Kι όμως, συνέβη… Ένα θέμα για το οποίο φωνάζει όλος ο πλανήτης, στην Τσεχία μάλλον δεν αποτελεί προτεραιότητα η λύση του.
Τα μέλη της Άνω Βουλής του τσεχικού κοινοβουλίου, ειδικότερα της Γερουσίας, καταψήφισαν -με οριακή πάντως διαφορά- την διεθνή συνθήκη, η οποία αποσκοπεί στην πρόληψη και συνάμα καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
Στην ψηφοφορία που διεξήχθη, η επικύρωση της συνθήκης δεν πέρασε για μόλις δύο ψήφους μεν, αλλά και πάλι προκάλεσε εντύπωση το αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα που αφήνει την τσεχική… δημοκρατία στην μειοψηφία ευρωπαϊκών χωρών που έχουν μεν αρχικά υπογράψει την συνθήκη (της Κωνσταντινούπολης), αλλά -κι αυτό έχει σημασία- δεν την έχουν επικυρώσει.
Czech Senate did NOT ratify the Istanbul Convention.
Czech republic once again illustrated its arrogance towards women rights and gender equality. We really are mentally stuck in Middle Ages.Shame on those who voted against @kducsl @CSSD @ODScz https://t.co/uIpSYs2Uid
— poranupomala 孔珍智 (@ZuzaZhenzhi) January 25, 2024
Η συνθήκη, που συνομολογήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα δεκάδες κράτη μέλη του, αναγνωρίζει την βία κατά των γυναικών ως παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καλύπτοντας πολλές μορφές έμφυλης βίας. Υπογράφτηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2011 και τέθηκε σε ισχύ 3 χρόνια μετά.
Οι Τσέχοι συντηρητικοί -αντίπαλοι της συνθήκης- υποστήριξαν ότι η συνθήκη παρεκκλίνει από τους «παραδοσιακούς ρόλους», όπως τους χαρακτηρίζουν, για τους άνδρες και τις γυναίκες στην κοινωνία. Και αναφέρουν επίσης πως δεν έχει μειώσει την βία στις χώρες που την επικύρωσαν! Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τσεχίας ,Μάρτιν Ντβόρζακ, βέβαια, αποκάλεσε την απόρριψη της συνθήκης ως διεθνή ντροπή: «Στέλνουμε ένα πολύ κακό σήμα στις γυναίκες και τα στα κορίτσια, ότι δεν θεωρούμε απαραίτητο να προστατεύουμε τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας».
Ο πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα, από πλευράς του, με τοποθετήσεις στην ταμπλόιντ Blesk, δήλωσε πως «η απόρριψη δεν είναι κάποιο σήμα και δεν θα επηρεάσει την μάχη της χώρας κατά της βίας και τους υφιστάμενους νόμους. Μια ευρύτερη δημόσια συζήτηση χρειάζεται για την μελλοντική επικύρωσή του».
Η καταψήφιση εξάλλου, της επικύρωσης σημαίνει πως η κάτω βουλή δεν προτίθεται να ασχοληθεί με την συνθήκη στο παρόν, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων CTK. Όπερ σημαίνει πως το αποτέλεσμα δεν είναι σαφές για το πότε θα τεθεί και πάλι προς ψήφιση ο νόμος.
Όλα αυτά όμως, δεν σημαίνουν πως η τσεχική δημοκρατία έχει απορρίψει εντελώς ή έχει αποχωρήσει από την συνθήκη, την οποία, σημειωτέον, υπέγραψε εν έτει 2016. Οι περισσότερες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υπογράψει και επικυρώσει την συνθήκη. Αν και η γειτονική της Τσεχίας, Σλοβακία, επίσης δεν την έχει επικυρώσει. Να τονιστεί, πως το 2021, η Τουρκία αποσύρθηκε από την συνθήκη.