Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη νέα επιστράτευση στην Ουκρανία ενέκρινε σήμερα Πέμπτη η ουκρανική Βουλή, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν νέες αναταραχές, καθώς μόνο λίγοι δεν είναι οι πολίτες που αρνούνται να πολεμήσουν, σε σημείο που προσπαθούν να διαφύγουν από τη χώρα!
Ειδικότερα, με το που ανακοινώθηκε η επιστράτευση, νεαροί Ουκρανοί που δεν θέλουν με τίποτα να πάνε στο πεδίο της μάχης, έσπευσαν στα δυτικά σύνορα της χώρας με σκοπό να το σκάσουν στη Ρουμανία. Ξωπίσω τους, ωστόσο, έτρεξαν άνδρες των ουκρανικών δυνάμεων καταστολής, οι οποίοι και προσπάθησαν να τούς εμποδίσουν με κάθε τρόπο. Στα social media κυκλοφόρησαν βίντεο στα οποία πολίτες που προσπάθησαν να διαφύγουν από τη χώρα, προπηλακίζονται και συλλαμβάνονται, κατηγορούμενοι για δειλία και προδοσία.
- Δείτε πλάνα από τα σύνορα:
«Δεν είμαι άπιστος. Πολλοί φίλοι μου ήδη έφυγαν. Όποιος έχει την ευκαιρία, φεύγει», δήλωσε στο Sky News νεαρός Ουκρανός που αποφάσισε να πάρει τον δρόμο για το εξωτερικό, για να αποφύγει τη στράτευση. Πέρασε τα σύνορα μέσα από τα βουνά, έχοντας καταβάλλει 6.000 δολάρια ως αντίτιμο για να βγει από τη χώρα. «Χρειάζομαι ειρήνη, για μένα κυρίως», τονίζει. «Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι έτοιμοι για να πεθάνουν. Και οι νέοι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να θάψουν τους εαυτούς τους ζωντανούς. Έρχονται αρκετοί σε εμάς για βοήθεια», δήλωσε ένας από τους ανθρώπους που τον βοήθησαν να διαφύγει.
These men were caught near the border with Romania trying to flee Ukraine.
They are not the only ones who do not want to fight and are trying to avoid conscription
— Sky News (@SkyNews) April 11, 2024
Κάθε εβδομάδα οι ουκρανικές Αρχές συλλαμβάνουν πολίτες που προσπαθούν να διαφύγουν από τη χώρα για να μην πολεμήσουν, αλλά και πολίτες που θεωρούνται ύποπτα για αρνητές στράτευσης, την ώρα που ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται επειγόντως ενισχύσεις από έμψυχο υλικό. Τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε δηλώσει πως η Ουκρανία χρειαζόταν πάνω από μισό εκατομμύριο νέους στρατιώτες.
Watch how young people in Ukraine are trying to cross the border with Romania and Poland in order to avoid being conscripted. Ukraine started the war in Feb 2022 with almost 1 mil soldiers (active + reservist) – now it is down to less than 200,000 soldiers as most of them has… pic.twitter.com/y4xzkvaXzP
— Ignis Rex (@Ignis_Rex) April 11, 2024
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ουκρανικός στρατός, εξασθενημένος και αντιμέτωπος με την έλλειψη πυρομαχικών, προσπαθεί να αναχαιτίσει τις ρωσικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία του μετώπου. Για να το κάνει αυτό, εκτός από πολεμοφόδια χρειάζεται και νέους στρατιώτες, καθώς, δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία, στο πεδίο της μάχης βρίσκονται κυρίως άνδρες μέσης ηλικίας που έχουν υποστεί τραυματισμούς, ενώ βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης. Ο αριθμός των στρατευμένων μειώνεται και ο ουκρανικός στρατός δείχνει να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του πολέμου με τη Ρωσία.
Watch how young people in Ukraine are trying to cross the border with Romania and Poland in order to avoid being conscripted. Ukraine started the war in Feb 2022 with almost 1 mil soldiers (active + reservist) – now it is down to less than 200,000 soldiers as most of them has… pic.twitter.com/y4xzkvaXzP
— Ignis Rex (@Ignis_Rex) April 11, 2024
Η Ουκρανία, αντιμέτωπη με έλλειψη εθελοντών για κατάταξη στο στρατό, εργαζόταν επί πολλούς μήνες πάνω στο επίμαχο αυτό νομοσχέδιο που είχε προκαλέσει ποικίλες αντιπαραθέσεις. Ειδικότερα, προβλέποντας -κυρίως- την αύξηση των ποινών για τους ανυπότακτους, το εν λόγω νομοσχέδιο προκάλεσε σκάνδαλο, λόγω της απόσυρσης, την τελευταία στιγμή, ενός άρθρου για την αποστράτευση των στρατιωτών που έχουν υπηρετήσει 36 μήνες, ένα ισχυρό πλήγμα για τους στρατιώτες που πολεμούν στο μέτωπο περισσότερο από δύο χρόνια.
Η κυβέρνηση διεύρυνε αρχικά την επιστράτευση, μειώνοντας την ηλικία όσων καλούνται να παρουσιαστούν στον στρατό από τα 27 στα 25 έτη, ενώ έσπευσε να διευκολύνει και τις διαδικασίες επιστράτευσης, δημιουργώντας ένα ειδικό ψηφιακό σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές ψήφισαν, επίσης, υπέρ του να επιστρατευτούν και κρατούμενοι. «Πρέπει να δώσουμε στους κατάδικους τη δυνατότητα να πολεμήσουν», έγραψε στο Telegram ο βουλευτής Ολέκσιι Γκοντσαρένκο, συνεισηγητής του επίμαχου νομοσχεδίου, δίνοντας, πάντως, την υπόσχεση ότι οι κατάδικοι για φόνο ή βιασμό δεν θα στρατολογηθούν.
- Δείτε το ρεπορτάζ:
- Δείτε επίσης: Καταστράφηκε το μεγαλύτερο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο του Κιέβου από ρωσικούς πυραύλους!