Με όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοιχτά, οι σκληρές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται. Είναι δεδομένο, και αυτό το παραδέχονται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, πως η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αποτελεί μια πολύ δύσκολη εξίσωση, καθώς εμφανίζονται ορισμένα ανυπέρβλητα εμπόδια ανάμεσα στις απαιτήσεις του Ισραήλ, αλλά και της Χαμάς.
Η αποχώρηση της αντιπροσωπίας της Χαμάς από το τραπέζι των συζητήσεων δυσχέρανε ακόμη περισσότερο την κατάσταση και ενίσχυσε το κλίμα απαισιοδοξίας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, τόσο η ισλαμιστική οργάνωση όσο και το Κάιρο ξεκαθαρίζουν ότι οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ δεν έχουν τελειώσει. Σημαντικό ρόλο στην αποτροπή του τορπιλισμού των διαβουλεύσεων φαίνεται πως διαδραματίζει η διεθνής πίεση που έχει αυξηθεί, εμμένοντας στην προοπτική εκεχειρίας 40 ημερών, με αφορμή την έναρξη του ισλαμικού μήνα του Ραμαζανιού την ερχόμενη εβδομάδα.
Αιγύπτιοι και Καταριανοί μεσολαβητές αγωνίστηκαν το προηγούμενο διάστημα να σφραγίσουν μια συμφωνία που θα περιελάμβανε την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων, με αντάλλαγμα Παλαιστινίους που παραμένουν υπό κράτηση σε ισραηλινές φυλακές. Ομως η άρνηση του Ισραήλ να στείλει αντιπροσωπία στο Κάιρο, ζητώντας πρώτα έναν κατάλογο των επιζώντων ομήρων που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν οδήγησε σε προσωρινό αδιέξοδο τη διαδικασία.
Από την πλευρά της, η Χαμάς δήλωσε ότι το Τελ Αβίβ δεν αποδέχθηκε τα αιτήματά της για να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, αλλά ούτε και την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τις πόλεις της Γάζας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Χαμάς αναφέρει ότι η αντιπροσωπία της αναχώρησε από το Κάιρο το πρωί της Πέμπτης «για διαβουλεύσεις με την ηγεσία του κινήματος».
Παράλληλα, το αιγυπτιακό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι μετέδωσε, επικαλούμενο ανώτερη πηγή, ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα. Με τον χρόνο να μην είναι σε καμία περίπτωση σύμμαχος, η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας ενισχύει καθημερινά την απειλή για περαιτέρω εξάπλωση των εχθροπραξιών, την ώρα που πληθαίνουν οι αναφορές για νέους θανάτους από πείνα στη Γάζα.
Ανθρωπιστική καταστροφή και βοήθεια
Οι παραδόσεις βοήθειας χαρακτηρίζονται ολοένα πιο επείγουσα ανάγκη, καθώς η ανθρωπιστική καταστροφή στον πολιορκημένο θύλακα επιδεινώνεται. Σε αυτό το πλαίσιο το πρακτορείο Reuters ανακοίνωσε πως βοήθεια προοριζόμενη για τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας θα μεταφερθεί διά θαλάσσης από την Κύπρο εντός των ημερών, χωρίς να είναι σαφές σε αυτό το στάδιο ποια χώρα ή ποιες χώρες προσφέρουν τη βοήθεια και ποια είναι η ποσότητά της.
Η πηγή του Reuters μίλησε για συντονισμό στο συγκεκριμένο ζήτημα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Θέλουν η βοήθεια να σταλεί προτού αρχίσει το Ραμαζάνι» (την Κυριακή) εξήγησε η πηγή, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Την ίδια στιγμή, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι η χώρα του συμφωνεί «με την πρόταση για δημιουργία θαλάσσιου, ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα, η οποία προσλαμβάνει όλο και πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά». «Πρόκειται για πρόταση που γεννήθηκε από ιδέα της Κύπρου για να βοηθηθούν οι Παλαιστίνιοι» κατέληξε ο Ταγιάνι.
Δείτε επίσης:
- Ανοιχτή σύγκρουση Ισραήλ – ΗΠΑ φέρνει η απόφαση κατασκευής λιμανιού στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια
- Λευκός Οίκος: Η Κύπρος θα βοηθήσει στον ανεφοδιασμό της Γάζας!
- Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για επίτευξη νέας ανακωχής στη Γάζα