Το διαστημόπλοιο «Odysseus» της Intuitive Machines προσσεληνώθηκε στο νοτιότερο μέρος του φεγγαριού, εκεί όπου ουδέποτε στο παρελθόν είχε βρεθεί άλλο διαστημικό σκάφος και για να το… αποδείξει, μοιράστηκε στο διαδίκτυο μέσω της πλατφόρμας Χ τις πρώτες φωτογραφίες από την αθέατη -μέχρι σήμερα- πλευρά της Σελήνης.
Το «Odysseus» προσσεληνώθηκε την περασμένη Παρασκευή, στη 01.23 ώρα Ελλάδας, αποτελώντας το πρώτο διαστημόπλοιο ιδιωτικής εταιρείας που φτάνει στη Σελήνη και, ταυτόχρονα, το πρώτο αμερικανικό έπειτα από 50 ολόκληρα χρόνια. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η τελική κάθοδος περιπλέχθηκε λόγω μιας βλάβης στο σύστημα πλοήγησης, με αποτέλεσμα το διαστημόπλοιο, αντί να κατέβει κάθετα, κατέληξε πεσμένο στο πλάι.
🚨 The U.S. moon lander Odysseus is “OK!”
It’s landed safely, though it’s on its side. It managed to capture images of the Schomberger crater despite the unexpected orientation.#Odysseus #MOONLANDING #USA pic.twitter.com/jxVLuyzHv6
— World News Global (@WorldNewsGb) February 24, 2024
«Το Odysseus εξακολουθεί να επικοινωνεί με τους ελεγκτές πτήσης της Nova Control από την επιφάνεια της Σελήνης» ανέφερε η εταιρεία σήμερα, δίνοντας στη δημοσιότητα δύο φωτογραφίες, η πρώτη από την κάθοδό του στην επιφάνεια του δορυφόρου της Γης και η δεύτερη 35 δευτερόλεπτα μετά την πτώση του, όπου φαίνεται ο ρηγόλιθος του κρατήρα Malapert.
Images from NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter Camera team confirmed Odysseus completed its landing at 80.13°S and 1.44°E at a 2579 m elevation. After traveling more than 600,000 miles, Odysseus landed within 1.5 km of its intended Malapert A landing site, using a contingent… pic.twitter.com/CaMSSO4Gfb
— Intuitive Machines (@Int_Machines) February 26, 2024
Το σκάφος μεταφέρει επιστημονικά εργαλεία της NASA, η οποία θέλει να εξερευνήσει τον νότιο πόλο της Σελήνης, προτού στείλει εκεί αστροναύτες, στο πλαίσιο των αποστολών «Artemis». Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία αποφάσισε να αναθέσει αυτό το έργο σε ιδιωτικές εταιρείες, θεωρώντας πως με τη συγκεκριμένη στρατηγική θα καταφέρει να κάνει το ταξίδι προς τη Σελήνη συχνότερα και φθηνότερα…
- Δείτε σχετικό ρεπορτάζ: