Πάπας Φραγκίσκος: Ζητά απαγόρευση παρένθετης μητρότητας

Απαίτησε να μην εφαρμόζεται ούτε σε ετερόφυλα ζευγάρια, την ώρα που ο Ιερώνυμος δηλώνει… μπερδεμένος, περιμένοντας τις αποφάσεις του Μαξίμου

Must Read

Την πλήρη απαγόρευση της παρένθετης μητρότητας, ακόμα και για ετερόφυλα ζευγάρια, ζητάει ο Πάπας Φραγκίσκος, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη διαδικασία «περιφρονητική».

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Στην ετήσια ομιλία του στο Βατικανό προς τους πρεσβευτές ο Πάπας είπε προχθές, Δευτέρα, ότι «ένα αγέννητο παιδί δεν πρέπει να μετατρέπεται σε εμπορικό αντικείμενο trafficking», καταγγέλλοντας την πρακτική της παρένθετης μητρότητας, η οποία είναι ήδη παράνομη στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε αντίθεση με την ευθυνόφοβη στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο οποίος ακόμα και χθες απέφυγε να τοποθετηθεί επί του θέματος, δηλώνοντας… μπερδεμένος και ρίχνοντας εντέχνως το μπαλάκι στην κυβέρνησηΘα ακούσουμε ποια γραμμή θα ακολουθηθεί από την Πολιτεία και στη συνέχεια θα πάρουμε και εμείς θέση»), το Βατικανό παίρνει μια ξεκάθαρη θέση απέναντι στη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας, όχι μόνο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά για όλα!

Ακόμα και ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος είχε βρεθεί συχνά -και δικαιολογημένα- στο στόχαστρο για την υποχωρητική στάση του, το σπάσιμο κόκκινων γραμμών της Καθολικής Εκκλησίας και οδυνηρούς συμβιβασμούς, δεν κρύβεται πίσω από τις «νέες τάσεις» και αναδεικνύει την ηθική και κοινωνική διάσταση ενός τέτοιου ζητήματος. Την ίδια ώρα ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας παίζει παθητικά ένα τουλάχιστον περίεργο κρυφτό με την κυβέρνηση αλλά και την κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Πάπας Φραγκίσκος και ανέδειξαν κορυφαία διεθνή ΜΜΕ, όπως οι «New York Times», «αυτή η αποκρουστική και περιφρονητική πρακτική πρέπει να απαγορευτεί παγκοσμίως, λόγω της εμπορευματοποίησης της εγκυμοσύνης». Κατά τον Πάπα, «η παρένθετη μητρότητα αντιπροσωπεύει μία ζοφερή και βίαιη παραβίαση της αξιοπρέπειας της γυναίκας και του παιδιού, και βασίζεται πάνω στην εκμετάλλευση καταστάσεων που έχουν να κάνουν με τις υλικές ανάγκες της παρένθετης μητέρας», κάνοντας λόγο για «εκμετάλλευση της φτώχειας γυναικών»: «Ενα παιδί δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί τη βάση για ένα εμπορικό συμβόλαιο».

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ζήτησε «την άμεση διεθνή απαγόρευση» αυτής της επ’ αμοιβή διαδικασίας, θεωρώντας ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αλτρουιστική. Σε αντίθεση με το ήδη ελαστικό πλαίσιο της Ελλάδας, το οποίο σκοπεύει να διευρύνει κι άλλο, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση, πλέον και για τα ομόφυλα ζευγάρια, η παρένθετη μητρότητα είναι ήδη παράνομη στην Ιταλία, όπως παράνομη ή με πολύ σκληρούς περιορισμούς είναι και η παρένθετη μητρότητα με αποζημίωση αποκλειστικά σε ετερόφυλα ζευγάρια στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Αλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και η Πορτογαλία, επιτρέπουν μεν την παρένθετη μητρότητα, αλλά μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Η αμειβόμενη παρένθετη μητρότητα για ετερόφυλα ζευγάρια είναι νόμιμη σε ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Τα τελευταία δύο χρόνια η Ρωσία έχει κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη διαδικασία.

Παρένθετες μητέρες από τα πιο φτωχά στρώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά «εκμισθώνονται» συχνά από Ευρωπαίους, συμπεριλαμβανομένων ομόφυλων ζευγαριών, που επιδιώκουν να αποκτήσουν παιδιά, αν και ορισμένες αμερικανικές πολιτείες έχουν ήδη θέσει εκτός νόμου αυτή την πρακτική.

Θυμίζουμε ότι στο μεγάλο σκάνδαλο που ξέσπασε τον Αύγουστο στα Χανιά, από εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείτο στην κατ’ επάγγελμα εμπορία ανθρώπων μέσω της «βιομηχανοποίησης γεννήσεων», υπήρξαν «αιχμαλωτισμένες» παρένθετες μητέρες που δήλωσαν πως υπήρχαν και «πελάτες» από το εξωτερικό.

Ιδεολογικός αποικιοκρατισμός

Ο Πάπας δηλώνει βαθιά ανήσυχος ότι το κίνητρο του κέρδους θα διαστρεβλώσει και την παραδοσιακή δημιουργία της ζωής. Αν κι έχει αποφύγει τους «πολιτισμικούς πολέμους» πάνω σε θέματα όπως η αναπαραγωγή και η ομοφυλοφιλία, εξακολουθεί να διατηρεί μια απολύτως αντίθετη στάση στην παρένθετη μητρότητα, για μία σειρά από ηθικούς και θεολογικούς λόγους, μιλώντας για «ιδεολογικό αποικιοκρατισμό» και υπεροψία της πλούσιας Δύσης απέναντι σε πιο φτωχά μέρη του κόσμου, με εκμετάλλευση γυναικών που βρίσκονται σε ανάγκη.

Την προηγούμενη χρονιά δήλωσε ότι ενώ είναι θεμιτό να χρησιμοποιεί κανείς τις πιο προηγμένες επιστημονικές τεχνολογίες και γνώσεις για να βοηθήσει τις αποδεκτές επιθυμίες για τη σύλληψη παιδιού, είναι απάνθρωπη πρακτική «η μήτρα προς ενοικίαση» και το εμπόριο ωαρίων. Παρόμοιες θέσεις έχει εκφράσει και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

Τον περασμένο Μάιο ο Πάπας και η Μελόνι εμφανίστηκαν σε συνέδριο της Ρώμης για την υπογεννητικότητα στην Ιταλία, με την πολιτικό να δηλώνει ότι «η γέννα δεν είναι προς πώληση, η μήτρα δεν ενοικιάζεται και τα παιδιά δεν είναι προϊόντα που μπορείτε να επιλέξετε και ίσως μετά να επιστρέψετε».

Τον Μάρτιο, η Ιταλίδα υπουργός Οικογένειας Ροσέλα δεσμεύθηκε να θεσπίσει νόμο για τη δίωξη της «μήτρας προς ενοικίαση», τόσο από γηγενείς όσο και από επισκέπτες. Ο δε Φραγκίσκος έχει καταστήσει σαφές ότι βλέπει την παρένθετη μητρότητα ως εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο και τις σύγχρονες ερμηνείες σχετικά με το φύλο ως διαβρωτικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Οι θέσεις του Πάπα μπορεί να ακούγονται σκληρές για γυναίκες που μπορούν να αποκτήσουν παιδιά μόνο μέσω παρένθετης μητέρας, όμως η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σπεύδει να βάλει τα όριά της, επειδή ακόμα και τα ευρωπαϊκά κράτη που έχουν υιοθετήσει αυτή τη διαδικασία αποτυγχάνουν να διαφυλάξουν τις γυναίκες από την εκμετάλλευση και το εμπόριο μήτρας.

Βιογραφικό

Αργεντίνος ιερέας και 266ος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

Γεννήθηκε το 1936 στο Μπουένος Αϊρες από Ιταλούς γονείς. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και Θεολογική Σχολή του Σαν Μιγκέλ. Δίδαξε Λογοτεχνία και Ψυχολογία σε κολέγιο της Σάντε Φε. Εντάχθηκε στο Τάγμα των Ιησουϊτών το 1958 και χειροτονήθηκε ιερέας το 1969. Κατά τη δεύτερη μέρα του κονκλαβίου τού 2013, ύστερα από την παραίτηση του Βενεδίκτου ΙΣΤ’, εξελέγη Πάπας. Εγινε ο πρώτος Λατινοαμερικανός Πάπας και στην πρώτη του ομιλία, στις 16 Μαρτίου 2013, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είχε επιλέξει να ονομαστεί προς τιμήν του αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης (1182-1226) επειδή ανησυχούσε ιδιαίτερα για την ευημερία των φτωχών. Το 2017 αναγνώρισε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Α’ ως σεβάσμιο, που αποτελεί το δεύτερο στάδιο από τα τέσσερα της διαδικασίας αγιοκατάταξης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This