Ο Ρόμπερτ Τζένρικ παραιτήθηκε από τη θέση του Υπουργού Μετανάστευσης, λίγες ώρες αφότου ο Ρίσι Σουνάκ υπέβαλε νομοσχέδιο για τη «διάσωση» της πολιτικής του για απέλαση στη Ρουάντα.
Όπως αναφέρει ο Βρετανός στην επιστολή παραίτησής του, έχει «έντονες διαφωνίες» με το σχέδιο μετανάστευσης της κυβέρνησης, το οποίο δεν θεωρεί ότι είναι αρκετά σκληρό.
«Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να θέτει τα ζωτικά εθνικά μας συμφέροντα πάνω από τις άκρως αμφισβητούμενες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου … Δεν μπορώ να συνεχίσω στη θέση μου όταν έχω τόσο έντονες διαφωνίες με την κατεύθυνση της πολιτικής της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό», ανέφερε ακόμα.
It is with great sadness that I have written to the Prime Minister to tender my resignation as Minister for Immigration.
I cannot continue in my position when I have such strong disagreements with the direction of the Government’s policy on immigration. pic.twitter.com/Zg3ezFJr8t
— Robert Jenrick (@RobertJenrick) December 6, 2023
«Ο υπουργός Μετανάστευσης της Βρετανίας Ρόμπερτ Τζένρικ παραιτήθηκε σήμερα μετά τη δημοσίευση από την κυβέρνηση του σχεδίου νόμου έκτακτης ανάγκης με στόχο να τεθεί σε λειτουργία το πρόγραμμα απέλασης μεταναστών της Ρουάντα», δήλωσε νωρίτερα ο Υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.
Η νομοθεσία δεν επέτρεπε στους Υπουργούς να παρακάμψουν τους διεθνείς νόμους που εμπόδισαν την κυβέρνηση να στέλνει αιτούντες άσυλο στην κεντρική Αφρική.
The new draft Bill we have published today will confirm Rwanda as a safe county for asylum seekers.
This is what it means ⤵ pic.twitter.com/V1AcPUeu5o
— Home Office (@ukhomeoffice) December 6, 2023
Το νομοσχέδιο για τη Ρουάντα είναι ένας «θρίαμβος της ελπίδας έναντι της εμπειρίας» και διατρέχει τον κίνδυνο να παραλύσει από νομικές προκλήσεις, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τζένρικ στην επιστολή παραίτησής του.
Ο πρώην –πλέον- Υπουργός Μετανάστευσης της Βρετανίας, πίεζε για μια σκληρή εκδοχή της νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης, που θα αφαιρούσε το δικαίωμα δικαστικής αναθεώρησης και θα περιλάμβανε «ανεξάρτητες ρήτρες» που θα επέτρεπαν στους Υπουργούς να αγνοήσουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ).
Είχε επίσης υποστηρίξει τα σχέδια να προχωρήσουν περαιτέρω στην αντιμετώπιση των επιπέδων ρεκόρ καθαρής μετανάστευσης, για να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στη δέσμευση του μανιφέστου των Τόρις 2019, να τη μειώσει σε επίπεδα κάτω από 250.000.
«Το διακύβευμα για τη χώρα είναι πολύ υψηλό για να μην επιδιώξουμε τις ισχυρότερες προστασίες που απαιτούνται για τον τερματισμό του παιχνιδιού των νομικών προκλήσεων που κινδυνεύουν να παραλύσουν το σύστημα και να αναιρέσουν την επιδιωκόμενη αποτροπή του».
Πρόσθεσε ακόμα ότι η νομοθεσία δεν ανταποκρίνεται στη δέσμευση του Σουνάκ να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να σταματήσει τους αιτούντες άσυλο να διασχίζουν τη Μάγχη.
Η παραίτηση του Τζένρικ μετά τη δημοσίευση της αμφιλεγόμενης νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης για να σταλούν μετανάστες στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής, αυξάνει την πίεση στον Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος καλείται να είναι ακόμη πιο σκληρός στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του, με κίνδυνο να αποκλειστεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.