Οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) θα συνεδριάσουν μέσω βιντεοσύνδεσης αυτό το Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, για την Ουκρανία, «με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου από τη ρωσική επίθεση εναντίον της».
Η συγκεκριμένη σύνοδος είναι και η πρώτη των ηγετών της G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς), αφότου ανέλαβε την προεδρία της η Ιταλία, με την ιταλική κυβέρνηση να επισημαίνει πως σε αυτήν θα μιλήσει και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς η εν λόγω τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο όπου το Κίεβο παραδέχεται ανοιχτά ότι η κατάσταση στο μέτωπο είναι «εξαιρετικά δύσκολη» για τις δυνάμεις του, καθώς δεν έχουν πυρομαχικά και στερούνται την αμερικανική βοήθεια.
First meeting of #G7 Heads of State and Government under the Italian Presidency to be held on February 24th.
The discussion will focus on support to Ukraine. #G7Italyhttps://t.co/dp1M9mY8pm pic.twitter.com/6Ut74ZJFPN— G7 Italy (@G7) February 20, 2024
Νωρίτερα σήμερα η Ουκρανία γνωστοποίησε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε δεκάδες επιθέσεις στο ανατολικό και το νότιο μέτωπο, αμέσως μετά την κατάληψη της πόλης Αβντιίβκα το περασμένο Σάββατο. Όσον αφορά, πάντως, στη βοήθεια των ΗΠΑ, η οποία παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας, αλλά έχει μπλοκαριστεί από το αμερικανικό Κογκρέσο, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ ανέφερε σήμερα ότι είναι αισιόδοξος πως στο τέλος θα σταλεί. «Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν και αυτές την Ουκρανία, όπως κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία, όλες οι χώρες της G7, το ΔΝΤ και όλοι οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί», δήλωσε σχετικά στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ιαπωνία.
The G7 meeting to discuss major new sanctions against Russia is taking place by video conference on Sat 24th Feb (not Thurs 22nd Feb). Ukraine’s President Volodymyr Zelenskyy is expected to participate in the discussions. https://t.co/wOIAyJiWfM
— The Young Pretender (@Dioclet54046121) February 20, 2024
Η G7 αποφάσισε τον Ιούλιο του 2023 να προχωρήσουν τα μέλη της στην υπογραφή διμερών συμφωνιών ασφάλειας με την Ουκρανία. Μετά τη Βρετανία, τον Ιανουάριο, το Κίεβο υπέγραψε τέτοιες συμφωνίες με τη Γερμανία και τη Γαλλία, την περασμένη εβδομάδα. Άλλες 25 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Πολωνία, έχουν επίσης ενταχθεί σε αυτήν την πρωτοβουλία, με τις συμφωνίες αυτές να αφορούν στην παράδοση στρατιωτικού υλικού, την εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς και στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας.
«Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση» παραδέχεται ο Ζελένσκι
Λίγες ημέρες μετά την κατάληψη της Αβντιίβκα από τα ρωσικά στρατεύματα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε πως η κατάσταση είναι «εξαιρετικά δύσκολη», ιδιαίτερα στις περιοχές όπου έχουν συγκεντρωθεί οι ρωσικές δυνάμεις. Η Ουκρανία ξεμένει από όπλα, στρατιώτες και… δυτική υποστήριξη.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, επισκεπτόμενος το μέτωπο στη βορειοανατολική Ουκρανία επισήμανε πως οι Ρώσοι «εκμεταλλεύονται τις καθυστερήσεις στην παράδοση βοήθειας στην Ουκρανία και αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα». Πρόσθεσε δε πως η χώρα του έχει έλλειψη πυροβολικού και έχει εξίσου ανάγκη από αντιαεροπορική άμυνα και από όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς. Σημείωσε, επίσης, πως ο αποκλεισμός των συνόρων με την Πολωνία από πολωνούς οδηγούς φορτηγών και αγρότες καταδεικνύει «τη διάβρωση της αλληλεγγύης» προς τη χώρα του.
Ενδεικτικό της «δύσκολης κατάστασης» στην οποία αναφέρθηκε ο Ζελένσκι ήταν ο τρόπος με τον οποίο επετεύχθη η κατάληψη της Αβντιίβκα, μια πόλη σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης. Εκεί είχε μεταφερθεί και μια από τις πιο αξιόμαχες μονάδες του Κιέβου, η 3η ταξιαρχία εφόδου, ωστόσο τα ουκρανικά στρατεύματα περικυκλώθηκαν από όλες τις πλευρές. Η αναλογία δυνάμεων ήταν συντριπτικά υπέρ της Ρωσίας. «Έξι Ουκρανοί στρατιώτες είχαν να αντιμετωπίσουν περίπου 100 εισβολείς», δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχους του ουκρανικού στρατού. Ταυτόχρονα οι Ρώσοι στρατιώτες είχαν ισχυρή υποστήριξη και από μηχανοκίνητες ταξιαρχίες, αλλά και κάλυψη από εναέριους βομβαρδισμούς.
Η εικόνα στη «Διάσκεψη του Μονάχου», που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, αντανακλά τα αδιέξοδα της Δύσης. Κοινή διαπίστωση των δυτικών ηγετών ήταν πως τίποτε από όσα έχουν κάνει ως τώρα κατά του Κρεμλίνου δεν έχει φέρει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει καταφέρει να υπερκεράσει τις κυρώσεις, επιδεικνύοντας εξαιρετική ανθεκτικότητα σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο και πετυχαίνει νίκες που προξενούν από ανησυχία, έως και απελπισία στο δυτικό μπλοκ.
Στο πεδίο των μαχών, ο ρωσικός στρατός έχει περάσει ξανά σε φάση επίθεσης. Μετά την κατάληψη της Αβντιίβκα συνεχίζει τις επιχειρήσεις στις ανατολικές και τις νότιες περιοχές της Ουκρανίας, με το πεζικό να συνοδεύεται πλέον από τεθωρακισμένα και την αεροπορία. Ταυτόχρονα, η Ρωσία καταγράφει ταχύτερη ανάπτυξη από όλες τις χώρες της G7 και, όπως, δήλωσε πρόσφατα ο Ρώσος ηγέτης: «Προέβλεψαν την παρακμή, την αποτυχία, την κατάρρευση. Έλεγαν πως δεν θα αντέξουμε, θα εγκαταλείψουμε ή θα καταρρεύσουμε. Τα αποτελέσματα σε κάνουν να θέλεις να προχωρήσεις στη γνωστή χειρονομία με το σήκωμα του μεσαίου δάχτυλου, αλλά δεν θα το κάνω».
- Ανατίναξαν Ουκρανό βαθμοφόρο του «Δεξιού Τομέα» στην Οδησσό!
- Φρικτό αλλά αποκαλυπτικό στιγμιότυπο από τον πόλεμο στην Ουκρανία