Η Επισκοπή Μόσχας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανακοίνωσε πως ο ρώσος ορθόδοξος ιερέας Ντμίτρι Σαφρόνοφ που τέλεσε τον Μάρτιο το μνημόσυνο του εκλιπόντος ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, θα τεθεί σε αργία για τρία χρόνια. Η Επισκοπή δεν ανέφερε το λόγο για την τιμωρία.
Ετσι ο ιερέας απαγορεύεται να ευλογεί, να φοράει ράσο και να φέρει τον ιερατικό σταυρό μέχρι το 2027. Ο Σαφρόνοφ μετατέθηκε επίσης σε άλλη εκκλησία στη Μόσχα για να ασκεί καθήκοντα ψάλτη.
«Στο τέλος της περιόδου της μεταμέλειας, ανάλογα με τη συμμόρφωση και την υπακοή, θα ληφθεί απόφαση για τη δυνατότητα περαιτέρω ιερατικής υπηρεσίας», αναφέρει στη δήλωσή της η επισκοπή.
Στις 26 Μαρτίου, ο Σαφρόνοφ τέλεσε μνημόσυνο για τον Ναβάλνι, στο οποίο παρέστησαν χιλιάδες άνθρωποι. Ο Αλεξέι Ναβάλνι ήταν ο σφοδρότερος επικριτής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο εσωτερικό της Ρωσίας και απεβίωσε το Φεβρουάριο σε ηλικία 47 ετών σε φυλακή στην Αρκτική.
Δικαστήριο αύξησε κατά δύο χρόνια την ποινή σε συνεργάτιδα του Ναβάλνι
Το Ανώτατο Δικαστήριο της περιοχής Μπασκορτοστάν της Ρωσίας, αύξησε σήμερα την ποινή φυλάκισης σε πρώην συνεργάτιδα του επιτελείου του εκλιπόντος ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι από τα 7 -1/2 στα 9-1/2 χρόνια, ανακοίνωσε η ομάδα του Ναβάλνι στο Telegram.
Η Λίλια Τσάνισεβα, πρώην επικεφαλής του επιτελείου του Ναβάλνι στην κεντρική αυτή περιοχή της Ρωσίας και ο πρώην συνάδελφος της, Ρουστέμ Μιλιουκόφ, υπήρξαν οι πρώτοι στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες σχετικές με την εθνική ασφάλεια, αφότου η οργάνωση τους χαρακτηρίσθηκε «εξτρεμιστική» από τις αρχές, το 2021.
Η Τσάνισεβα είχε καταδικαστεί πέρυσι σε επτάμισι χρόνια φυλάκιση ως μέλος της οργάνωσης του Ναβάλνι, ενώ ο Μιλιουκόφ σε δυόμιση χρόνια με την ίδια κατηγορία.
Ρώσος εισαγγελέας είχε ζητήσει τον περασμένο μήνα να επιβληθεί στην Τσάνισεβα ποινή κάθειρξης 10 ετών επειδή είχε «προκαλέσει και υποκινήσει τους κατοίκους της Ουφά» ζητώντας του να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν, αναφερόμενος στην πρωτεύουσα του Μπασκορτοστάν.
Η ομάδα του Ναβάλνι ανέφερε ότι οι ρωσικές αρχές ήθελαν μια «αχρείαστη εκδίκηση» εναντίον της Τσανισέβα, για «τον αγώνα της ενάντια στο ψέμα, την λεηλασία της χώρας και τη φτώχεια».
*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ