Παγκόσμιο σοκ αλλά και τρόμο έχει προκαλέσει το δολοφονικό αμόκ στην Πράγα, όπου ένας 24χρονος έσπειρε τον όλεθρο στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου με συνολικά 15 νεκρούς.
Από την αστυνομία της Τσεχίας τονίζουν ότι μπορεί ο 24χρονος να δέχτηκε βοήθεια από την κοπέλα του. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάτι τέτοιο επιβεβαίωσαν σε δημοσιογράφο της ολλανδικής Volkskrant που βρισκόταν στο σημείο. Για τη συγκεκριμένη κοπέλα δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές πληροφορίες, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι προσπαθεί να διαφύγει στο εξωτερικό.
Another photo of the Prague university shooter 🤮🤮 #prag #prague 💔🙏 pic.twitter.com/oSxPiRaTCt
— Mikheil Khachidze (@mishakhachidze) December 21, 2023
Σύμφωνα με τον απολογισμό της αστυνομίας, έχουν καταγραφεί 15 νεκροί -ανάμεσά τους και ο δράστης- ενώ 24 άτομα τραυματίστηκαν, 9 από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Για τον ένοπλο, οι Αρχές άφησαν να εννοηθεί ότι σκότωσε τον πατέρα του, ενώ μπορεί να συνδέεται και με τον θάνατο δύο ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα, ενός άνδρα και της δύο μηνών κόρης του, στις 15 Δεκεμβρίου, στα ανατολικά της Πράγας.
The gunmen who killed more than 15 people in #Prague has been identified as university student David Kozak. Gas bombs, ammunition + pyrotechnics were allegedly found in the basement of his house. Reports allege he had psychological problems pic.twitter.com/s9QhYRlieq
— 𝙰𝚒 𝙽𝚎𝚠𝚜 𝚁𝚎𝚙𝚘𝚛𝚝 (@AiNewsRep) December 21, 2023
Γνωστές οι φονικές προθέσεις του δράστη
Η Τσεχία κήρυξε το Σάββατο ημέρα εθνικού πένθους, μετά το μακελειό στο Πανεπιστήμιο του «Καρόλου» στο κέντρο της Πράγας. Οι εικόνες που μεταδίδονται αποτυπώνουν την απόλυτη φρίκη και τον πανικό που επικράτησε στο σημείο. Ο κόσμος έντρομος έτρεχε για να ξεφύγει από τα πυρά του 24χρονου και να γλιτώσει από τις σφαίρες του δράστη. Αν και οι πρώτες πληροφορίες έκαναν γνωστό ότι ο ίδιος αυτοκτόνησε αμέσως μετά τον όλεθρο που σκόρπισε, ακόμα δεν είναι σίγουρο εάν ο 24χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του αυτοβούλως, ή τον σκότωσε κάποιος αστυνομικός. Για την τύχη που είχε με το μέρος του και τις συγκλονιστικές στιγμές που διαδραματίστηκαν στο πανεπιστήμιο του Καρόλου μίλησε ο Αντώνης Αγγελίδης, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του ήταν εκεί για διακοπές και έγινε αυτόπτης μάρτυρας της φονικής επίθεσης. «Λίγο πριν είχαμε περάσει ακριβώς από το σημείο που έγινε το περιστατικό» δήλωσε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας ότι από τύχη δεν βρίσκονταν στο σημείο που ο 24χρονος δράστης άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.
Πάντως, δεν υπάρχει κάποιος Έλληνας μεταξύ των 15 θυμάτων από την αιματηρή επίθεση, σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής πληροφόρηση που έχει η Πρεσβεία της Ελλάδος στην πρωτεύουσα της Τσεχίας. Πρόκειται για μία από τις χειρότερες μαζικές εκτελέσεις στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία.
Νέα στοιχεία, ωστόσο, έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα για τον μακελάρη της Πράγας, καθώς φαίνεται να «εμπνεύστηκε» από ένα φρικτό παρόμοιο γεγονός, το οποίο σημειώθηκε στη Ρωσία το περασμένο φθινόπωρο, όταν ένα 14χρονο κορίτσι πήρε μια καραμπίνα στο σχολείο της και σκότωσε έναν συμμαθητή της πριν στρέψει το όπλο στον εαυτό της. Ο 24χρονος είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του μέσα από μηνύματά του στο Telegram. Εκεί, μάλιστα, είχε αναφέρει και το όνομα «Αλίνα Αφανασκίνα», από την οποία «εμπνεύστηκε» την επίθεση. «Επιτρέψτε μου να συστηθώ, το όνομά μου είναι David. Θέλω να προχωρήσω σε ένοπλη επίθεση σε σχολείο και ίσως σε αυτοκτονία, η Alina Afanaskina με έχει βοηθήσει πάρα πολύ» ανέφερε μεταξύ άλλων. Πάντα ήθελα να σκοτώνω, πίστευα ότι θα γινόμουν μανιακός στο μέλλον. Τότε, όταν ο Ilnaz έκανε τους πυροβολισμούς, συνειδητοποίησα ότι ήταν καλύτερο να κάνω μαζικές δολοφονίες παρά κατά συρροήν δολοφονίες». (σ.σ.: όπως η Alina Afanaskina έτσι και ο Ilnaz είναι δράστης μαζικών επιθέσεων). Οι αρχές αναζητούσαν τον δράστη ο οποίος ήταν φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών στο πανεπιστήμιο, τρεις ώρες πριν γίνει η φονική επίθεση, αφού ο πατέρας του βρέθηκε νεκρός σε χωριό δυτικά της Πράγας.
Το χρονικό του μακελειού
Το μακελειό ξεκίνησε περίπου στις 15:00 τοπική ώρα (14:00 GMT) την περασμένη Πέμπτη στο κτίριο της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου στο κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας. Ο ένοπλος άνοιξε πυρ στους διαδρόμους και τις αίθουσες διδασκαλίας του κτιρίου, προφανώς σκότωσε τυχαία, ενώ το προσωπικό και οι μαθητές χρησιμοποιούσαν έπιπλα για να μπουν στα δωμάτια. Πριν από τον πυροβολισμό, η αστυνομία είχε λάβει μια αναφορά ότι ο ύποπτος πιστεύεται ότι κατευθυνόταν στην Πράγα από μια κοντινή πόλη με σκοπό να αυτοκτονήσει. Λίγη ώρα αργότερα, ο πατέρας του άνδρα ανακαλύφθηκε νεκρός. Η αστυνομία εκκένωσε ένα διαφορετικό πανεπιστημιακό κτίριο όπου ο ένοπλος αναμενόταν να παρακολουθήσει μια διάλεξη, αλλά λίγο αργότερα κλήθηκαν στο κεντρικό κτίριο της σχολής που ήταν κοντά.
Το δολοφονικό αμόκ στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα προκάλεσε δολοφονικό αμόκ, όμως οι μαζικοί πυροβολισμοί δεν είναι άγνωστοι στην Τσεχία, η οποία έχει από τους πλέον ανεκτικούς νόμους περί όπλων στην ΕΕ. Σε μια πόλη ιστορικά γνωστή για τις αμυντικές ενέργειες αλλά λιγότερο για τα βίαια εγκλήματα, η ασφάλεια θεωρούνται δεδομένη πολύ περισσότερο από ό,τι στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η αντίδραση του δημάρχου της Πράγας, Μπόχουσλαμ Σβόμποντα, του οποίου το γραφείο στο Νέο Δημαρχείο της Πράγας βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον τόπο του εγκλήματος, προκάλεσε σύγχυση σε πολλούς ντόπιους καθώς προσπαθούσαν να χωνέψουν τη φρίκη που είχε εκτυλιχθεί. «Πάντα πιστεύαμε ότι αυτό ήταν κάτι που δεν μας απασχολούσε», είπε στο Ceske Televize, τον εθνικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. «Τώρα αποδεικνύεται ότι δυστυχώς και ο κόσμος μας αλλάζει και το πρόβλημα του μοναχικού λύκου αναδύεται και εδώ». Η αστυνομία δήλωσε την Πέμπτη ότι ο ένοπλος κατείχε νόμιμα πολλά πυροβόλα όπλα, γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η Τσεχία έχει από τους πιο ανεκτικούς νόμους περί οπλοκατοχής στην ΕΕ. Το «δικαίωμα απόκτησης, διατήρησης και οπλοφορίας» αναγνωρίζεται στην τσεχική νομοθεσία περί πυροβόλων όπλων, ενώ μια συνταγματική τροποποίηση που έγινε στον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων μόλις το 2021 εγγυάται νομικά «το δικαίωμα υπεράσπισης της ζωής του ατόμου ή της ζωής άλλου ατόμου με ένα όπλο».
Η τροπολογία εγκρίθηκε μετά από αναφορά που υπογράφηκε από 102.000 πολίτες και οργανώθηκε σε αντίθεση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περιορισμό της κατοχής πυροβόλων όπλων σε ολόκληρη την ΕΕ. Η αντίδραση αντανακλούσε μια μακρά ιστορία oπλοκατοχής στην Τσεχία, που χρονολογείται από την εξέγερση των Χουσιτών κατά της Καθολικής εκκλησίας το 1419. Αν και ελέγχονταν αυστηρά κατά τη ναζιστική κατοχή (1939-45) και από το κομμουνιστικό καθεστώς που κυβέρνησε την Τσεχοσλοβακία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου , η ευρεία κατοχή όπλων επέστρεψε μετά τη «Βελούδινη Επανάσταση» του 1989 που προανήγγειλε το τέλος του κομμουνισμού. Μέχρι το 2020 υπήρχαν περισσότεροι από 307.000 νόμιμοι κάτοχοι όπλων, σε μια χώρα περίπου 10,6 εκατομμυρίων κατοίκων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων επικαλούνται ανησυχίες για την ασφάλεια και την προστασία τους. Η ιδιοκτησία συμβαδίζει με την περήφανη παράδοση της τσεχικής κατασκευής όπλων. Και, ίσως όχι άσχετα, οι μαζικοί πυροβολισμοί στη σχετικά ήρεμη χώρα της κεντρικής Ευρώπης δεν είναι άγνωστοι.
Διαβάστε ακόμα:
Μακελειό στην Πράγα: Τουλάχιστον 15 νεκροί – Ο δράστης φέρεται να σκότωσε και τον πατέρα του