδρου, Εύας Καϊλή.
Όπως προκύπτει από τις σημειώσεις του που βρέθηκαν από Βέλγους ερευνητές στο διαμέρισμά του τον Απρίλιο του 2023 ο ίδιος έγραφε οτι κατά την διάρκεια της πανδημίας σκέφτηκε να ασχοληθεί με το «διεθνές εμπόριο και τη διαμεσολάβηση», βασιζόμενος στις διασυνδέσεις του στις Βρυξέλλες. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα, ειδικά για όσους έχουν να κάνουν με άλλες χώρες. Υπάρχουν πάντα αιτήματα που αναζητούν προσφορά» έγραφε ο ίδιος.
Στον φάκελο με το όνομα «Business» που βρέθηκε στον υπολογιστή του, ο Τζόρτζι έγραφε ότι ο πρεσβευτής της Μαυριτανίας στην ΕΕ του ζήτησε τον Νοέμβριο του 2020 να βρει εταιρείες που θα μπορούσαν να παρέχουν στην Εθνική Βιομηχανική και Μεταλλευτική Εταιρεία (SNIM) της χώρας νιτρικό αμμώνιο, ένα είδος εκρηκτικής ύλης. Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι ο Πιερ Αντόνιο Πάντσερι είχε ομολογήσει ότι έλαβε δωροδοκίες από τη Μαυριτανία.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Τζόρζτι εντόπισε έναν πιθανό προμηθευτή νιτρικών στη χώρα της Γεωργίας και στη συνέχεια στράφηκε στην Καϊλή για βοήθεια, η οποία και δημιούργησε μια κοινή συνομιλία WhatsApp με την ονομασία «Int Exports» στην οποία σύστηνε τον σύζυγό της σε Έλληνα επιχειρηματία και εξαγωγέα ζυμαρικών με έδρα τη Γεωργία, περιγράφοντας τον ως «έναν έμπιστο σύμβουλο που εργάζεται για πολλές κυβερνήσεις».
Έπειτα, ο Τζόρτζι ανέφερε στον επιχειρηματία ότι η συμφωνία ήταν αξίας περίπου 17 εκατομμυρίων δολαρίων, με «περιθώρια κερδών για τους μεσάζοντες». Τελικά η συμφωνία δεν έγινε ποτέ, σύμφωνα με τις σημειώσεις του Τζόρτζι καθώς η Μαυριτανία δεν άνοιξε ποτέ τον διαγωνισμό. «Σταμάτησα να με ενδιαφέρει γιατί ήταν πολύ περίπλοκο και πήρε πολύ χρόνο» έγραφε ο ίδιος.
Παράλληλα, το politico αναφέρει ότι η προσπάθεια του Τζόρτζι να κλείσει η συμφωνία με τα εκρηκτικά ήταν μόνο μία από τις πολλές προσπάθειές του να διακλαδωθεί. Ο φάκελος «Business» περιείχε έγγραφα σχετικά με την πώληση τεστ COVID στη Μαυριτανία και μια συμφωνία που αφορούσε τον καθαρισμό της μολυσμένης γης στο Κουβέιτ.
Οι επαφές για πώληση πλοίων σε Έλληνες εφοπλιστές
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πόλεμος στην Ουκρανία πρόσφερε άλλες ευκαιρίες… Ο ίδιος έγραφε στις σημειώσεις του ότι η Καιλή του είπε τον Απρίλιο του 2022 ότι μια ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία χρειαζόταν συμβούλους για να βοηθήσει στην αγορά τεσσάρων ρωσικών πετρελαιοφόρων που κινδύνευαν να παγιδευτούν στις δυτικές κυρώσεις.
Σύμφωνα με τις σημειώσεις του, ο Τζόρτζι βρήκε δύο άλλους πιθανούς εταίρους: τον Μάριο Μάουρο, πρώην υπουργό Άμυνας της Ιταλίας που έγινε λομπίστες και τον Σπύρο Παππά, δικηγόρο με έδρα τις Βρυξέλλες και πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις σημειώσεις του, ο Τζόρτζι είπε ότι έκανε τη σύνδεση «χωρίς να εμπλακεί» στη συμφωνία.
Μάλιστα σύμφωνα με το προσχέδιο που βρέθηκε στα αρχεία του, η εταιρεία του Παππά θα παρείχε «νομικές και πολιτικές συμβουλές» σε μια ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία για «την απόκτηση τεσσάρων δεξαμενόπλοιων αργού» από τη Sovcomflot, τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία της Ρωσίας, για περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια.
Την ίδια στιγμή, σε ξεχωριστή συνομιλία, ο Τζόρτζι έφερε σε επαφή τον Αύγουστο του 2022 τον Παππά και τον Μάουρο με την Ιωάννα Προκοπίου, μέλος της επιφανούς ελληνικής οικογένειας εφοπλιστών, προκειμένου να συζητήσουν το εμπόριο ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Παρά τις κυρώσεις στη Ρωσία, έγραψε, «είναι ευρέως αποδεκτό ότι η αλληλεξάρτησή μας παγκοσμίως, υποχρεώνει την ΕΕ να τηρεί εξαιρέσεις ειδικά όσον αφορά το LNG».
Από πλευράς του ο Σπύρος Παππάς υποστήριξε ότι ο Τζόρτζι δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην προσφορά νομικής ανάλυσης για τη συμφωνία του δεξαμενόπλοιου και ότι δεν έλαβε ποτέ καμία πληρωμή από την εταιρεία του. Η Ι. Προκοπίου δήλωσε ότι ο Παππάς τη βοήθησε με την «εξήγηση των κανόνων εισαγωγής της ΕΕ» και ότι ούτε η Καϊλή ούτε ο Τζόρτζι έλαβαν χρήματα για κάποια ενέργεια. Παράλληλα, ο Μάουρο υποστήριξε ότι τελικά δεν συμμετείχε στη συμφωνία με το δεξαμενόπλοιο και δεν έλαβε καμία πληρωμή για τη συμμετοχή του σε προκαταρκτικές συνομιλίες. Είπε ότι δεν συμμετείχε στη διαβούλευση για το LNG.