Πεπεισμένος ότι οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να στρέφουν την πλάτη τους στην Ουκρανία, δηλώνει ο Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστηρίζοντας ότι ήδη εμφανίζονται τα πρώτα «σύννεφα», όσον αφορά στη συνέχιση παροχής οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται ότι πέταξαν τα λεφτά τους από το παράθυρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Υποστήριξε δε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται «σε πολύ δύσκολη θέση», επειδή «δεν λαμβάνει πλέον χρήματα, δεν υπάρχουν αρκετές οβίδες για αυτόν στο εξωτερικό και έχει προβλήματα στο εσωτερικό» της Ουκρανίας.
#Ukraine Le porte-parole du Kremlin assure que les Européens commencent à tourner le dos à l’Ukraine. “Les Européens se rendent bien compte qu’ils ont jeté leur argent par les fenêtres”, se félicite Dmitri Peskov. “Zelensky ne reçoit plus d’argent, il n’y a pas assez d’obus pour… pic.twitter.com/h1Wc76i1we
— L’Echiquier social (@EchiquierSocial) January 23, 2024
Ο Πεσκόφ εμφανίστηκε ικανοποιημένος και για τις διαφωνίες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στις ΗΠΑ, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι μπλοκάρουν μια σημαντική οικονομική βοήθεια που προορίζεται για την Ουκρανία. «Κάποια στιγμή ο Μπάιντεν είπε ότι ήταν επένδυση για τους Αμερικάνους» η παροχή βοήθειας στο Κίεβο. «Αν το πιστέψουμε αυτό, (…) τότε χρεοκόπησαν», πρόσθεσε σε αψύ ύφος ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Τις τελευταίες εβδομάδες το Κρεμλίνο προσπαθεί να εμφανίσει ως διχασμένες τις χώρες της Δύσης, όσον αφορά τη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν απέναντι στην Ουκρανία, έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια πολέμου. Εξάλλου, η Μόσχα εμφανίζεται πολύ πιο αισιόδοξη, μετά και την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης, το περασμένο καλοκαίρι, την ώρα που, στην πράξη, το μέτωπο των περίπου 1.000 χιλιομέτρων παραμένει «παγωμένο». Αυτό θεωρείται ότι είναι προς όφελος του ρωσικού στρατού, ο οποίος τους τελευταίους μήνες ενίσχυσε τις θέσεις του, κινητοποιώντας εκ νέου την εθνική αμυντική βιομηχανία, για να εξασφαλίσει τα αναγκαία πυρομαχικά και τη συνέχιση των επιχειρήσεών του.
Aπό την πλευρά της, η Ουκρανία έχει σοβαρούς λόγους να φοβάται ότι η δυτική βοήθεια θα αρχίσει να φθίνει, ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών τον Ιούνιο και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.