Συνεχίζεται η οικονομική αλλά και κοινωνική αναταρχή στην Αργεντινή της (πολιτικής) αστάθειας.
Υπάρχουν όπως διαπιστώνεται αυτοί που παίρνουν λιγότερα φάρμακα από όσα τους έγραψαν οι γιατροί. Και αυτοί που επιλέγουν… ποια θεραπεία θα πάρουν. Αλλά και εκείνοι που δεν θα πάρουν καν φάρμακα, διότι απλώς δεν έχουν να πληρώσουν!
Στην Αργεντινή της «απελευθέρωσης» των τιμών, του ακραίου πληθωρισμού, όπου η κυβέρνηση Μιλέι το έχει ρίξει σε αυστηρούς ελέγχους, επιδιώκοντας περικοπές δημοσίων δαπανών και για τα φάρμακα, το να κάνει κανείς το προφανές, να φροντίζει την υγεία του, μετατρέπεται σε πολυτέλεια!
«Ανάμεσα στο να πάρει να φάει ή να πάρει φάρμακα, ο κόσμος επιλέγει να φάει». Έτσι εξηγεί η Μαρσέλα Λόπες την πτώση των πωλήσεων στο φαρμακείο της στην Πάρκε Τσακαβούκο, συνοικία της μεσαίας τάξης στο Μπουένος Άιρες. Βλέπει καθημερινά ασθενείς που έρχονται να πάρουν αντιβιοτικά, αλλά μόλις βλέπουν την τιμή, φεύγουν με ένα κουτί παυσίπονα! Οι πωλήσεις φαρμάκων μειώθηκαν κατά 18% τον Ιανουάριο (των συνταγογραφούμενων έως και 70%), τονίζουν συλλογικοί φορείς των φαρμακοποιών.
«Ως πέρυσι, υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις φαρμακευτικές εταιρείες για να ελέγχονται οι τιμές», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρουβέν Σάχεμ, διευθυντής του κέντρου επαγγελματιών φαρμακοποιών. Η συμφωνία αφέθηκε, όπως συνέβη με άλλους τομείς της αγοράς (τρόφιμα, καύσιμα, ενέργεια) από την κυβέρνηση Μιλέι.
Τα μέτρα που προωθεί φέρνουν απορρυθμιστικό μοτίβο και μόνο «εξυγίανση» δεν φέρνουν, ειδικά με τον πληθωρισμό, που είχε ήδη εκτιναχθεί στο 211%! Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 20% τον Ιανουάριο, δοκιμάζοντας την λειψή αγοραστική δύναμη των πολιτών, μετά την υποτίμηση του πέσο, κατά 50% και πλέον.
Η πλειοψηφία του κόσμου αναγκάζεται σε σκληρές επιλογές στην χώρα της Λατινικής Αμερικής. Η φτώχεια μαστίζει το 57% του πληθυσμού, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση κοινωνικού παρατηρητηρίου.
Η Βιβιάνα Μπογάδο, σεφ, ο γιος της οποίας, Ντανιέλ, χρειάζεται αντιβιοτικά λόγω βακτηρίων στο έντερο, βρίσκεται αντιμέτωπη με σκληρό δίλημμα: «Πρέπει να επιλέξω, ή τη δική του θεραπεία, ή τη δική μου για τη χοληστερίνη»…
Αυτοί που πλήττονται φυσικά περισσότερο είναι οι συνταξιούχοι κι οι εργαζόμενοι.
«Παίρνω πέντε διαφορετικά φάρμακα, τα δύο μου προσφέρονται δωρεάν, αλλά για τα υπόλοιπα ξοδεύω 85.000 πέσος (σχεδόν 100 δολάρια) τον μήνα, δηλαδή το ένα τρίτο της σύνταξής μου», λέει η ηλικιωμένη Γκρατσιέλα Φουέντες. Και μία σειρά άλλων τρανταχτών παραδειγμάτων ανθρώπων που αδυνατούν να πάρουν την αγωγή τους!
In crisis-hit Argentina, soaring medicine prices force tough choices: food or treatment? Patients left stranded as vital medicines vanish amid skyrocketing inflation https://t.co/9ck9HE8xOm
— TRT World (@trtworld) March 2, 2024
IMF, White House applaud Milei’s “shock therapy” as Argentina’s poverty rate nears 60 percent https://t.co/wf8K0PqSYv Global finance capital has chosen Argentina as a key battleground and testing site to spearhead a dramatic escalation of the war against the working class…
— John Thomson (@jbthomson51) March 3, 2024