Το «ματ» του Πούτιν: Πώς η Ρωσία αντιμετωπίζει στρατηγικά τη δυτική οικονομική πίεση

Γιατί οι δυτικές χώρες θα βρεθούν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση το 2024

Must Read

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης της Ρωσίας, υπερβαίνουν εκείνους όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η Ρωσία έχει μπερδέψει τη στρατηγική κυρώσεων της Δύσης, για να ξεπεράσει την Ευρώπη σε οικονομική ανάπτυξη, λένε μάλιστα οι ειδικοί.

Μιλώντας στην ολομέλεια του επενδυτικού φόρουμ της VTB Bank «Russia Calling!», ο Πούτιν τόνισε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 3,2% τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους και αναμένεται να φτάσει το 3,5% μέχρι το τέλος του το έτος.

Ειδικοί σχολιαστές αναλύουν στο Sputnik τα δυνατά σημεία της Μόσχας.

«Παρά τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η ρωσική οικονομία καταφέρνει να παραμένει όρθια λόγω διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής της ΕΕ και των στρατηγικών συμμαχιών που έχει σχηματίσει η Ρωσία σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Imelda Ibanez, ειδική στην ιστορία της ρωσικής διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης.

Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις στη Μόσχα, οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων αυξήθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα αυξημένο εμπορικό έλλειμμα για αυτές τις χώρες.

«Ένας παράγοντας [που επηρεάζει την ενίσχυση της ρωσικής οικονομίας] είναι η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων», δήλωσε η Ibanez.

Ωστόσο, τόνισε ότι «η Ρωσία είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς πρώτων υλών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων υδρογονανθράκων, άνθρακα, ακόμη και διαμαντιών. Μπόρεσε να αντισταθεί στρατηγικά στις κυρώσεις επειδή στηρίχθηκε σε μια γεωπολιτική στρατηγική που είναι ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους της».

Η Isela Valdez, λέκτορας οικονομικών στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM), σημείωσε ότι αν και οι ευρωπαϊκές χώρες ήταν ισχυροί εταίροι για τη Μόσχα πριν από την ουκρανική κρίση, δεν ήταν οι μόνες.

«Δεν είναι οι μόνοι εμπορικοί εταίροι της Ρωσίας· ναι, είναι προφανώς από τους ισχυρότερους, αλλά υπάρχουν επίσης η Μέση Ανατολή, η Ασία, η Λατινική Αμερική, ακόμη και τμήματα της Αφρικής, που είναι εναλλακτικές αγορές με τις οποίες [η Μόσχα] μπορεί να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις», σημείωσε.

Σύμφωνα με την Ibanez, ο στρατηγικός, εμπορικός και οικονομικός δεσμός της Ρωσίας είναι η Κίνα, μια χώρα με την οποία μοιράζεται κοινό χώρο στους BRICS, την ομάδα των αναπτυσσόμενων χωρών που ιδρύθηκε το 2009 και αντιπροσωπεύει σήμερα περισσότερο από το 31,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 42% του πληθυσμού του.

Τι θα συμβεί εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία διαρκέσει ακόμη περισσότερο;

Οι δυτικές χώρες θα βρεθούν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση το 2024, καθώς μια άλλη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης έχει ξεσπάσει στη γεωπολιτική σκακιέρα, προειδοποίησε η Valdez μέσω του Spuntik.

«Είναι περισσότερο ένας μηχανισμός οικονομικού περιορισμού που αρχίζουμε να βλέπουμε [στη Δύση]. Το επόμενο έτος, η κατάσταση για την Ευρώπη θα είναι πολύ περίπλοκη, επειδή βρίσκεται στον κεντρικό άξονα των συγκρούσεων, σχεδόν ενεργώντας ως μεσολαβητής και αυτό θα επηρεάσει τα επίπεδα παραγωγής της», σημείωσε η ειδικός.

Η Ibanez επεσήμανε ότι η Ρωσία κατάφερε να οικοδομήσει γέφυρες και συμμαχίες με τον Παγκόσμιο Νότο μέσω των BRICS και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης — και αυτές είναι πλατφόρμες όπου η Μόσχα θα μπορούσε να ξεχωρίσει.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This