Θέση στα μείζονα θέματα της επικαιρότητας πήρε ο Αντόνιο Γκουτέρες με τοποθετήσεις του.
«Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει δύσκολες προκλήσεις, από τις συγκρούσεις και τις γεωπολιτικές εντάσεις μέχρι την κρίση του κόστους ζωής, την εμβάθυνση των ανισοτήτων και την τριπλή πλανητική κρίση του κλίματος, της βιοποικιλότητας και της ρύπανσης», τόνισε στη 10η Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής των Περιφερειών και των Πόλεων, στο Μονς του Βελγίου, ο Πορτογάλος, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
«Οι ευρωπαϊκές περιφέρειες και πόλεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των προκλήσεων», υπογράμμισε. Και πατώντας σε αυτό, ανέδειξε τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ηγέτες της αυτοδιοίκησης: «Οι τοπικοί ηγέτες είναι ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες λύσεις», εξήγησε.
Ειδική αναφορά έκανε στην κλιματική κρίση: «Ο αγώνας κατά της κλιματικής καταστροφής θα χαθεί ή θα κερδηθεί στις πόλεις, οι οποίες ευθύνονται για το 70% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» επισήμανε.
Ως προς αυτό συνεχάρη «τις δέκα ευρωπαϊκές πόλεις που βρίσκονται σε καλό δρόμο για να γίνουν κλιματικά ουδέτερες έως το 2030» και προέτρεψε κι άλλες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Εστιάζοντας στην σημασία της αυτοδιοίκησης, είπε πως «οι ηγέτες της πρέπει επίσης να έχουν θέση στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις αναπτύσσουν πολιτικές και κανονισμούς για το κλίμα».
Απηύθυνε την προτροπή να προωθήσουν τα φιλόδοξα εθνικά σχέδια για το κλίμα το 2025 Τα οποία θα είναι ευθυγραμμισμένα με το όριο του 1,5 βαθμού και θα καλύπτουν όλα τα αέρια του θερμοκηπίου και τους οικονομικούς τομείς. «Καθώς επιδιώκουμε τη διάσωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, χρειαζόμαστε περιφέρειες και πόλεις για να κατασκευάσουν ανθεκτικές υποδομές, να δημιουργήσουν πράσινες θέσεις εργασίας, να προωθήσουν την ποικιλομορφία και να οικοδομήσουν ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς εντός των κοινοτήτων», συμπλήρωσε.
Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, τούς είπε πως είναι «ένας ουσιαστικός κρίκος για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των πολυμερών θεσμικών οργάνων και των πολιτών».
Πρόσθεσε πως «η Σύνοδος Κορυφής του Μέλλοντος τον Σεπτέμβριο θα είναι μια ευκαιρία γενιάς για να επικαιροποιηθούν αυτά τα θεσμικά όργανα και να οικοδομηθεί μια πιο περιεκτική, δικτυωμένη και αποτελεσματική πολυμέρεια. Χρειαζόμαστε τις φωνές σας και την ενεργό συμμετοχή σας, για την ειρήνη και την ασφάλεια, για την μεταρρύθμιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής, για την ψηφιακή διακυβέρνηση και πολλά άλλα».
Ο Γκουτέρες προέτρεψε την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση να συμμετάσχει στις προετοιμασίες για την σύνοδο Κορυφής μέσω της Συμβουλευτικής Ομάδας του ΟΗΕ: «Μόνο με την συνεργασία μας μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα πιο βιώσιμο και ευημερούν μέλλον, γεφυρώνοντας χάσματα, αναβαθμίζοντας ζωές και μην αφήνοντας κανέναν πίσω».