Στις 8 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συγκαλεί εθνικό συμβούλιο. Ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου, προτίθεται να θέσει τα πιθανά σενάρια σε σχέση με την προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών. Τα σενάρια είναι συγκεκριμένα και δεδομένα με βάση τις μέχρι τώρα θέσεις που έχουν εκφρασθεί από την κατοχική ηγεσία στην Κύπρο και την Αγκυρα.
- Από τον Νικ. Σταυρουλάκι
Ολα αυτά, την ώρα που ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ επιμένει στην αναγνώριση κυριαρχίας ως προϋπόθεση την οποία θέτει η τουρκοκυπριακή πλευρά για την επανέναρξη των συνομιλιών. Αυτό ανέφερε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, στο οποίο εμφανίσθηκε το ίδιο αδιάλλακτος και επιθετικός με το παρελθόν. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι δεν είναι δυνατή ακόμη η επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό «λόγω της λανθασμένης στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία δεν ανταποκρίνεται θετικά στις προτάσεις για συνεργασία και προσπαθεί να εμποδίζει τους Τουρκοκυπρίους σε όλο τον κόσμο ακόμα και σε ανθρωπιστικά θέματα…».
Επίθεση
Ο Ερσίν Τατάρ επιμένει επίσης στη συνέχιση των εγγυήσεων. Πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ακολουθεί πολιτική, η οποία αποδεικνύει ότι ακόμη δεν αποδέχεται την ισότητα, επιθυμεί να στερήσει από τους Τουρκοκυπρίους την ασφάλεια και σημαντικό μέρος των εδαφών τους (sic), να καταστήσει την Κύπρο έδαφος της Ε.Ε., να την απομακρύνει από τις εγγυήσεις και «στο τέλος να αφομοιώσει τους Τούρκους της Κύπρου»! Σε αυτό το κλίμα των μέγιστων αποκλίσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι οποίες επίσημα θα διαπραγματευθούν το μέλλον της Κύπρου μαζί με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ο γ.γ. του ΟΗΕ διατυπώνει «σοβαρή ανησυχία» για το μέλλον των συνομιλιών.
Στο μεταξύ, την Πέμπτη (4/1) τα ξημερώματα το Κυπριακό Πρακτορείο ΕΙδήσεων (ΚΥΠΕ) σε τηλεγράφημά του από τη Νέα Υόρκη μετέδωσε σημεία από το σχέδιο έκθεσης του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό.
Στο κείμενο, ο γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες διατυπώνει μεν τη δέσμευσή του να συνεχίσει τις προσπάθειες στο Κυπριακό και, ταυτόχρονα, εκφράζει την απογοήτευσή του για τη μη ύπαρξη προόδου όσον αφορά την επανέναρξη του διαλόγου. Στο ανεπίσημο ακόμη σχέδιο της «Εκθεσης Καλών Υπηρεσιών» του, κάλεσε τις δύο πλευρές «να μη χάσουν άλλες ευκαιρίες». Στο ίδιο σχέδιο έκθεσης γίνεται περιγραφή των γεγονότων που έλαβαν χώρα το 2023 στην Νεκρή Ζώνη, και ειδικότερα στις παραβιάσεις στον Αγιο Δομέτιο, οι οποίες περιγράφονται ως «προωθητικές κινήσεις» της τουρκοκυπριακής πλευράς μέσα στην ουδέτερη περιοχή, την οποία επιτηρεί ο ΟΗΕ.
Ανεπίσημα σχέδια
Γενικότερα, στα δύο ανεπίσημα έως τώρα σχέδια των δύο εκθέσεων, που συντάσσονται παγίως κάθε αρχή του έτους (για το Κυπριακό και τη συνέχιση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο), τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είναι σαφής η προσπάθεια του γ.γ. να τηρήσει ίσες αποστάσεις προκειμένου να μην προκαλέσει την τουρκοκυπριακή πλευρά, εν όψει και του αναμενόμενου διορισμού απεσταλμένης.
Κρίνεται αξιοσημείωτο ότι σε καμία από τις δύο εκθέσεις δεν αναφέρεται ο διορισμός, ενώ μέχρι τώρα το όνομα της διπλωμάτη που θα αναλάβει δράση θα έπρεπε να έχει ανακοινωθεί την τελευταία μέρα του έτους (Κυριακή 31/12/23) ή, έστω, τα πρώτα 24ωρα του νέου έτους.
Ωστόσο, διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία αναφέρουν ότι η μη ανακοίνωση του διορισμού της Μαρία Αγγέλα Ολγκίν – Κουεγιάρ δεν είναι ανησυχητική. «Η καθυστέρηση οφείλεται σε «τεχνικούς λόγους», ανέφεραν.
Το Κυπριακό «τρέχει» μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αθήνα, αλλά με την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά να δείχνουν αμετακίνητες ως προς τις αδιάλλακτες θέσεις τους. Ποια πλευρά θα προχωρήσει σε υποχωρήσεις θα το μάθουμε λίαν συντόμως…