Ζυγίζει τις επιλογές του το Ισραήλ και τα επόμενα βήματά του και πώς ενδεχομένως θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν αφού συνεδριάζει το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο του πολέμου της χώρας.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συγκάλεσε συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου στο στρατιωτικό αρχηγείο Κιριάτ στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το Γραφείο του.
Διαβάστε ακόμα: Συγκλονιστική μαρτυρία από Έλληνα κάτοικο του Τελ Αβίβ – «Ζήσαμε τον εφιάλτη – Έβλεπα τα μαχητικά να περνάνε πάνω από το κεφάλι μας»
Μια φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το Πρωθυπουργικό Γραφείο, σύμφωνα με τους Times of Israel, δείχνει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να κάθεται μαζί με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, τον υπουργό Μπένι Γκαντζ, τον αρχηγό των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) Χέρτζλι Χάλεβι, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.
Πόσο κόστισε στο Ισραήλ η αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης
Η αεροπορική επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους ενάντια στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου και τα ξημερώματα της Κυριακής (14/04), κόστισε στο Ισραήλ περίπου 1,35 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.
Ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του αρχηγού του ισραηλινού επιτελείου, στρατηγός Ραμ Αμινάτς δήλωσε στην εφημερίδα Yedioth Ahronoth ότι το κόστος της άμυνας υπολογίζεται γύρω στα 4-5 δισεκατομμύρια σέκελ (1,08-1,35 δισεκατομμύρια δολάρια).
«Μιλάω μόνο για την αναχαίτιση της επίθεσης που εξαπέλυσαν οι Ιρανοί και όχι για τους τραυματισμούς οι οποίοι ήταν ελάχιστοι αυτή τη φορά», διευκρίνισε.
«Ένας πύραυλος Arrow που χρησιμοποιείται για την αναχαίτιση ενός ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου κοστίζει 3,5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο πύραυλος «Magic Wand» κοστίζει 1 εκατομμύριο δολάρια, συν των αεροσκαφών που συμμετείχαν στην αναχαίτιση των ιρανικών drones», πρόσθεσε ο στρατηγός.
Σήμερα το πρωί η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz επικαλέστηκε τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, ο οποίος είπε ότι το Ιράν εξαπέλυσε περίπου 350 πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα περισσότερα από τα οποία αναχαιτίστηκαν. Επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκαν κάποιες ζημιές στην αεροπορική βάση Νεβατίμ αλλά τόνισε ότι το «99% των απειλών κατά του Ισραήλ αναχαιτίστηκαν».
«Οι 25 από τους 30 πυραύλους κρουζ και οι περισσότεροι από τους 120 βαλλιστικούς πυραύλους, αναχαιτίστηκαν. Ελάχιστοι από αυτούς κατέπεσαν στο ισραηλινό έδαφος και προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Νεβατίμ», πρόσθεσε.
Ο Χαγκάρι επεσήμανε επίσης ότι «η προσπάθεια του Ιράν να καταστρέψει τις δυνατότητες της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας απέτυχε και ότι η βάση Νεβατίμ συνεχίζει να λειτουργεί».
Σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα, το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες drones τύπου Shahid κατά του Ισραήλ. Πρόκειται για φθηνά αλλά θανάσιμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία έχουν γίνει γνωστά ως τα Καλάσνικοφ της Τεχεράνης.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 50 κιλά εκρηκτικών κιλών ενώ η εμβέλειά τους ξεπερνά τα 2.000 χιλιόμετρα. Η τιμή των drones τύπου Shahid κυμαίνεται από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Η Ρωσία χρησιμοποιεί ήδη τα εν λόγω drones στον πόλεμο στην Ουκρανία. Λόγω του χαμηλού κόστους και της υψηλής αποτελεσματικότητάς τους, η χρήση αυτών των drones θα μπορούσε να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού σε μελλοντικές συγκρούσεις.
Το τελεσίγραφο του Μπάιντεν στον Νετανιάχου
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι οι ΗΠΑ δεν θα βοηθήσουν οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, όπως αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή (14/04), επικαλούμενα ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης.
Το Axios και το CNN, ειδικότερα, αναφέρουν ότι το μήνυμα αυτό μεταβιβάστηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών. Μάλιστα, το Axios αναφέρει ότι ο Τζο Μπάιντεν είπε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση. Από την πλευρά του, το CNN αναφέρει ότι ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα λάβουν μέρος σε οποιαδήποτε τέτοια αντεπίθεση.
*Φωτό από Twitter