Πολλοί ήταν εκείνοι που ήλπιζαν ότι οι πρόσφατες εκλογές στο Πακιστάν θα προσέφεραν μια περίοδο σταθερότητας και ηρεμίας, σε μια χώρα που ταλανίζεται από τον πολιτικό διχασμό, τον καλπάζοντα πληθωρισμό και την οικονομική καχεξία. Το εκλογικό αποτέλεσμα όμως αντί τούτων έδωσε το σχηματισμό μιας αδύναμης μειοψηφικής κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία θεωρείται από τους πολιτικούς αναλυτές διστακτική πολιτικά και χωρίς να γνωρίζει η ίδια ποια είναι η πραγματική και ισχύουσα εντολή των εκλογέων της.
Δύο εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές η Μουσουλμανική Λέγκα του Πακιστάν, κόμμα του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, και το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν του οποίου ηγείται ο Μπιλαουάλ Μπούτο, ανακοίνωσαν ότι θα σχηματίσουν νέα κυβέρνηση, χωρίς όμως να δώσουν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία. Το Πακιστάν σε μια βραδιά κατάφερε να βγει από την πολιτική μέθη και να μετατραπεί σε μια χώρα στην οποία επί της ουσίας κανείς δεν θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Το κατεστημένο, όπως ονομάζονται κατ΄ ευφημισμό οι πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν, εδώ και πολλά χρόνια πιστεύει ότι οι εκλογές είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθούν στα χέρια των πολιτικών, γράφει χαρακτηριστικά το BBC, και είναι σίγουρο ότι άνοιξαν ξανά το παλαιό βιβλίο με τα εκλογικά κόλπα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Ο κύριος αντίπαλος τους ο Ίμραν Κχαν κλείστηκε στη φυλακή υπό το βάρος 150 τουλάχιστον ποινικών κατηγοριών, ενώ οι αρχές ασφαλείας εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση τόσο εναντίον των οπαδών του αλλά και του κομματικού μηχανισμού, ο οποίος τον στηρίζει, κλείνοντας μάλιστα όλα τα διαδικτυακά μέσα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την προεκλογική του εκστρατεία.
Παρά τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του, το κόμμα Τεχρίκ του Ίμραν Κχαν ήρθε πρώτο στις εκλογές χωρίς όμως να κερδίσει πλειοψηφία, με την ευρεία στήριξη της νεολαίας και όλων των σύγχρονων εκλογικών μέσων, και παρά το σαμποτάζ από το κατεστημένο των ενόπλων δυνάμεων που χρησιμοποίησαν εναντίον του όλα τα εκλογικά όπλα του 20 αιώνα.
Ο Ίμραν Κχαν ακόμη και μέσα από τη φυλακή χρησιμοποίησε το πολιτικό του χάρισμα για να κερδίσει τις εκλογές, παρουσίασε τους εκλογικούς του αντιπάλους ως διεφθαρμένους πολιτικούς και έχει αποφασίσει να μην συνεργαστεί με κανένα κόμμα και να μείνει στην αντιπολίτευση. Οι αρχές του αρνήθηκαν κάθε πρόσβαση στους οπαδούς και τους συγγενείς του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, κάτι που δεν κατάφερε να τον κάμψει, αλλά κατάφερε να τον δυσκολέψει ώστε να μην κερδίσει την πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών. Το σίγουρο είναι ότι οι βίαιες αντιδράσεις και εκδηλώσεις των οπαδών εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας του Πακιστάν θα συνεχιστούν εν μέσω οικονομικού και πολιτικού χάους το οποίο αναμένεται να ενταθεί.
Ο Ίμραν Κχαν κατηγορεί το στρατό και το κατεστημένο ότι των καταδιώκουν επειδή επιθυμεί το Πακιστάν να ασκεί ανεξάρτητη οικονομική πολιτική κόντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγορούν ότι δεν γνωρίζει από οικονομικά και ότι με την πολιτική του στο παρελθόν βούλιαξε την οικονομία της χώρας. Ο ίδιος λέει ότι θα παραμείνει στην αντιπολίτευση και αρνείται να συμμετέχει σε ένα κυβερνητικό συνασπισμό των χαμένων όπως τον αποκαλεί, ποντάροντας φανερά στην επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα και στη σύγκρουση με το πολιτικό κατεστημένο και το στρατό.