Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ συγκαλεί την Τρίτη (16/04), ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
«Μετά τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, συγκάλεσα έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την Τρίτη. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια της περιοχής», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Following the Iranian attacks against Israel, I have called an extraordinary VTC meeting of EU Foreign Affairs ministers, on Tuesday.
Our objective is to contribute to de-escalation and security of the region.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) April 14, 2024
Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι εξ’ ονόματος των κρατών μελών της ΕΕ συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Χουσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν για να καταδικάσει τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και να καλέσει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, εξ ονόματος της ΕΕ, εξέδωσε δήλωση σχετικά με το Ιράν στην οποία επισημαίνονται τα εξής:
«Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους του Ιράν κατά του Ισραήλ. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια.
Η ΕΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για την ασφάλεια του Ισραήλ. Σε αυτήν την εξαιρετικά τεταμένη περιφερειακή κατάσταση, η περαιτέρω κλιμάκωση δεν μπορεί να είναι συμφέρον κανενός. Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση.
Η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια της περιοχής και βρίσκεται σε στενή επαφή με όλες τις πλευρές για τον σκοπό αυτό».
On behalf of EU Member States, I condemn in the strongest terms the Iranian attacks against Israel and call on all parties to exercise utmost restraint.
I just spoke to Iran’s FM Abdollahian to convey these messages & urge Iran not to escalate further.https://t.co/spGKwAuMXW
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) April 14, 2024
Εν αναμονή των αντιποίνων στο Ιράν επιστρέφει η κανονικότητα στο Ισραήλ
Επανέρχεται η κανονικότητα στο Ισραήλ μετά την σφοδρή επίθεση της Κυριακής από το Ιράν με πυραύλους και drones, την στιγμή που ο κόσμος κοιτάει με κομμένη την ανάσα περιμένοντας τα αντίποινα.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο στρατός της χώρας συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαιώνοντας ότι η ιρανική επίθεση άνευ προηγουμένου δεν θα τον εκτρέψει από την επίτευξη των στόχων που έχουν οριστεί στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.
«Μολονότι δεχτήκαμε επίθεση από το Ιράν, δεν χάσαμε από τα μάτια μας, ούτε για μια στιγμή, τη ζωτική αποστολή μας στη Γάζα, που συνίσταται να σώσουμε τους ομήρους μας που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, εντολοδόχου του Ιράν», δήλωσε χθες βράδυ ο αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.
Ανήγγειλε την ανάπτυξη τις επόμενες ημέρες δυο επιπλέον ταξιαρχιών εφέδρων στον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, υπάρχουν όμηροι που κρατούνται στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει αποφασισμένος να εξαπολύσει χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας εναντίον της πόλης αυτής, την οποία παρουσιάζει ως το τελευταίο οχυρό της Χαμάς, παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην εξουσία από το 2007 στον θύλακο. Κι αυτό παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον και άλλων πρωτευουσών, που φοβούνται λουτρό αίματος καθώς στη Ράφα βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες Γαζαίοι που εκτοπίστηκαν από άλλους τομείς.
Κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ, στην πόλη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι, οι περισσότεροι σε πρόχειρους καταυλισμούς.
Χθες, μην αντέχοντας πλέον, χιλιάδες πήραν παραθαλάσσιο δρόμο προς βορρά, έπειτα από τη διάδοση της —ψευδούς— φήμης ότι ο ισραηλινός στρατός επιτρέπει πλέον σε εκτοπισμένους να γυρίσουν σπίτια τους.
Η Χαμάς και το Ισραήλ αλληλοκατηγορούνται για σαμποτάζ των έμμεσων διαπραγματεύσεων για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Μολαταύτα «δεν είναι νεκρή η διπλωματία», διαβεβαίωσε χθες ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσουν ξανά κανονικά από σήμερα, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, τα σχολεία που έκλεισαν για λόγους ασφαλείας το Σάββατο, εξαιτίας της επαπειλούμενης επίθεσης του Ιράν.
Η επίθεση του Ιράν
Η Ισλαμική Δημοκρατία προχώρησε πράγματι τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή σε άνευ προηγουμένου επίθεση, που βάφτισε «Έντιμη Υπόσχεση», εξαπολύοντας πάνω από 350 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου. Ο ισραηλινός στρατός ωστόσο διαβεβαίωσε ότι την «απέκρουσε» με τη βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων συμμαχικών κρατών (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιορδανία κ.ά.). Κατ’ αυτόν, το 99% των drones, των βαλλιστικών πυραύλων και των πυραύλων κρουζ που κατευθυνόταν στην ισραηλινή επικράτεια καταστράφηκε, η πλειονότητα προτού καν πλησιάσει τα σύνορα.
«Η επίθεση άνευ προηγουμένου του Ιράν αντιμετωπίστηκε με άμυνα άνευ προηγουμένου», είπε με εμφανή ικανοποίηση ο αρχιπλοίαρχος Χαγκαρί.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, μόνο μερικοί βαλλιστικοί πύραυλοι μπήκαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο και προκάλεσαν «ελαφριές» ζημιές σε στρατιωτική βάση, που παραμένει σε λειτουργία. Έκανε λόγο για αρκετούς ελαφρά τραυματίες κι ένα κοριτσάκι 7 ετών που νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Το Ιράν απεναντίας διαβεβαίωσε πως «έπληξε όλους τους στόχους» του προκαλώντας «σοβαρές ζημιές στη μεγαλύτερη αεροπορική βάση της Νεγκέβ», στο νότιο Ισραήλ.
Καθώς «το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέλειψε το καθήκον του να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» όταν δεν καταδίκασε τον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και «σε αυτές τις συνθήκες, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα», είπε ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας χθες βράδυ.
Διαβεβαίωσε πως η Τεχεράνη δεν επιδιώκει επ’ ουδενί την κλιμάκωση, αλλά θα αντιδράσει δυναμικά σε «οποιαδήποτε απειλή ή επίθεση».
Από την άλλη, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Γκιλάντ Ερντάν απαίτησε το ΣΑ να προχωρήσει στην επιβολή «όλων των πιθανών κυρώσεων» σε βάρος του Ιράν «προτού να είναι πολύ αργά».
Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι «η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου», καθώς «οι λαοί της περιοχής είναι αντιμέτωποι με αληθινό κίνδυνο απόλυτου, καταστροφικού πολέμου», καταδικάζοντας ξανά την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, στην οποία είδε «σοβαρή κλιμάκωση» και ταυτόχρονα τον αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, υπενθυμίζοντας το «απαραβίαστο» των διπλωματικών εγκαταστάσεων.
Ο βομβαρδισμός της 1ης Απριλίου στο ιρανικό προξενείο στην πρωτεύουσα της Συρίας είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης. Το Ιράν κατηγόρησε για το πλήγμα το Ισραήλ, που ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει.
Το Ισραήλ είναι ορκισμένος εχθρός από την ισλαμική επανάσταση του 1979 της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που δεν κρύβει πως θέλει την εξάλειψη του εβραϊκού κράτους. Ως τώρα ωστόσο η Τεχεράνη δεν είχε επιτεθεί ποτέ απευθείας στο Ισραήλ και οι δυο χώρες αναμετρώνταν μέσω τρίτων, ενδιάμεσων, όπως για παράδειγμα η λιβανική Χεζμπολά.
Εν αναμονή των αντιποίνων
Αναλυτές χαρακτηρίζουν αναπόφευκτη την ανταπόδοση του Ισραήλ.
«Το μεγάλο ερώτημα δεν είναι μόνο το εάν θα δράσει το Ισραήλ, αλλά και το τι θα επιλέξει να κάνει», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αμερικανός αξιωματούχος, διαβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε «οποιαδήποτε» τέτοια επιχείρηση.
Το Ιράν μοιάζει να έχει σκοπό να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση, κατά την άποψη του Νικ Χέρας, αναλυτή του αμερικανικού New Lines Institute for Strategy and Policy. Η επίθεση ήταν σχεδιασμένη «για να τη δει όλος ο κόσμος, αλλά όχι για να οδηγήσει στο ξέσπασμα πολέμου στην περιφέρεια», έκρινε.
Τι λένε Μακρόν και Κάμερον
Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας το Ισραήλ να επιδιώξει την περαιτέρω απομόνωση του Ιράν.
“Όλοι ανησυχούμε για μια πιθανή κλιμάκωση”, είπε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV και στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι αποφασίζοντας να «χτυπήσει το Ισραήλ» από το έδαφός της, προκάλεσε “βαθιά ρήξη”.
Επιπλέον, όπως επισήμανε ο Μακρόν, η Γαλλία πραγματοποίησε «αναχαιτίσεις» ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών με στόχο το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας από το Σάββατο προς την Κυριακή κατόπιν αιτήματος της Ιορδανίας.
Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε βέβαιος ότι η χώρα του θα διοργανώσει τον Ιούλιο μια “πολύ μεγαλειώδη” τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων που θα φιλοξενήσει το Παρίσι παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια και τον κίνδυνο της τρομοκρατίας.
“Μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε”, είπε στην ίδια συνέντευξή του δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι οι γαλλικές αρχές “δεν είναι αφελείς” σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο ασφαλείας.
Πρόσθεσε ακόμη ότι οι επιλογές για ένα ‘Plan B’ βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι, αν η κυβερνητική αξιολόγηση στο θέμα της ασφάλειας όσο πλησιάζουν οι Αγώνες κρίνει ότι είναι πολύ επικίνδυνο να πραγματοποιηθεί η τελετή όπως είναι προγραμματισμένο στον ποταμό Σηκουάνα.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν έδωσε χθες, Κυριακή, εντολή στους νομάρχες να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στους εβραϊκούς χώρους λατρείας, καθώς και στα εβραϊκά σχολεία, μια ημέρα μετά την άνευ προηγουμένου απευθείας επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και ενόψει του Πεσάχ, του εβραϊκού Πάσχα.
Ο υπουργός ζήτησε οι νομάρχες να φροντίσουν να υπάρξει παρουσία, «στατική και ορατή», δυνάμεων επιβολής της τάξης μπροστά σε χώρους λατρείας της εβραϊκής κοινότητας και στα κτίρια που θεωρούνται πιο «εμβληματικά» ή «νευραλγικά».
Καθώς πλησιάζει το Πεσάχ (22η-30ή Απριλίου), τους κάλεσε ακόμη να δώσουν ιδιαίτερη «προσοχή» στις λειτουργίες και στις συγκεντρώσεις που «παραδοσιακά» συγκεντρώνουν πολύ κόσμο.
Ακόμα, ο υπουργός Εσωτερικών απαίτησε να υπάρχουν μπροστά σε εβραϊκά ιεροδιδασκαλεία ήδη από σήμερα «συστηματικά στατικοί φρουροί τις ώρες εισόδου και εξόδου των μαθητών».
Επιπλέον ο Ζεράλντ Νταρμανέν ζήτησε να γίνονται «τακτικά διελεύσεις δυνάμεων της αστυνομίας και της χωροφυλακής» μπροστά σε «εξειδικευμένα καταστήματα» της εβραϊκής κοινότητας.
Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε αντίποινα εις βάρος της Τεχεράνης σχολιάζοντας ότι η κίνηση του Ιράν ήταν σχεδόν απόλυτη αποτυχία και ότι το επίκεντρο θα πρέπει να παραμείνει μια συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα.
«Αν κάποιος είναι στο Ισραήλ σήμερα το πρωί, θα σκέφτεται πολύ σωστά, ‘έχουμε κάθε δικαίωμα να απαντήσουμε σε αυτό’ και πράγματι. Αλλά κάνουμε έκκληση να μην το κλιμακώσουν. Από πολλές απόψεις αυτή ήταν διπλή ήττα για το Ιράν. Η επίθεση ήταν σχεδόν απόλυτη αποτυχία και (το Ιράν) αποκάλυψε στον κόσμο ότι είναι η κακή επιρροή στην περιοχή που είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο. Επομένως ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα», είπε ο Βρετανός υπουργός σήμερα το πρωί στο Sky News, και πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής περισσότερων κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.
Ερωτηθείς αν η βρετανική κυβέρνηση θα εξετάσει την επιβολή περισσότερων κυρώσεων στο Ιράν, ο Κάμερον απάντησε στο BBC: «Ναι, απολύτως. Ήδη έχουμε σε ισχύ 400 κυρώσεις εις βάρος του Ιράν. Επιβάλαμε στο τέλος του περασμένου χρόνου ένα νέο πακέτο κυρώσεων, το οποίο αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικό. Επιβάλαμε κυρώσεις εις βάρος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, στο σύνολό τους, και θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε», είπε ο Κάμερον καταλήγοντας ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να εξετάζει αν θα πρέπει να απαγορεύσει τον κλάδο αυτό των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Δείτε επίσης: Κάτοικος Ιερουσαλήμ: «Μας είχαν προειδοποιήσει για την επίθεση, ήμασταν σε ετοιμότητα»
*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ