Ένωσαν για τα καλά δυνάμεις Γαλλία και Βραζιλία…
Οι πρόεδροι των δύο χωρών εγκαινίασαν ένα υποβρύχιο που κατασκευάστηκε στη χώρα της Νότιας Αμερικής με γαλλική τεχνολογία. Αυτό συνέβη στο πλαίσιο ενός προγράμματος που αποσκοπεί στην κατασκευή του πρώτου πυρηνικού υποβρυχίου της Βραζιλίας μέχρι το τέλος της δεκαετίας!
Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα παρέστησαν σε τελετή στο ναυπηγείο Itaguai κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου καθελκύστηκε το τρίτο πετρελαιοκίνητο υποβρύχιο που κατασκευάστηκε. Η ευρύτερη μεταξύ τους συνεργασία αγγίζει ως ντιλ τα 10.000.000.000 δολάρια.
Η πρώτη κυρία της Βραζιλίας Τζάνια ντα Σίλβα έσπασε ένα μπουκάλι σαμπάνιας στην πλώρη του υποβρυχίου Tonelero για γούρι και οι δύο πρόεδροι ενεργοποίησαν την καθέλκυση του σκάφους τύπου Scorpene. Το πρόγραμμα, σημειωτέον, που ξεκίνησε το 2008 κατά την διάρκεια της προηγούμενης προεδρικής θητείας του Λούλα, αποτελεί σύμπραξη με τον γαλλικό όμιλο Naval Group, όπου ο αμυντικός εργολάβος Thales κατέχει το 35% των μετοχών.
Το πρόγραμμα, που ονομάζεται ProSub, είναι το μεγαλύτερο έργο διεθνούς συνεργασίας της Βραζιλίας στον αμυντικό τομέα, δήλωσε ο Λούλα. Στόχος του είναι να προστατεύσει την κυριαρχία στα ύδατα από όπου προέρχεται το 85% του πετρελαίου της χώρας του και το 75% του φυσικού αερίου της.
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας δήλωσε ότι ο υποβρύχιος στόλος είναι απαραίτητος για την υπεράσπιση της 7.500 χιλιομέτρων ακτογραμμής και των υδάτων του Ατλαντικού. Εκεί δηλαδή που η Βραζιλία αναπτύσσει υπεράκτια εκμετάλλευση κοιτασμάτων μαύρου χρυσού.
Επανεκκίνηση
Ο Μακρόν να τονίσουμε οως πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Βραζιλία, η οποία αποσκοπεί ουσιαστικά στην επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που είχαν τερματιστεί στην διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης του Ζαΐρ Μπολσονάρου. Τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος επέκρινε κυρίως για την αποτυχία του να υπερασπιστεί το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.
Ο Μακρόν προσγειώθηκε στην πόλη Μπελέμ του Αμαζονίου, όπου η Βραζιλία θα φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις της COP30 το 2025. Ο Λούλα τον συνάντησε εκεί και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για να σταματήσουν την αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο.