Την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής εορτής του Ραμαζανίου ψήφισε σήμερα, Δευτέρα 25 Μαρτίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά και την αποχή των ΗΠΑ από την ψηφοφορία.
Με βάση την εν λόγω απόφαση, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί όχι μόνο σε άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς, αλλά και την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες στο παρελθόν είχαν ασκήσει βέτο σε παρόμοια ψηφίσματα, αυτή τη φορά προτίμησαν να απέχουν, ενδεικτικό της ψύχρανσης των σχέσεών τους με την κυβέρνηση Νετανιάχου, ανοίγοντας το δρόμο για να επικυρωθεί το νέο αυτό ψήφισμα.
BREAKING: The UN Security Council has passed a resolution calling for an immediate ceasefire in Gaza during Ramadan.
The resolution calls for the release of all hostages on all sides.
Russia attempted to put the word “permanent” into the text but the US voted against it. pic.twitter.com/49IpH98dIV
— BreakThrough News (@BTnewsroom) March 25, 2024
Όπως ανέφερε σχετικά η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα περιλάμβανε τροποποιήσεις που ζητήθηκαν από τις ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον δεν μπορούσε να ψηφίσει «ναι» επειδή «δεν συμφωνούσε με όλα». Στο πρόσφατο παρελθόν, οι ΗΠΑ είχαν αντιταχθεί στη φράση «κατάπαυση του πυρός» και είχαν χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο για να προστατεύσουν το Ισραήλ, παραδοσιακό σύμμαχό τους, με τη δικαιολογία ότι προέβαινε σε αντίποινα κατά της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Ωστόσο, αυτή τη φορά, και εν μέσω αυξανόμενων παγκόσμιων πιέσεων για εκεχειρία στον πόλεμο, όπου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 32.000 άμαχοι Παλαιστίνιοι, οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία, για να επιτρέψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσει άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα νηστείας των μουσουλμάνων που λήγει σε δύο εβδομάδες.
Σημειώνεται πως το ψήφισμα, το οποίο υποβλήθηκε από τα δέκα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς Οργανισμού, απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα που θα είναι σε ισχύ το Ραμαζάνι, την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων, καθώς και «την επείγουσα ανάγκη επέκτασης της ροής βοήθειας στη Γάζα». Σχολιάζοντας το αίσιο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η αποτυχία εφαρμογής του ψηφίσματος θα ήταν «ασυγχώρητη».