Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν λόγω του σεισμού, που σημειώθηκε χθες στην δυτική Ιαπωνία, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η δόνηση δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με τις αρχές και ιαπωνικά ΜΜΕ.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε κοντά στο λιμάνι Ουάτζιμα, στο στενό Μπούνγκο, που χωρίζει τις νήσους Κιούσου και Σίκοκου, και το εστιακό βάθος ήταν περίπου 25 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών USGS. «Σε τοποθεσίες όπου οι σεισμός έγινε πιο αισθητός, μην πλησιάζετε σε επικίνδυνες ζώνες. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος τσουνάμι», ανέφερε η JMA μέσω X, μετά την κύρια δόνηση, που καταγράφτηκε στις 23:14 (τοπική ώρα· 17:14 ώρα Ελλάδας).
Η ιαπωνική αρχή πυρηνικής ασφάλειας (NRA) ανέφερε από την πλευρά της ότι ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός Ικάτα, που βρίσκεται στην περιοχή, λειτουργεί κανονικά. «Δεν εντοπίστηκε καμιά ανωμαλία» στο εργοστάσιο, καθησύχασε. Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σήμερα πως πάνω από δέκα σωλήνες του συστήματος ύδρευσης έσπασαν στην Ουάτζιμα, στον νομό Εχίμε. Δρόμοι αποκλείστηκαν εναντίον κατολίσθησης και πτώσεων βράχων.
Χιλιάδες σεισμοί ετησίως
Η Ιαπωνία συγκαταλέγεται στα κράτη με την πιο έντονη σεισμική δραστηριότητα στην υφήλιο. Περίπου 2.227 σεισμοί καταγράφτηκαν στο αρχιπέλαγος το 2023, οι 19 εκ των οποίων είχαν μέγεθος 6 βαθμών ή μεγαλύτερο, σύμφωνα με την JMA.
Η μεγάλη πλειονότητα των σεισμών δεν γίνεται καν αισθητή, κι ακόμη και οι ισχυρότεροι γενικά δεν προκαλούν παρά λίγες ζημιές συγκριτικά, χάρη στην εφαρμογή πολύ αυστηρών αντισεισμικών κανονισμών στην ανέγερση κτιρίων.
Παρ’όλα αυτά, πολλά παλιά κτήρια, ειδικά στις επαρχίες, είναι ετοιμόρροπα και ευάλωτα σε ισχυρούς σεισμούς. Γεγονός που επαληθεύτηκε με τραγικό τρόπο όταν έγινε την Πρωτοχρονιά στη χερσόνησο Νότο ο σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 240 ανθρώπους και προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές.
Ο ισχυρότερος σεισμός που καταγράφτηκε ποτέ στην Ιαπωνία ήταν αυτός του Μαρτίου του 2011, μεγέθους 9 βαθμών, στα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών του αρχιπελάγους, που ακολουθήθηκε από καταστροφικό τσουνάμι, με τον απολογισμό να φθάνει τους 20.000 νεκρούς και αγνοούμενους. Το τσουνάμι προκάλεσε το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, το χειρότερο στην παγκόσμια ιστορία έπειτα από αυτό του Τσερνόμπιλ το 1986.
Δείτε επίσης: Σεισμός 6,3 Ρίχτερ ταρακούνησε την Ιαπωνία