Το Κόσοβο έχει περισσότερα «πάρε-δώσε» με την Ελλάδα απ’ ότι με άλλες χώρες της ΕΕ

Αποκαλύψεις από τον Κοσοβάρο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης

Must Read

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσόβου Μπέσνικ Μπισλίμι σε συνέντευξή του στην Euractiv, επεσήμανε ότι η Πρίστινα γνωρίζει τι πρέπει κάνει ώστε να αναγνωριστεί η χώρα του από την Ελλάδα, μιας και η Αθήνα δεν την έχει αναγνωρίσει –ακόμα- ως ανεξάρτητη.

Όπως λέει πάντως ο Μπισλίμι, παρότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, οι πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές ανταλλαγές με τη χώρα μας είναι περισσότερες από ό,τι με την πλειοψηφία των μελών της ΕΕ που το έχουν αναγνωρίσει.

Το Κοσσυφοπέδιο υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2022 και ελπίζει για πρόοδο κατά τη διάρκεια της βελγικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2024, μετά τη λήξη της προεδρίας της Ισπανίας -μιας ακόμα χώρας που δεν το έχει αναγνωρίσει- στις 31 Δεκεμβρίου.

Ο Μπισλίμι είπε στη Euractiv ότι δεν υπήρξε όση πρόοδος αναμενόταν υπό την ισπανική προεδρία, αλλά ότι «υπήρχαν ελπίδες η αίτηση να μεταφερθεί από το Συμβούλιο στην Κομισιόν», υπό τη βελγική προεδρία, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου.

Με βάση τη σημερινή κατάσταση, η ένταξη του Κοσόβου στην ΕΕ θα παρεμποδιστεί από τις χώρες που δεν το αναγνωρίζουν: Ισπανία, Σλοβακία, Κύπρος, Ελλάδα και Ρουμανία.

Όμως, όπως γράφει η Euractiv, τον τελευταίο χρόνο, οι διμερείς σχέσεις του Κοσόβου με την Ελλάδα έχουν ενισχυθεί και πάνε από το καλό στο καλύτερο. Η χώρα μας διαθέτει Γραφείο Διασύνδεσης διαπιστευμένο από την UNMIK (Αποστολή Προσωρινής Διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο) στην Πρίστινα, ενώ η ελληνική πρωτεύουσα φιλοξενεί Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Κοσσυφοπεδίου.

Το 2021, αυτό αναβαθμίστηκε σε Γραφείο Ενδιαφέροντος και ενώ δεν μπορεί να φέρει τη σημαία του Κοσσυφοπεδίου στον εξωτερικό του χώρο, μπορεί να εκδώσει βίζα.

Η Ελλάδα αναγνωρίζει επίσης τα διαβατήρια που εκδίδονται από το Κοσσυφοπέδιο, ένα βήμα που δεν έχουν κάνει ακόμη οι άλλες χώρες που δεν το αναγνωρίζουν.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο, ο τότε Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε για έκτη φορά το Κοσσυφοπέδιο, συναντώντας την Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι.

Ερωτηθείς από την Euractiv αν η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι από τις πρώτες όσον αφορά μια πιθανή αναγνώριση, ο Μπισλίμι είπε: «Κατανοούμε ότι οι πέντε χώρες της ΕΕ που δεν μας αναγνωρίζουν έχουν πέντε συγκεκριμένες καταστάσεις στο εσωτερικό τους τους και γι’ αυτό δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο ‘φάρμακο’ ή την ίδια προσέγγιση για όλες».

Και πρόσθεσε: «Αλλά η κατάσταση με την Ελλάδα είναι ιδιαίτερη, γιατί έχουμε περισσότερες ανταλλαγές, πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές μαζί της, παρά με τα περισσότερα μέλη της ΕΕ που έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο».

Ο Μπισλίμι σημείωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει Υπουργός Εξωτερικών στην Ευρώπη που να έχει επισκεφθεί το Κοσσυφοπέδιο περισσότερο, από αυτόν της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει η Euractiv, ο Μπισλίμι διευκρίνισε ότι το Κοσσυφοπέδιο «γνωρίζει καλά τι θα χρειαστεί, για να κάνει η Ελλάδα το επόμενο βήμα και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του», η οποία ανακηρύχθηκε μονομερώς το 2008 μετά τον πόλεμο Σερβίας-Κοσόβου 1998-1999.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε επίσης ότι όταν η ΕΕ πρότεινε τη βασική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων στην Πρίστινα, έγινε με την προϋπόθεση ότι θα έλυνε το 99% των εκκρεμών ζητημάτων και «το κύριο αποτέλεσμα υποτίθεται ότι ήταν η άρση αυτού του εμποδίου, το οποίο προέρχεται από τις πέντε χώρες».

Όμως ο Μπισλίμι σχολίασε ότι η αναγνώρισή τους δεν πρέπει να είναι «αποτέλεσμα» της διαδικασίας εξομάλυνσης με τη Σερβία, «πρέπει να είναι συνεισφορά».

«Αν διατηρήσεις την πρόοδο με τις πέντε ως αποτέλεσμα της διαδικασίας, κάνεις την πρόοδο αδύνατη και θα είναι παράλογο για τη Σερβία να είναι εποικοδομητική στον διάλογο, εάν γνωρίζει ότι θα έχει υψηλό κόστος για αυτή».

Ο Μπισλίμι ήταν ξεκάθαρος ότι οι διπλωματικές προσπάθειες υψηλού επιπέδου συνεχίζονται μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και των χωρών που είτε έχουν είτε δεν έχουν αναγνωρίσει τη χώρα του, αλλά ότι «η ελάχιστη αναμενόμενη κίνηση είναι η Σερβία να κάνει αυτό το βήμα, όπως περιγράφεται σε διάφορες συμφωνίες της ΕΕ».

«Εάν η Σερβία αναγνωρίσει τα διαβατήρια του Κοσσυφοπεδίου, η Ισπανία δεν μπορεί να πει ‘όχι δεν θέλουμε να αναγνωρίσουμε τα διαβατήρια του Κοσσυφοπεδίου’. Εάν η Σερβία πει, θα υπογράψω μια συμφωνία όπου το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία θα βλέπουν τον εαυτό τους ως δύο ισότιμα μέρη, η Σλοβακία δεν μπορεί να πει όχι», είπε χαρακτηριστικά.

*πηγή φωτογραφίας: https://twitter.com/BislimiBesnik

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This