Θανατική ποινή… με παράταση.
Την τελευταία στιγμή σταμάτησε… για ακόμη μια φορά η εκτέλεση ενός 73χρονου Αμερικανού κρατούμενου, που έχει καταδικαστεί σε θάνατο στο Άινταχο. Ο λόγος είναι ότι… δεν κατάφεραν να του χορηγήσουν την φονική ένεση μέσα στο χρονικό διάστημα που προβλέπει η νομοθεσία σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ!
Ο Τόμας Κριτς ένας κατά συρροή δολοφόνος, έχει περάσει περισσότερα από 40 χρόνια περιμένοντας να εκτελεστεί, γνωρίζοντας φυσικά όλες τις εξελίξεις. Καταδικάστηκε σε θάνατο για τον φόνο συγκρατούμενού του, όταν εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης και ενώ είχε παρθεί απόφαση να εκτελεστεί με την χορήγηση φονικής ένεσης, αυτό δεν συνέβη.
Η διεύθυνση της φυλακής κατέληξε ότι «ήταν αδύνατο να γίνει ενδοφλέβια έγχυση». Έτσι τουλάχιστον ανέφεραν οι σωφρονιστικές αρχές του Άινταχο. Η απόφαση μάλιστα ελήφθη αφού έγιναν συνολικά οκτώ (!) προσπάθειες –σε χέρια και πόδια- για ενδοφλέβια έγχυση στον καταδικασμένο, όπως διευκρίνισε ο διευθυντής των φυλακών, Τζος Τίγουολτ. Προσθέτοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν και πότε θα επαναπρογραμματιστεί η εκτέλεση του Κριτς!
Η προηγούμενη εκτέλεση, που είχε… αναβληθεί για τον ίδιο λόγο, ήταν αυτή του Κένεθ Σμιθ στην Αλαμπάμα στις 17 Νοεμβρίου 2022! Ο Σμιθ είχε καταδικαστεί με την εσχάτη των ποινών το 1996 για τον φόνο μίας γυναίκας, έπειτα από «παραγγελία» του συζύγου της. Τελικώς, εκτελέστηκε στις 25 Ιανουαρίου με υποξία, λόγω της εισπνοής αζώτου, κάτι που έγινε πρώτη φορά παγκοσμίως και προκάλεσε κύμα αντιδράσεων… Και οι 24 εκτελέσεις ωστόσο που έγιναν στις ΗΠΑ το 2023, πραγματοποιήθηκαν με φονική ένεση.
Η δεύτερη εκτέλεση εξάλλου που έγινε ήταν αυτή του 50χρονου Ίβαν Κάντου. Η περίπτωση του οποίου είχε προκαλέσει ενδιαφέρον πολλών διασημοτήτων. Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε στο Τέξας. Εκεί που ο Κάντου είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 2001 για τον φόνο -την προηγούμενη χρονιά- του ξάδερφού του Τζέιμς Μοσκίντα και της αρραβωνιαστικιάς του Έιμι Κίτσεν. Μέχρι το τέλος του πάντως, δήλωνε αθώος.
Είκοσι τρεις αμερικανικές πολιτείες, σημειωτέον, έχουν καταργήσει την θανατική ποινή. Έξι άλλες –η Αριζόνα, η Καλιφόρνια, το Οχάιο, το Όρεγκον, η Πενσιλβάνια και το Τενεσί— έχουν επιβάλει μορατόριουμ στις εκτελέσεις, έπειτα από απόφαση των τοπικών κυβερνητών τους.
Πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου Gallup, δείχνει πως για πρώτη φορά από το 2000 το 50% των Αμερικανών εκτιμά ότι η θανατική ποινή δεν εφαρμόζεται δίκαια στην χώρα. Έναντι του 47% που έχει αντίθετη άποψη. Η πλειονότητα των Αμερικανών (53%) όμως, εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της απόφασης. Ένα θέμα ετσι κι αλλιώς με πολλές παραμέτρους και διαστάσεις.