Το τραγικό ναυάγιο της Πύλου στο οποίο χάθηκαν τουλάχιστον 500 άνθρωποι θυμήθηκαν διεθνείς οργανώσεις που αγωνίζονται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την στιγμή που έχει ξεχαστεί πλήρως από την ελληνική πολιτεία και δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στις έρευνες σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και η Διεθνής Αμνηστία αναφέρουν «υπάρχουν βάσιμοι ισχυρισμοί πως ενέργειες και παραλείψεις της Ελληνικής Ακτοφυλακής» συνέβαλαν στο ναυάγιο της 14ης Ιουνίου.
Σύμφωνα με την Guardian, εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με τις ευθύνες που θα αποδοθούν καθώς η έρευνα διεξάγεται με συγκεκριμένο τρόπο.
«Το ναυάγιο της Πύλου φαίνεται να είναι άλλο ένα τραγικό παράδειγμα της αποποίησης ευθυνών από τις ελληνικές αρχές για τη διάσωση ζωών στη θάλασσα», είπε η Judith Sunderland, αναπληρώτρια διευθύντρια Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της HRW και συνεχίζει: «Η πλήρης καταγραφή του τι συνέβη είναι υψίστης σημασίας για την εξασφάλιση της αλήθειας και της δικαιοσύνης για τους επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων και για την αποφυγή μελλοντικών θανάτων».
To δημοσίευμα αναφέρει πως το σκάφος, το οποίο είχε ως προορισμό την Ιταλία βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου. Πέντε μέρες πριν είχε ξεκινήσει το ταξίδι. Το ναυάγιο έγινε 15 ώρες αφότου είχαν ειδοποιηθεί οι ελληνικές αρχές ότι βρισκόταν στην περιοχή έρευνας και διάσωσης.
Χαρακτηριστικό είναι, όπως γράφει η Guardian πως υπήρξαν διαφορετικές περιγραφές του συμβάντος από τους επιζώντες ενώ την δική της οπτική έδωσε το λιμενικό. Σύμφωνα με τους πρώτους το σκάφος αρχικά γύρισε και στη συνέχεια ανατράπηκε την στιγμή που οι ελληνικές αρχές έκαναν προσπάθεια να το ρυμουλκήσουν. Οι αξιωματικοί είπαν πως δεν έγινε καμία τέτοια προσπάθεια και πως το αλιευτικό βυθίστηκε σε διεθνείς θάλασσες ενώ το λιμενικό βρισκόταν 70 μέτρα μακριά. Οι διαφορετικές αφηγήσεις ανησυχούν ιδιαίτερα τις οργανώσεις.
Ωστόσο, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια από μαρτυρίες επιζώντων και μαρτυρίες συγγενών αγνοουμένων, μέλη του λιμενικού και της αστυνομίας, την Διεθνή Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δείχνουν πως δεν χρησιμοποιήθηκαν τα κατάλληλα μέσα για την διάσωση ενώ αγνοήθηκαν ή υπήρξε ανακατεύθυνση της βοήθειας που προσέφερε η Frontex της ΕΕ για τα σύνορα.
Παράλληλα, η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τις οργανώσεις, δεν έκανε τίποτα ενώ γνώριζε ότι υπάρχουν παιδιά στο σκάφος και ορισμένοι επιβάτες ήταν πολύ άρρωστοι.
«Οι επιζώντες είπαν ότι ένα περιπολικό σκάφος του λιμενικού προσάρμοσε ένα σχοινί στην Adriana (το αλιευτικό σκάφος) και τράβηξε, προκαλώντας την ανατροπή του σκάφους. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι, μετά την ανατροπή του σκάφους, η ακτοφυλακή άργησε να ενεργοποιήσει τις επιχειρήσεις διάσωσης, δεν κατάφερε να αυξήσει στο μέγιστο τον αριθμό των ανθρώπων που διασώθηκαν και επιδόθηκε σε επικίνδυνους ελιγμούς», αναφέρεται στο άρθρο.
Τα μέλη των οργανώσεων τονίζουν πως η ελληνική πλευρά ενήργησε σα να ήθελε να απωθήσει τους μετανάστες σε γειτονικές χώρες ή ύδατα που ελέγχονται από την Ιταλία. Οι ακτιβιστές έκτοτε δηλώνουν ότι ο χειρισμός του περιστατικού από τις αρχές ήταν ενδεικτικός μίας απώθησης -με στόχο τη βίαιη εκδίωξη των αιτούντων άσυλο σε γειτονικές χώρες ή, στην προκειμένη περίπτωση, σε ύδατα που ελέγχονται από την Ιταλία.
Στο πλαίσιο της έρευνας για το ναυάγιο, δεν έχουν καταθέσει περισσότεροι από τους μισούς επιζώντες που έχουν στραφεί στην δικαιοσύνη σε βάρος του ελληνικού κράτους.Η Ελληνική Ακτοφυλακή αρνήθηκε να απαντήσει, γράφει η Guardian, στους ισχυρισμούς των ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικαλούμενη δικαστικές και μη δικαστικές έρευνες.
Μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα, ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, ο οποίος εκπροσωπεί τους περισσότερους από τους επιζώντες αναφέρει πως για την έρευνα και την απονομή δικαιοσύνης ο χρόνος είναι πολύτιμος.
«Κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει, άλλωστε το ναυάγιο συνέβη στην Ελλάδα. Οι επιζώντες, οι οικογένειες των θυμάτων, όλοι θέλουν δικαιοσύνη. Τόσοι πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Βρίσκονται όλοι στον βυθό της θάλασσας και το σπαρακτικό είναι ότι δεν θα μάθουμε ποτέ ποιοι ήταν ή πόσοι είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά.